• Paziņo konkursa «Martinsona balva» uzvarētājus

    Māksla
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Godinot izcilo Daugavpilī dzimušo keramiķi Pēteri Martinsonu (1931–2013), un aktualizējot laikmetīgās keramikas nozīmi, jau ceturto reizi Latvijas keramikas biennāles starptautiskajā konkursā «Martinsona balva» Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā svinīgi tika pasniegtas balvas. Šogad, no konkursa izstādē iesniegtajiem 685 pieteikumiem, žūrija noteica, ka zelta godalgu nacionālajā kategorijā saņem keramiķe Sanita Ābelīte par darbu «Aiz spoguļa», savukārt starptautiskajā kategorijā – Milena Piršteliene no Lietuvas (Milena Pirštelienė) par darbu «Panikas istabas».

    Šogad starptautiskās konkursa izstādes «Martinsona balva» balvu fonds veidoja 21 000 eiro, to sadalot zelta, sudraba un bronzas godalgās. Zelta godalgu nacionālajā kategorijā, saņemot 5000 eiro, ieguva keramiķe Sanita Ābelīte par darbu «Aiz spoguļa», savukārt sudraba godalgu un 3000 eiro saņēma Dainis Lesiņš ar darbu «Zudušās pasaules meklējumos», bet bronzas godalgu un 2000 eiro – Haralds Jegodzienskis ar darbu «Krams #22».

    Savukārt starptautisko darbu kategorijā zelta godalgu un 5000 eiro saņēma lietuviešu māksliniece Milena Piršteliene (Milena Pirštelienė) par darbu «Panikas istabas». Šogad, izņēmuma kārtā, tika paziņoti divi sudraba godalgu ieguvēji – Dzivens Sju (Ziwen Xu) no Ķīnas ar darbu «Bonzai. Rituāls» un Marta Radiča (Marta Radics) no Ungārijas ar darbu «Alas strauts», abi saņemot naudas balvu 3000 eiro apmērā, līdz ar to bronzas godalga šogad netika pasniegta.

    Par «Martinsona balva» konkursa rezultātiem turpina viens no keramikas biennāles kuratoriem A.Baranovskis: «Jau ceturtā Latvijas keramikas biennāle un «Martinsona balva» ir apliecinājums keramikas mākslas nozīmīgumam un daudzveidīgumam pasaulē. Starptautiskie un vietējie mākslinieki, kas piedalījās konkursa izstādē, demonstrēja plašu pieeju un tehniku klāstu, parādot arī vēl neredzētus un unikālus izpildījumus. Godalgoto darbu mākslinieki ir paveikuši iespaidīgu darbu, un tie ir pelnījuši žūrijas atzinību, pateicoties savam radošumam un izcilajām prasmēm darbā ar materiāliem. Nešaubos, ka arī turpmāk biennāle būs nozīmīgs starptautiska mēroga notikums un pamudinās arī jaunos, topošos māksliniekus.»

    Tāpat žūrija atzinīgi novērtēja arī citu mākslinieku darbus, pasniedzot goda rakstus divām latviešu māksliniecēm – Olgai Melehinai par darbu «24 stundas pirms pazušanas» un Jutai Rindinai par darbu «Labdabīgo paraugu katalogs (kolekcija laikmetu griežos)», kā arī keramiķim Remī Dibibam (Remy Dubibe) no Francijas par darbu «Apakš…Līnijas» un Kaitinam Čanam (Kaiting Chan) no Taivānas par darbu «Asaras». Savukārt specbalvu no SIA «Keramserviss» saņēma Juta Rindina  par darbu «Labdabīgo paraugu katalogs (kolekcija laikmetu griežos)».

    «Man ir patiesi liels pagodinājums saņemt «Martinsona balvu» un izjust kopības sajūtu ar citiem keramikas māksliniekiem. «Aiz spoguļa» ir pavisam jauns, šai konkursa izstādei radīts darbs, un to iedvesmoja biennāles kurators Valentīns Petjko, ar savu aizrautību rīkot šādus konkursus. Ar keramikas materiālu esmu saistīta vairāk nekā divdesmit gadu, un mani darbi top intuitīvi. Šā gada biennāles darbi ir fantastiski, un es visiem varu ieteikt tos nākt aplūkot,» ar krāšņajiem iespaidiem dalās «Martinsona balva» zelta godalgas ieguvēja Sanita Ābelīte.

    «Martinsona balva 2023» žūrijas sastāvā bija Latvijas Keramikas biennāles kurators, mākslinieks Valentīns Petjko, mākslinieks, pasniedzējs, «Martinsona Balva 2021» uzvarētājs Nacionālajā kategorijā Dainis Pundurs, māksliniece, kuratore, «Martinsona Balva 2021» uzvarētāja Starptautiskajā kategorijā Agne Šemberaite (Lietuva), starptautiskā keramikas žurnāla «Ceramics now» galvenais redaktors Vasi Hirdo (Rumānija), mākslas zinātniece, Faencas Starptautiskā keramikas muzeja direktore Claudia Casali (Itālija), māksliniece, Starptautiskās keramikas akadēmijas Ženēvā biedre un bijusī valdes locekle Ilona Romule (Latvija), Aveiru Keramikas mākslas biennāles pārstāve Andreia Vale Lourenco (Portugāle) un Ceramic Art Andenne mākslinieciskā vadītāja Gaëlle Cornut (Beļģija).

    Latvijas Keramikas biennāles ietvaros vēl notiks sekojoši pasākumi:

    • līdz 30. septembrim Sanitas Ābelītes personālizstāde «Terra».
    • līdz 15. oktobrim starptautiskā keramikas simpozija «KUR» izstāde Rīgas Porcelāna muzejā.
    • Līdz 30. septembrim portugāļu laikmetīgās keramikas izstāde «Kopsolī» Rīgas mākslas telpā.
    • 4. oktobrī Korejas laikmetīgās keramikas izstādes «Pašterapija» atklāšana Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgā.
    • 28. oktobrī Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstādes «Baltic Current» atklāšana Aveiro pilsētas muzejā, Portugālē.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē