• Kā mājas seski sadzīvo ar citiem mājdzivniekiem?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    25. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēdējos gados viens no populārākajiem mājdzīvniekiem aiz suņa un kaķa ir mājas sesks jeb fretka. Tāpēc cilvēkus uztrauc jautājums, kā šie zvēriņi sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem.

    Sesks + sesks

    Iepazīstināt sesku ar citiem mājdzīvniekiem vai citiem seskiem vajag tikai pēc tam, kad viņš pilnībā iejuties jaunajā vietā. Lai pirmajās dienās tavs jaunais draudziņš izskraidās pēc sirds patikas, apošņā visus stūrus, atrod vietu tualetei un starp jums izveidojas noteikts kontakts. Ļoti veiksmīgs variants – ja tev jau ir sesks, kurš jau apmeklē tualeti noteiktā vietā, jo jaunais iemītnieks ies pa viņa pēdām un attiecīgi arī apmeklēs tualeti. Parasti jaunie seskiņi pārņem vecāko sugas brāļu paradumus un viņiem vieglāk aprast ar jaunajiem apstākļiem.

    Visbiežāk seski ļoti labi sadzīvo viens ar otru. Jaunais iemītnieks pāris dienu laikā tiek pieņemts kompānijā, un jau pēc dažām nedēļām var ieraudzīt, kā viņi guļ kopā, saritinājušies kamoliņā. Vislabāk būtu, ja otrs sesks tavā mājā ienāktu ne ātrāk kā 2–3 mēnešus pēc pirmā parādīšanās. Tev būs vajadzīgs laiks, lai tavs pirmais mājdzīvnieks paspētu nodibināt kontaktu ar tevi, izpētītu jauno mājvietu un apgūtu dažus noteikumus.

    Sākumā vislabāk paņemt dzīvnieciņus rokās un ļaut viņiem apostīt vienam otru, sekojot līdzi viņu reakcijai. Ir jēga arī izmazgāt abus seskus kopā, vēlams ar šampūnu, lai sajauktu viņu smaržas.

    Jaunajam seskam vajag pievērst daudz uzmanības, lai viņš sajustu, ka var uz tevi paļauties un ka vajadzības gadījumā aizstāvēsi. Taču nekādā gadījumā neaizmirsti glaudīt un sarunāties arī ar sesku, kas tavās mājās ienācis pirmais. Seski ir ļoti jūtīgi un var būt tikpat greizsirdīgi kā suņi vai kaķi. Dažreiz gadās, ka pirmais sesks kļūst bēdīgs, nesabiedrisks un noslēgts pēc jaunā kaimiņa parādīšanās mājās. Šādā gadījumā pievērs zvēriņam vairāk uzmanības, centies parādīt, ka viņš joprojām ir tavs mīlulis.

    Pirmajās dienās seskus labāk neatstāt vienus bez pieskatīšanas. To nevar darīt tik ilgi, kamēr tu nepārliecināsies, ka dzīvnieki ir sadraudzējušies.

    Ir pavisam droši, ka mājā nevarēs sadzīvot divi nekastrēti tēviņi, viņi pastāvīgi skaidros attiecības un dalīs teritoriju, kas var beigties ar sakostām ausīm un skaustu. Ne vienmēr saprotas arī nekastrēts tēviņš ar kastrētu. Šādā gadījumā var ciest kastrētais dzīvnieks, jo sesks riesta laikā sajutīs un izrādīs savu pārākumu, bet dažkārt var mēģināt piesmiet kastrēto sesku.

    Sesks + kaķis

    Ar kaķiem seskiem veidojas dažādas attiecības. Dzīvnieki var draudzēties un rotaļāties viens ar otru, bet var arī nepievērst viens otram nekādu uzmanību. Seski var uzbāzties kaķiem ar rotaļām vai kodieniem, viņi var būt bīstami maziem kaķēniem. Tomēr arī kaķi var būt seskiem bīstami – ne visi kaķi slēpj nagus, un tie var nopietni savainot zvēriņu. Tāpat kaķi var kļūt greizsirdīgi uz jauno iemītnieku un uztvert sesku kā konkurentu.

    Pirmajā pazīšanās dienā ļauj kaķim un seskam apošņāt vienam otru, šajā laikā turot sesku rokās. Turpmākajās dienās, dzīvniekiem kontaktējoties, pamazām dod viņiem
    lielāku brīvību, uzmanīgi tos vērojot. Pamazām zvēriņi pieradīs viens pie otra. Jebkurā gadījumā kaķim vajag veltīt vairāk uzmanības un glāstu, lai viņš sajustu, ka joprojām ir mājas saimnieks un mīlulis.

    Sesks + suņi

    Seski un suņi (īpaši – lielo šķirņu), labi sadzīvo savā starpā, viņi var ļoti pieķerties viens otram un kļūt par nešķiramiem draugiem. Ar maziem sunīšiem seskiem var izveidoties daudz sarežģītākas attiecības, viņi pēc rakstura viens otram ir daudz līdzīgāki, taču katra šāda savienība ir ļoti individuāla, iespējama gan draudzība, gan naids, seski var ieņemt līdera lomu mājā un darīt pāri mazajiem sunīšiem.

    Medību šķirņu suņi var vispār nesadraudzēties ar seskiem un uztvert viņus kā potenciālu medījumu. Tādas šķirnes kā seteri, takši un terjeri diezin vai varēs satikt ar sesku, jo apslāpēt dabas instinktus ir ļoti grūti. Taču arī šeit ir izņēmumi. Piemēram, ja tu atnes mājās mazu seskiņu un iepazīstini viņu ar savu suni, viņu attiecības var veidoties daudz labāk nekā gadījumā ar pieaugušu sesku. Tāpat iespējama draudzība starp šiem dzīvniekiem, ja viņi abi mājās paņemti agrā bērnībā vai arī medību šķirnes kucēns atnests mājās pie pieauguša seska.

    Pirmajā suņa un seska iepazīšanās reizē vēlams sunim uzlikt uzpurni un turēt pie pavadas tā, lai viņš nevarētu sasniegt zvēriņu. Vajag ļaut dzīvniekiem aprast vienam ar otru. Pirmajai pazīšanās reizei pietiks ar 10–15 minūtēm. Pēc dažām dienām sunim var ļaut apostīt seskiņu jau bez uzpurņa. Taču arī tad jākontrolē suns.
    Labāk neļauj seskam rotaļāties ar suņa mantām un ēst no viņa bļodiņas.

    Sesks + zivtiņas

    Labāk akvāriju ar zivtiņām turēt tādā augstumā, kur sesks nevarēs tam piekļūt. Labi, ja akvārijs būs aizvērts, jo daži seski labprāt zvejo, iebāžot galvu zem ūdens. Diemžēl bijuši arī gadījumi, kad sesks ienirst akvārijā un noslīkst.

    Sesks + putni + grauzēji

    Sesks diez vai spēs mierīgi pastāvēt līdzās ar putniem un grauzējiem vienā dzīvoklī, jo dabā viņi ir seska medījums. Tiesa, ir zināmi nedaudzi sesku un grauzēju draudzības gadījumi, lielākoties ar žurkām un jūrascūkām. Tomēr vairums sesku un kāmīšu, trušu, žurku, degu iepazīšanās gadījumi beidzas grauzējiem visai bēdīgi. Labāk neriskē! Novieto putnu vai grauzēju būrus seskam nesasniedzamā vietā vai istabā, kur ieeja seskam ir liegta.

    Ja tev parādījusies vēlme iegādāties bez jau viena dzīvnieka mājās vēl kādu dzīvu radību, rūpīgi izsver visus PAR un PRET un atbildi uz šādiem jautājumiem.

    1. Vai tiešām tu esi gatavs jauna mājdzīvnieka ienākšanai ģimenē, vai tas ir tikai tāds mirkļa vājums?
    2. Vai tev ir pietiekami daudz laika vairāku mājdzīvnieku kopšanai?
    3. Vai tev ir pietiekami daudz naudas, lai nodrošinātu dzīvniekus ar pilnvērtīgu barību un kvalificētu medicīnisku palīdzību?
    4. Vai tu spēsi mīlēt visus mājdzīvniekus vienādi, neizceļot mīluļus? Dzīvnieki ir ļoti jūtīgi un, saprotot, ka viņi šajā mājā ir tikai kā pabērni, kļūst pa īstam nelaimīgi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē