• Aina Poiša par attiecībām: Romantika neslēpjas lielos rožu pušķos!

    Attiecības
    Aina Poiša
    21. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sofiaworld / Shutterstock
    Starp ideālu pāru salīdzināšanu un pārcukurotām romantiskajām komēdijām mēs bieži vien pazaudējam īsto skaidrojumu vārdiem mīlestība un romantika.

    Starp ideālu pāru salīdzināšanu un pārcukurotām romantiskajām komēdijām mēs bieži vien pazaudējam īsto skaidrojumu vārdiem  mīlestība un romantika.

    Kas tad ir romantika? Pirmais, kas mums varētu nākt prātā, ir dārgas dāvanas, rožu lapiņas gultā un saldas mīlestības vēstules savam mīļotajam vai mīļotajai, taču tā ir tikai pirmā fāze. Tā ir iemīlēšanās, kas pēc minūtes var izgaist. Iemīlēšanās posmā pāriem nav jāiegulda darbs attiecību kopšanā, viņi vienkārši jūt to enerģiju, kad tu gluži dabiski dari otram labu, jo iemīlējies cilvēks pats jūtas labāk. Sākotnēji tas nav apgrūtinājums, taču, laikam ejot, tas izgaist. Saskaņā ar vairākiem pētījumiem, eiforija pāru starpā pastāv, augstākais, divus gadus, bet, protams, katram pārim tas laiks var atšķirties. Kad saldā iemīlēšanās beidzas, sākas romantikas otrā fāze, kuru pārim nākas apzināties un iemācīties, kā to izmantot savās attiecībās un nepazaudēt ikdienas skrējienā.

    Romantikas otrais līmenis tiek atjaunots ar atbildībām, pienākumiem, kas kļūst par prioritāti.

    Tā ir uzmanība, ko viņam veltām, pazīstot sava partnera stiprās un vājās puses. Sievietei ir jāsajūt vīrieša uzmanība, jāsajūt, ka viņas vēlmes tiek uzklausītas, un otrādi. Uzmanība patiesībā nozīmē iepazīt cilvēka vēlmes visos sīkumos. Viena no uzmanības valodām ir kvalitatīva laika pavadīšana – tā var būt gan kopīga maltītes pagatavošana, pārgājiens dabā – galvenais, lai tā ir izbēgšana no rutīnas, ļaujot otram sajusties sadzirdētam, mīlētam un redzētam. Bieži vien tieši šeit rodas nesaskaņas, jo pāriem romantikas izpratne var atšķirties, un var likties, ka vieglāk palikt pie klišejām, nevis izzināt sava mīļotā cilvēka patiesās vēlmes un savstarpēji tās abiem saskaņot. Te gan ir svarīgi arī teikt savas vēlmes skaļi. Lielākā kļūda pāru starpā ir kompromisu nepieņemšana, kuras rezultātā iestājas emocionālais bads. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc zūd interese un kaisle. 

    Mīlestība mainās.

    Iemīlēšanās fāze nav spējīga pastāvēt visu laiku, attiecībām ir jāmainās, tām ir jāaug un jāattīstās. 

    Viss slēpjas sīkumos, vēlmē un spējā tos pamanīt. Pateikt paldies vīram par aukstā ziemas rītā iesildītu mašīnu, nopirkt sievai mazu šokolādīti – tie šķiet sīkumi, bet tie spēj uzturēt romantiku arī pēc vairākiem gadiem. Bieži vien pāri domā, ka romantika – tā ir jaunības degsme un rozā briļļu periods, bet tā nav. Mīlestības izrādīšana, cieņa vienam pret otru un uzmanība ir tā patiesā romantika, ko var piedzīvot arī pēc iemīlēšanās posma. Cilvēks līdzās nav pašsaprotams, tā ir vērtība, kuru vajag ieraudzīt un par to rūpēties. Novērtēt otru un atrast ikdienas virpulī laiku sīkumiem, jo tie kopā arī veido lielo romantikas puzli.

    Ģimenes terapeite Aina Poiša ir viena no ekspertiem jaunajā kanāla 360TV attiecību šovā Mīlas nometne.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē