• Kā uz ceļa justies droši – padomi trauksmes mazināšanai ziemā

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    21. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Braukšanas apstākļi ziemā mēdz būt sarežģīti, izaicinoši un arī potenciāli bīstami. 85% autovadītāju jūtas nedroši, vadot automobili ziemas skarbajos laikapstākļos – visbiežāk bažas rada apledojuši ceļi un bailes, ka citi satiksmes dalībnieki varētu zaudēt kontroli pār saviem automobiļiem, liecina «Goodyear» veiktā aptauja. Daudzi transportlīdzekļu vadītāji piedzīvo trauksmi un nedrošību, tāpēc riepu ražotājs kopā ar psihologu un sociologu Deividu Vaskuri (David Waskuri) apkopojuši padomus, kas palīdzēs šajā gadalaikā uz ceļiem justies pārliecinošāk.

    Ziemas sākumā velti laiku treniņiem

    Kad uzsnidzis pirmais sniegs, autovadītājiem var šķist, ka ir piemirsusies iepriekšējā ziemā uztrenētā piesardzība un iemaņas. Pārliecība par savām braukšanas prasmēm mazina trauksmi, tāpēc ziemas sākumā velti laiku treniņiem. Tam izvēlies poligonus vai ceļus, uz kuriem ir pavisam neliela satiksme, un atjauno iemaņas bremzēšanā un ātrumā uzņemšanā. Ja nejūties pārliecināts par savām spējām, trenējies kopā ar pieredzējušu autovadījāju, kurš var sniegt noderīgus padomus.

    Nenovērs uzmanību

    Daudzas avārijas izraisa neuzmanība. Koncentrēšanos uz ceļa novērš viedtālruņa izmantošana, sarunas ar pasažieriem un pat domas par kaut ko, kas izraisa dusmas vai, tieši pretēji, sajūsmu. Ja emocijas kļūst traucējošas, labāk ieturi pārtraukumu, apstājoties tuvākajā atļautajā vietā.

    Ievēro distanci

    Ievēro lielāku distanci no priekšā braucošā automobiļa. Tas dos papildu laiku reaģēšanai pēkšņas apstāšanās gadījumā. Ņem vērā, ka bremzēšanas ceļš ziemā palielinās un ir ļoti atkarīgs no laikapstākļiem un ceļa stāvokļa.

    Neaizmirsti par atpūtu

    Nogurums ietekmē gan reakcijas laiku, gan koncentrēšanās spējas. Izvairies vadīt automobili, ja neesi pietiekami izgulējies. Ja plānots garāks ceļš, ieplāno regulāras apstāšanās.

    Koncentrējies uz pašreizējo brīdi

    Kāda ir apkārtne? Kā tu jūties? Cik ērti esi apsēdies autovadītāja sēdeklī? Uzmanības pievēršana konkrētajam brīdim samazina pulsa ātrumu un rada nomierinošu efektu. Šī metode palīdzēs sakoncentrēties braucienam, novēršot negatīvas domas un emocijas.

    «Auto vadīšana ziemā daudziem no mums var radīt satraukumu. Ir daudz veidu, kā varam palielināt drošību uz ceļa, tostarp, bremžu pārbaude, lukturu pulēšana, kas uzlabo redzamību tumsā un sniegputeņa laikā, kā arī kvalitatīvu riepu izvēle. Mūsu jaunās ziemas riepas, kas atbilst visprasīgāko autovadīju vajadzībām, palīdzēs justies pārliecinātākiem uz ceļa un sagatavoties sarežģītajiem braukšanas apstākļiem ziemā,» stāsta «Goodyear» pārstāve Sonija Lenevī (Sonia Leneveu).

    Arī pareizu riepu izvēlei ir nozīme

    51% aptaujāto eiropiešu uzskata, ka labas un pareizi izvēlētas riepas ir svarīgs faktors, lai ziemā uz ceļa justos drošāk. Testi apliecina, ka augstas kvalitātes un sezonai atbilstošas riepas ir nozīmīgas drošai braukšanai ziemā. Nesen veiktais Autobild tests parādīja, ka bremzēšana ar mazbudžeta ziemas riepām uz slapja ceļa, braucot ar ātrumu 80 km/h, var būt līdz pat 10 metriem garāka, ja salīdzina ar premium klases ziemas riepām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē