• Šī nāve satricināja pasauli: Nīderlandes bijušais premjerministrs ar sievu mirst, rokās sadevušies

    Eitanāzija
    Estere Jansone
    15. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Bijušais Nīderlandes premjerministrs Drīss fon Agts kopā ar sievu labprātīgi izvēlējušies kopā aiziet no dzīves ar eitanāzijas palīdzību.

    Drīsa fon Agta un viņa kundzes Eižēnijas stāsts pārsteidzis pasauli. Drīss fon Agts bija Nīderlandes premjerministrs no 1977. līdz 1982. gadam, un kopā ar savu sievu viņš bija 70 gadus. Abu laulībā piedzima trīs bērni, vēlāk ģimenei pievienojās septiņi mazbērni – viena no mazmietām ir Nīderlandes riteņbraukšanas čempione Eva fon Agta. Pāris allaž turējies kopā, dzīvojis saskanīgi, un Drīss līdz pat pēdējai dienai mīļoto Eižēniju sauca par «savu meiteni». Mūža izskaņā bijušais premjerministrs bijis smagi slims – 2019. gadā viņam konstatēts asinsizplūdums smadzenēs, kas atstājis paliekošas sekas Drīsa veselībā. Arī sievai Eižēnijai vecumdienas bija kļuvušas par slogu. Mūža izskaņā viņa bijusi ļoti vārga. Laulātie apzinājušies, ka šis piedzīvojums, ko sauc par dzīvi, kādam no viņiem jebkurā mirklī var pātrūkt. Agti bija vienaudži, 93 gadu veci, un viņi nespēja iedomāties atlikušos dzīves gadus bez savas otrās pusītes. Tāpēc pāris pieņēma šādu lēmumu – veikt eitanāziju kopā. Fon Agtus mūža miegā ieveda 5. februārī – abi mīlnieki nomiruši, turot viens otra roku. Zemes klēpī viņus guldīja 8. februārī, pilsētiņā Neimegenā.

    Nīderlande bija pirmā valsts pasaulē, kur 2002. gada 1. aprīlī stājās spēkā eitanāziju legalizējošs likums. Latvijā atbrīvot sevi no sāpēm un mokām ar eitanāzijas palīdzību nav atļauts. Šis plaši izskanējušais, smeldzīgais notikums no jauna raisījis arī Latvijas sabiedrībā diskusiju par to, ka ikvienam ir tiesības uz humānu nāvi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē