• FOTO: Andrejsalu pārvērtīšot par mazo Dubaiju. Miljardu projekta slepenie faili

    Māja
    Elza Krūmiņa
    11. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay/Vivid_Cafe
    Rīga nu kļūšot par ziemeļu Dubaiju, un Andrejsala kā pērle mirdzēs Daugavas malā. Arābu investors sola vērienīgas pārmaiņas. Vai viss tiešām ies tik gludi?

    15 gadu laikā Andrejsalas attīstības projektos plānots ieguldīt vairāk nekā trīs miljardus eiro. Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmējs, kompānijas «Eagle Hills» vadītājs Mohameds Ali Alabbars sola aptuveni 57 hektārus lielo teritoriju pārvērst par daudzfunkcionālu vidi, paplašinot dzīvojamo fondu ar vairāk nekā 6500 dzīvokļiem, izbūvējot jaunu Rīgas ostas pasažieru termināli, piedāvājot plašas iespējas uzņēmējdarbībai, kultūrai, labiekārtojot publisko ārtelpu un pārbūvējot Daugavas krastmalu par iedzīvotājiem pieejamu promenādi. Andrejsalas nākotnes vīzija rādās pasakaina. Vai tiešām galvaspilsētā beidzot būs tik stilīga ūdensmala, ka atpūtnieki un tūristi turp plūdīs aumaļām?

    Alabbara darbu portfelī patiesi jau ir tādi ievērojami investīciju projekti kā pasaules augstākā celtne «Burj Khalifa», pasaules lielākais tirdzniecības centrs «Dubai Mall» un vairāk nekā desmit aktīvi starptautiski projekti, kuru kopējā vērtība pārsniedz 20 miljardus dolāru.

    Andrejsala šobrīd:

    Kamēr vieni uz Andrejsalas apbūves projektu skatās ar zināmu piesardzību, Saeimas deputāts Ainārs Šlesers neslēpj sajūsmu par gaidāmo Andrejsalas augšāmcelšanos ultramodernā izskatā. Drīzumā mēs Rīgu redzēšot kā ziemeļu Dubaiju. Lai vieglāk būtu iedomāties vērienīgās pārmaiņas, kas vēl tikai briest, Šlesers aicina palūkoties uz kādu citu Mohameda Ali Alabbara projektu Belgradā.

    Līdzīgi kā Andrejsala, arī Serbijas galvaspilsētas Belgradas centra tuvumā atradās nolaista teritorija Sava upes krastā. Arī šeit Alabbars saskatīja labu augsni apjomīgam investīciju projektam un jau  2014. gadā parakstīja sadarbības līgumu ar Belgradas mēru. Tāpat kā Rīgā, arī Belgradas megaprojektam galdā likti trīs miljardi eiro, taču projekta finalizēšanas termiņš tika noteikts 30 gadu laikā. Belgradā attīstāmā teritorija bija krietni lielāka – tā aizņēma 177 hektārus, plānā bija izveidot 10 000 dzīvokļus, ierīkot skolu un bērnudārzu, uzcelt luksusa viesnīcu un lielāko lielveikalu Eiropas dienvidaustrumos.

     Lai gan līdz šodienai liela daļa no iecerētajiem projektiem ir pabeigti, tomēr neilgi pēc projekta sadarbības līguma parakstīšanas 2016. gadā Belgradas upes krasta projekts izpelnījās sabiedrības kritiku.

    Belgradas krasts šobrīd:

     

    Upes krasta pārbūves plānos netika ņemta vērā jau esošā pilsētas arhitektūra, bet pašu ēku projektēšanā netika iesaistīti vietējie arhitekti. Visi konkursi, kas bija saistīti ar ēku plānotāju un arhitektu atlasi, tika rīkoti aiz slēgtām durvīm, proti, tos rīkoja nevis Serbijā, bet Apvienotajos Arābu Emirātos un serbu izcelsmes arhitekti tā arī netika izvēlēti ēku projektēšanā, tā 2016. gadā ziņoja portāls «Forbes».   

    FOTO: Kā izskatīsies Andrejsala nākotnē?

    Tikmēr cits Saeimas deputāts – žurnālists Lauris Lizbovskis – pievērsis uzmanību faktam, ka Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko Ukrainas kara laikā ticies ar Andrejsalas attīstītāju Mohamedu Minskā. Par to liecina arī jūsmīgs apraksts un bildes Baltkrievijas prezidenta mājas lapā. Tur Lukašenko augstu novērtē draudzību ar uzņēmēju, savukārt tas Lukašonko dēvē teju par brāli. Kāda izvērtīsies Rīgas Domes sadarbība ar slaveno biznesmeni, rādīs laiks.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē