• 7 kaķa pāraudzināšanas rīki

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    7. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iemācīt savam kaķim labas manieres nav viegls uzdevums. Neviens saimnieks nevar piespiest kaķi veikt darbības, kuras mincis pats nevēlas. Vēl grūtāk, ja jātiek galā ar nepatīkamiem paradumiem, piemēram, izritināt pa grīdu visu tualetes papīra rulli vai apgāzt pilnu papīrgrozu. Ja gribi kaut ko mainīt sava kaķa uzvedībā, tev vispirms vajadzēs mīluli pārliecināt to darīt. Apskatīsim septiņus pārbaudītus kaķa uzvedības mainīšanas rīkus. Tev tikai jāizvēlas tas, kurš dod vislabāko efektu.

    Ko tu vari izmantot, lai palīdzētu kaķim pašam nolemt mainīt savu uzvedību.

    1. Pulverizators.
      Šis lieliskais kaķu dresūras instruments, kas patiesībā paredzēts augu apsmidzināšanai, efektīvi iedarbojas praktiski uz jebkuru kaķi un arī uz citiem dzīvniekiem, turklāt pašam saimniekam tā izmantošana parasti šķiet gana interesanta. Tikai jāatceras, ka pulverizatorā lej tīru ūdeni bez jebkādām piedevām. Vislabāk uzgali iestatīt tādā stāvoklī, kas ir piemērots vienas, spēcīgas strūklas šāvienam. Tad instruments būs iedarbīgāks un tu varēsi kaķi apslacīt no vairāku metru attāluma. Tas ir svarīgi, lai tu varētu rīkoties slepus, kaķim nemanot tavu rosīšanos ap pulverizatoru.

      Ļoti būtiski, lai mīlulis negaidīto ūdens strūklu saistītu nevis ar tavu klātbūtni, bet gan ar savu uzvedību. Viņam ir jāsecina, ka nepatīkamais šļāciens it kā rodas pats un tieši tad, kad kaķis dara konkrētu darbību. Ja, vēršot pret kaķi ūdens strūklu, tu vienlaikus viņu bārsi vai viņam tuvosies, dzīvnieks ātri vien apķers, ka saimnieka klātienē ir jālabojas, bet tavā prombūtnē, ticamākais, nevēlamās darbības tiks turpinātas.
    2. Peļu slazds.
      Pāraudzinot kaķi ar šo metodi, tiek lietots visparastākais peļu slazds tā klasiskajā izpratnē. To efektīvi var izmantot tajos gadījumos, ja nevēlies, ka kaķis rāpjas uz kāda priekšmeta vai tuvojas tam. Jāņem vērā, ka šo uzparikti drīkst lietot tikai un vienīgi otrādi apgrieztu. Vispirms slazdu uzstādi un pēc tam uzmanīgi apgriez otrādi un novieto vajadzīgajā vietā. Tiklīdz kaķis tam pieskarsies, slazds spēji aizcirtīsies, radot negaidītu troksni, un palēksies gaisā. Efekts būs pietiekams, lai minci pamatīgi nobiedētu, vienlaikus viņam pašam nenodarot ne mazāko ļaunumu.

      Peļu slazdu gan labāk izmantot vietās, kur ikdienā nestaigā cilvēki. Šis instruments arī nebūs piemērots mājās, kur ir mazi bērni, kaķēni, mazo šķirņu sunīši vai jebkuri citi maza izmēra mājdzīvnieki.
    3. Skārdene ar monētām.
      Lai izgatavotu šo iedarbīgo kaķa skološanas rīku, nepieciešama tukša limonādes vai alus skārdene, kurā sabērt pāris desmitus maza nomināla monētu, un līmlente, ar ko pēc tam aizlīmēt caurumu. Ja šāda bundža nokrīt zemē vai tiek pakratīta, rodas pamatīgs troksnis. Turklāt, ja tas būs negaidīts un ikreiz atskanēs brīdī, kad kaķis pastrādā noteiktu nedarbu, būs arī acīmredzams rezultāts.

      Ir divi varianti, kā skārdeni izmantot: to var nolikt tā, lai kaķis, veicot nevēlamu darbību, skārda kārbu ar monētām nogāž zemē vai arī tu pats to slepus īstajā brīdī pakrati vai nomet blakus kaķim (nekādā gadījumā nemet dzīvniekam virsū!). Skanošo monētu troksnis dzīvnieku sabiedēs un viņš pārtrauks to, ko bija sācis darīt. Ja šāds kaķa ausīm nepatīkams troksnis atkārtosies, kad viņš atkal ķersies pie sava iepriekšējā nodoma īstenošanas, pavisam drīz dzīvnieks to atmetīs. Piemēram, ja kaķim iepaticies regulāri apgāzt un izrevidēt papīrgrozu, var skārdeni viltīgi novietot tā, lai, uz viena sāna sveroties grozam, arī bundža ar troksni nokristu zemē. Tad kaķis groza apgāšanos tieši saistīs ar nepatīkamo troksni, no kura viņš labprātāk izvairītos.

      Skārdenes izmantošana parasti ir efektīva un arī nekaitīga metode. Gan jāpiezīmē, ka tā nav piemērota kaķiem, kuri ir ļoti jutīgi pret trokšņiem. Arī tad, ja dzīvnieks tikai nesen sācis dzīvot tavā mājoklī un stresa viņam jau tāpat pietiek, labāk izvēlēties ne tiks skaļus paņēmienus.
    4. Sporta fanu taurīte.
      Vai atceries hokeja čempionātu Latvijā, kad visos stūros skan fanu taurītes? Tādas tiek pārdotas daudzos veikalos. To radītais troksnis ir ass un griezīgs, tāpēc dzīvniekiem, tostarp arī kaķiem, ļoti nepatīkams, un viņi no tā baidās. Līdzīgas skaņas rada ar saspiestu gaisu manuāli darbināmas signālierīces.

      Speciālisti iesaka kaķu uzvedības maiņai šādu instrumentu izmantot tikai tajos gadījumos, kad jārīkojas īpaši radikāli vai neviens cits paņēmiens nav devis rezultātus. Piemēram, agresija vai čurāšana nevēlamās vietās (protams, ja tās iemesls nav kāda veselības problēma). Šis ir ļoti spēcīgs un iedarbīgs rīks un rada dzīvniekam lielu stresu, tāpēc taurītes un citas skaņu signālierīces nav piemērotas nervoziem un pret asiem trokšņiem jutīgiem kaķiem, gluži tāpat kā grabošas skārdenes. Ja tu dzīvo daudzdzīvokļu mājā, atceries, ka arī kaimiņi diez vai atbalstīs šādu dzīvnieku pāraudzināšanas metodi, īpaši, ja tā tiks izmantota bieži.
    5. Saspiesta gaisa strūkla.
      Parasti flakonus ar saspiestu gaisu var iegādāties datortehnikas veikalos. Tie atgādina izsmidzināmos aerosolus, tikai šķidruma vietā pa atveri nāk spēcīga gaisa plūsma. Ar tās palīdzību tiek izpūsti putekļi no datoru vai citas elektronikas detaļām. Ja šo šņācošo gaisa plūsmu strauji pavērsīsi kaķim sejā, tā atstās uz viņu pamatīgu iespaidu. Tas, iespējams, ir tāpēc, ka kaķi ne tikai uztver gaisa strūklas pēkšņo mehānisko iedarbību, bet arī savādo troksni, kas atgādina cita dzīvnieka šņākšanu.

      Ļoti uzmanīgi ar šo gaisa flakonu jārīkojas, ja tuvumā ir smiltis un putekļi, jo tos tu netīšām vari iepūst kaķim acīs.
    6. Abpusēji lipīga līmlente.
      Kaķiem ļoti nepatīk, ja ķepas pie kaut kā pielīp, tavs mincis noteikti neizvēlēsies tuvoties vietai, kur viņu sagaida šis nejaukais lipeklis. Jāņem gan vērā, ka līmlente parasti ir ļoti lipīga un to pēc kāda laika ir grūti dabūt nost no virsmas, pie kuras tā bijusi pielīmēta.
    7.  Repelenti.
      Pārdošanā mēdz būt dažādi repelenti, kas mājdzīvniekiem rada nepatīkamas izjūtas. Ir gan tādi, kas izgatavoti no dabiskām izejvielām, gan sintētiskie, gan tādi, kas lietojami iekštelpās, gan derīgi tikai laukā. Ja kaķa skološanai esi nolēmis izmantot tieši repelentu, labāk vispirms to izmēģināt ārpus stundām. Tas vajadzīgs tādēļ, lai noskaidrotu, vai izvēlēto rīku kaķis tiešām atzīst par netīkamu un vai savukārt tev pašam tā smarža šķiet paciešama.

     

    Kaķa deguns smaržu sajūt īpaši labi, tāpēc nav nepieciešams repelentu lietot lielos daudzumos, pietiks, ja uz attiecīgās virsmas izsmidzināsi pavisam nedaudz. Gluži labu efektu var radīt arī parfimērija vai gaisa atsvaidzinātāji ar citrusaugļu smaržu – tā kaķim ļoti nepatīk, arī par lavandas aromātu viņš nebūs sajūsmā. Tāpat var noderēt svaigu citrusaugļu miziņas.

    Ņem vērā!

    • Pāraudzināšanas rīkam kaķis jāsoda tieši tajā brīdī, kad viņš, no tava viedokļa raugoties, dara kaut ko sliktu, turklāt neatkarīgi no tā, vai tu pats esi mājās vai ne.
    • Rīkojies tā, lai palīgrīku izmantošana pāraudzināšanas procesā kaķim nekādi neasociētos ar tavu klātbūtni. Citādi viņš vienkārši nogaidīs, līdz tu aizej, un tikai tad sāks darīt nedarbus.
    • Rāšanās nepalīdzēs, vēl jo mazāk – skaļa brēkāšana.
    • Lūko, lai tava izvēlētā pāraudzināšanas rīka izmantošana kaķim neiepatīkas.
    • Neaizmirsti kaķi atalgot par labu uzvedību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē