• Kā izvēlēties iemauktus sunim?

    Praktiski padomi
    Nikola Šakale
    9. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pastaiga ar suni ir katra saimnieka neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Un tās laikā ir svarīgi nodrošināt dzīvniekam komfortablus apstākļus enerģiskai darbībai un fiziskai slodzei. Bet tu nevari pilnībā atstāt suni bez kontroles. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvu aprīkojumu dzīvnieka kustību regulēšanai. Pēc ekspertu domām, viena no labākajām izvēlēm ir iemaukti. «Astes» konsultē suņu un saimnieku apmācības trenere un uzvedības speciāliste Līga Zvirgzdiņa-Grebina.

    Kurus pirkt?

    Veikalos pieejami daudzi un dažādi iemaukti suņiem. Kā izvēlēties tos labākos un sunim piemērotākos? «Vislabākie ir tā sauktie Y tipa iemaukti. Es tos parasti dēvēju par Y/H formas iemauktiem. Kāpēc? Ja skatāmies uz suni no priekšpuses, tad tur būtu jābūt Y savienojumam, taču, ja skatāmies no augšpuses, tad pāri mugurai sanāk tāds kā H formas savienojums,» skaidro Līga. Kāpēc tieši šie? «Ir ļoti svarīgi, lai uz suņa kakla nav nevienas siksnas – kaklam jābūt pilnīgi brīvam. Izvēloties šos iemauktus, brīvas būs arī paduses un pleci, proti, nekas neberzīsies un netraucēs priekšķepu kustībām.» Eksperte norāda, ka, izvēloties iemauktus, uzmanība jāpievērš arī tam, lai pavadu būtu iespējams piestiprināt pie muguras – muguras vidusdaļā, nevis priekšpusē. «Ja piespraužam pavadu priekšpusē, jo dažiem iemauktiem diemžēl šāda iespēja pastāv, mēs atkal sākam ietekmēt suņa kustības – bremzējam suni, neļaujam sunim kustēties tā, kā viņam dabiski būtu nepieciešams. Pareizu iemauktu lietošana var palīdzēt sunim novērst dažādas traumas, tāpēc tas ir vislabākais risinājums,» norāda Līga.

    Pavada – vismaz piecus metrus gara

    Speciāliste atklāj, ka svarīgi izvēlēties ne tikai pareizos iemauktus, bet arī pietiekami garu pavadu – vismaz 5 metrus. «Tādā veidā mēs dodam sunim lielākas izvēles iespējas, kas veicina arī mierīgāku pastaigu bez pavadas raušanas. Tātad – jo garāka pavada, jo suns mazāk raus. Gara pavada nodrošina arī atkāpšanās opciju, kas suņiem ir ļoti svarīga,» norāda Līga. Viņa ievērojusi, ka ļoti daudzi saimnieki pieļauj kļūdu, staigājot ar suni pārlieku īsā pavadā. «Pastāv maldīgs uzskats, ka sunim jāiet tikai blakus saimniekam, ka viņš nedrīkst iet pa priekšu, tādā veidā vadot pastaigu.

    Taču jāatceras, ka pastaiga ir domāta sunim, nevis otrādi. Tāpēc sunim nav pienākums iet saimniekam blakus.

    Jā, ir gadījumi, kad tas nepieciešams, piemēram, ejot garām citam sunim, cilvēkam, šaurai vietai, taču visādi citādi suns var doties savā pastaigā, kur vien deguns rāda. Saprāta robežās, protams, neskrienot uz ielas braucamās daļas vai citādi,» teic Līga. Viņa norāda, ka pastaigas laikā saimnieks un suns abpusēji sadarbojas, vienā brīdī virzienu var noteikt suns, citā – saimnieks. «Patiesībā ir tik interesanti redzēt, kur suņa deguns var aizvest mūs pastaigā. Izmēģiniet ik pa laikam – sākotnēji ievirzot paši pastaigu un tad vienkārši ļaujot sunim noteikt pastaigas tālāko maršrutu,» iesaka suņu un saimnieku uzvedības trenere.

    Kaklasiksnu mīnusi

    Kaklasiksnas suņiem izraisa sāpes kaklā neatkarīgi no tā, vai suns pats parauj un pavadu vai arī saimnieks apzināti vai neapzināti to pavelk. «Iedomājies, ja tev ap kaklu kaut ko apliktu un tad aiz tā nedaudz parautu. Uzreiz rastos diskomforts. Līdzīgi arī suņiem,» skaidro eksperte. «Ja suns no kaut kā tiek atrauts ar lielu spēku, dzīvnieks izjūt sāpes, bet ilgtermiņā tas var radīt kakla traumas.» Lietot iemauktus ieteicams tiem suņiem, kuri pēc dabas ir visai nervozi, ļoti aktīvi, nepārtraukti raujas, mēģina skrieties. Vai arī tad, ja pārlieku nervozs ir saimnieks, kurš pastaigu laikā to tik vien dara kā suni baksta un rausta. Tiklīdz suns apstājas kaut ko apošņāt, saimnieks rauj viņu prom. «Tā var satraumēt suni, un nākotnē dzīvnieku var skart nopietnas veselības problēmas,» atklāj Līga. Viņa skaidro, ka, valkājot kaklasiksnas, pirmkārt, jau tiek bojāta āda, taču zem ādas ir vēl arī muskuļi, limfvadi, limfezgli, aizkrūtes dziedzeris, mēles kauls, skriemeļi, starpskriemeļu diski, muguras smadzenes, nervi, simpātiskie un parasimpātiskie nervi, artērijas un vēnas, traheja, balsene, barības vads un vairogdziedzers. «Uh, cik daudz orgānu varam traumēt! Tāpēc, ja suns rauj pavadu, neliec viņam kakla siksnu!

    Iespējams, suns pavadu rauj tieši tāpēc, ka viņam sāp, ir diskomforts, un viņš mēģina izrauties no šīm sāpēm.

    Bieži vien, nomainot siksniņu uz pareizā tipa iemauktiem, suns kļūst pastaigas laikā daudz mierīgāks, jo viņam vairs nav stresa, kas liek rauties prom.»

    Iemauktu veidi

    Līga norāda, ka svarīgi ir zooveikalā iegādāties pareizos iemauktus, jo nepareizie var deformēt un traumēt suni. Kādi tad ir tie nepareizie? «Tiem no priekšas it kā ir vajadzīgais Y, taču uz muguras H saiet tādā kā X veidā. Tas nozīmē to, ka sunim iemaukti ies padusēs, būs tajās iespiedušies un berzīsies. Pirmkārt, tas rada sāpes un var veidot nobrāzumus. Otrkārt, suns, mēģinot izvairīties no šī diskomforta un sāpēm, var sākt griezt elkoņus un plecus vairāk uz āru, lai izvairītos no berzes, tādā veidā deformējot savu ķermeni un gaitu,» skaidro Līga. Vēl veikalos pieejami T veida iemaukti. «Tas nozīmē to, ka T burts izveidojas skatoties no priekšas – iemaukti iet pāri pleciem un, ja suns rauj, tie tik un tā spiežas kaklā. Un atkal traucē sunim kustēties dabiski.»

    Nenošauj greizi!

    Iegādājoties iemauktus, skaties, lai tie būtu atbilstoši tava suņa izmēram. Lai tie nav ne par mazu, ne lielu. Jo arī tas var ietekmēt suņa kustības un labsajūtu.

    Kā saprast, kuri iemaukti sunim der?

    • Skaties uz Y daļu (daļa, kas priekšpusē no kakla aiziet līdz vēderam). Kad pārliec sunim iemauktus, tad Y daļas krustpunktam ir jābūt tieši tur, kur sunim ir izvirzītais krusta kauliņš. Visiem suņiem to var sajust, bet citiem arī redzēt. Tātad piespiežot pirkstu pie iemauktu Y savienojuma daļas, vajadzētu just cauri izvirzīto krusta kauliņu.

    • Jāņem vērā, kāds ir suņa apkārtmērs ap ribām. Ja iemauktus esi nolēmis iegādāties internetā, tad tur tiks norādīts ribu apkārtmērs centimetros.

    Jāpieradina pakāpeniski

    Ja vēlies iegādāties iemauktus sunim, kurš jau ir pieaudzis un vairākus gadus staigājis ar kakla siksniņu, pie iemauktiem dzīvnieks būtu jāpieradina pakāpeniski, jo viņš var just diskomfortu. «Ne jau tāpēc, ka tie būtu neērti, bet tāpēc, ka suns nav pieradis pie tā, ka viņam ir kaut kas lieks uz ķermeņa. Tādēļ ļoti svarīgi jebkurā vecumā, īpaši senioriem, veidot pakāpeniskas attiecības ar iemauktiem,» iesaka speciāliste.  Līga atgādina, ka pēc katras pastaigas iemaukti sunim jāņem nost.

    «Dzīvniekam mājās jājūtas brīvi. Iemaukti ir tikai pastaigu aprīkojums,» viņa uzsver.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē