• Ceļš uz mazāku elektrības rēķinu – «Philips 242B1G» monitora apskats

    Sabiedrība
    Toms Timoško
    Toms Timoško
    7. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Toms Timoško
    Laikā, kad komunālajos rēķinos redzamās summas liek acīm ieplesties, energoefektīvu elektrisko ierīču lietošana var palīdzēt samazināt elektrības patēriņu. To it īpaši var attiecināt uz ierīcēm, kas dienas laikā tiek darbinātas bieži, piemēram, ofisa vai mājas datora monitors. Šoreiz mūsu testā videi labvēlīgais un ilgtspējīgai produktivitātei paredzētais «Philips 242B1G» monitors.

    Ekonomiskam monitoram nebūt nav jābūt mazam vai dārgam. Šis ir 24 collu ekrāns ar FHD 1920×1080 izšķirtspēju, kas pieejams par aptuveni 210 eiro. Ekrāna sānu malas ieskauj aptuveni divu centimetru platas maliņas.

    Cik funkcionāls tas ir? To iespējams pagriezt 90 grādos, ļaujot izvēlēties starp ainavas un portreta režīmu. Tas atvieglos www.santa.lv pārlūkošanu. Lai pielāgotu savai sēdpozīcijai, to var visai daudz sagāzt uz aizmuguri un nedaudz uz priekšu. Kā jau daudziem monitoriem, arī šim statīvs ir stabils, bet tas aizņem visai daudz vietas uz galda, tāpēc laikus jāpadomā par to, lai visam pietiktu vietas.

    Par šo naudu iegūsit arī monitorā iebūvētus skaļruņus. Vērtējot to kvalitāti, šīs tumbiņas, protams, neaizstās papildu audio sistēmu, taču tās ir pietiekami skaļas, lai noderētu ikdienas darbos. Līdzās atrodas USB3 ligzda, HDMI, Display Port, VGA, DVI-D, 3,5 mm audio ligzda un D-Sub savienojumi.

    Atšķirībā no tā sauktajiem TN paneļiem, 242B1G ieguvis IPS (In-Plane Switching) tehnoloģiju, sniedzot lietotājam vairākas priekšrocības un izslēdzot TN paneļu nepilnības. Viens no ieguvumiem – ass attēls ar spilgtām krāsām, padarot monitoru ideāli piemērotu ikdienišķai foto un video pāskatīšanai, kā arī filmu baudīšanai. Vienlaikus tas var kalpot arī kā izvēle profesionāļiem, kuri strādā ar grafisko dizainu, fotogrāfiju apstrādi, dažādu projektu izstrādi utt. Un tā nav tikai teorija. Ekrānā redzamais attēls ir patiesi kvalitatīvs un krāsu precizitāte ir laba, it īpaši, ja ņemam vērā šī monitora cenu.

    Ja nepieciešamas veikt krāsu kontrasta vai spilgtuma korekcijas, tad monitora apakšējā daļā ir vairākas taisnstūra veida pogas, kas ļaus piekļūt dažādām vienkārši saprotamām izvēlnēm. Jāņem vērā, ka salīdzinoši zemā 250 nitu spilgtuma dēļ šis ekrāns nebūs pārlieku piemērots spilgti apgaismotām vai ļoti tumšām telpām.

    Būtiski, ka kvalitatīvo attēlu būs iespējams vērot no visdažādākajiem skatpunktiem, jo IPS tehnoloģija nodrošina platleņķa 178/178 grādu skatu.

    Ja vien nedzenaties pēc maksimāli zemākā ms jeb reakcijas laika un augstākās atsvaidzes intensitātes (refresh rate), tad 4ms un 75 Hz atbildīs pietiekami daudzu brīvdienu geimeru prasībām, it īpaši, ja FPS spēļu žanrs nav noteicošais. Turklāt arī ikdienas darbam 75 Hz ir patīkamāki nekā 60 Hz.

    Lai ilgstošas lietošanas laikā monitors pārlieku nekaitētu acīm, tam ir «LowBlue» režīms, samazinot kaitīgos īsviļņu zilās gaismas starus. To apstiprina arī fakts, ka 242B1G ieguvis «TUV Eye Comfort» sertifikātu. Kā mēs zinām, tad vācieši ar sertifikātiem aiz gara laika nedalās. Turklāt tas ir svarīgi ne tikai acīm, bet arī tam, lai nerastos galvassāpes un bezmiegs.

    Šīs ir funkcijas, ko piedāvā arī citi monitori, tomēr 242B1G lielākais trumpis ir tā energoefektivitāte.

    Kādreiz uz dažādām ierīcēm, īpaši ledusskapjiem varējām redzēt krāsainas uzlīmes ar «A» līdz «G» energoefektivitātes klasēm, tomēr vēlāk tās aizstāja A+, A++, A+++ uzraksti. Jo vairāk plusu, jo mazāk ierīcei būtu jāpatērē elektrība. Ņemot vērā to, ka šī plusiņu sacensība kļuva patērētājam arvien mulsinošāka, pirms diviem gadiem tika ieviesta jauna marķējumu sistēma, ierindojot visas ierīces klasēs A līdz G. To, cik vecā sistēma bija kļuvusi neatbilstoša patiesajai situācijai, norāda fakts, ka ierīce ar A+++ tagad var tikt ierindota C klasē un A marķējums redzams krietni retāk. Lai arī ierīce nav mainījusies, jaunajā marķējumā izmantoti augstāki energoefektivitātes klases standarti. Tas nozīmēja, ka lērums monitoru atkrita uz G klasi, tomēr «Philips 242B1G» ir viens no retajiem piemēriem, kam izdevies sasniegt augsto C klasi (kādreizējo A++). Tā patēriņš ir 13 kWh 1000 stundās.

    Kā tiek panākta energoefektivitāte?

    Pirmkārt, monitors izmanto energoefektīvu konstrukciju maksimālai enerģijas ekonomijai. Monitoram ir jauna LED apgaismojuma tehnoloģija, kas uztur spilgtumu un krāsu, izmantojot ievērojami mazāk enerģijas.

    Otrkārt, ierīcē iebūvēts tā sauktais «PowerSensor» jeb jaudas sensors, kas prot noteikt to, vai jūs atrodaties monitora tuvumā. Cilvēka klātbūtne tiek noteikta ar nekaitīgu infrasarkano signālu palīdzību. Gadījumā, ja esat aizkavējies kārtējā kafijas pauzē un sensors neuztver personas klātesamību, ekrāna spilgtums automātiski tiek samazināts par līdz pat 80 procentiem, vienlaikus paildzinot monitora kalpošanas laiku. Tas nozīmē, ka monitora elektrības patēriņš var nokristies par 80%, salīdzinot ar standarta monitoriem.

    Treškārt, tas ieguvis «LightSensor». Tas ir viedais sensors, kas pielāgo attēla spilgtumu atkarībā no telpas apgaismojuma apstākļiem, lai iegūtu perfektu attēlu ar minimālu strāvas patēriņu.

    Ceturtkārt, tam ir speciāls slēdzis, kas pilnībā atslēdz monitoram strāvas padevi. Kā zināms, tad elektrotīklam pieslēgtās ierīces nedaudz patērē elektrību pat tad, kad ir izslēgtas. Pateicoties šai funkcijai, jums nebūs jāliecas līdz rozetei, lai monitoru atslēgtu vai pieslēgtu pie strāvas.

    Tas ir līdzīgi kā ar LED spuldzēm – jo birojā vairāk standarta monitorus izdosies aizstāt ar energoefektīvo risinājumu, jo ievērojamāk izdosies samazināt elektrības rēķinus.

    «Philips» padomājis ne tikai par to, lai monitors būtu draudzīgs mūsu maciņam, bet arī draudzīgs dabai. Monitora korpusa plastmasas daļām, metāla šasijas daļām un iepakojuma materiāliem tiek izmantoti 100% pārstrādājami materiāli. Tāpat tam ir 100% pārstrādāts iepakojuma materiāls. Tas vienlaikus ir ne tikai ekoloģiski, bet arī kvalitatīvi!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē