• Vai latvieši tiešām izmirst? Skaitļi šokē

    Demogrāfija
    Estere Jansone
    31. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Manuel Schinner/Unsplash
    Tieslietu Ministrijas (TM) rīcībā esošā statistika par pērnā gada dabisko pieaugumu šokē. Mirušo skaits teju divas reizes pārsniedz jaundzimušo skaitu.

    TM apkopotā informācija liecina, ka pērn Latvijā nomira 27 175 cilvēku, bet jaundzimušo bērnu skaits samazinājies līdz 14 326. Tomēr, ja salīdzina 2022. gadā mirušo skaitu, tad 2023. gadā statistika nav bijusi tik drūma – aizpagājušajā gadā miruši 30 312 cilvēki, kas ir par 3137 vairāk nekā pērn. Tomēr jaudzimušo skaits aizpagājušajā gadā bijis lielāks - bet piedzimuši 15 921 mazulīši. 

    Pagājušajā gadā samazinājies noslēgto laulību skaits. 2022.gadā noslēgto laulību skaits sasniedz 12 113, bet pērn – 10 662 laulības.

    TM Dzimtsarakstu departaments 2023.gadā reģistrējis tautības ierakstu maiņu 94 cilvēkiem, kas ir nedaudz mazāk nekā gadu iepriekš – 2022.gadā 125 gadījumi. Savukārt vārdu vai uzvārdu mainījušo skaits 2023.gadā ir nedaudz palielinājies, salīdzinot ar 2022.gadu, Dzimtsarakstu departamentā 2023.gadā pieņemti 2067 lēmumi par vārda vai uzvārda maiņu, bet 2022.gadā – 1977 gadījumi.

    No Dzimtsarakstu departamenta reģistrētajiem datiem izriet, ka visvairāk personas atteikušās no krievu tautības ieraksta pasē, mainot to uz tautības ierakstu, kas ir citām personām dzimtā. 31 persona mainīja tautības ierakstu uz «latvietis» vai «latviete», desmit personas mainīja tautību uz ukrainis, vēl personas mainījušas tautības ierakstus uz ebrejs, polis, armēnis, lietuvietis, lībietis, krievs, vācietis.

    Dzimtsarakstu depataments nācis klajā arī ar neparastāko reģistrēto vārdu sarakstu – pērn bērniņi tikuši pie tādiem vārdiem kā Artemīda, Dakota, Neve, Talla, Vlasta, Lavi, Miesassargs, Vests, Mills, Ville, Kairo, Rubins. Tāpat jaundzimušajiem ir doti divi vārdi – Arabella Vētra, Anna Ziema, Bronza Evelīna, Pērkons Pēteris, Varis Vītis, Konrāds Lācis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē