• Bez latviešu valodas zināšanām bērnus pieskatīt vairs nedrīkstēs

    Izglītība
    Estere Jansone
    16. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Adam Winger/Unsplash
    Iespējams, jau drīzumā visiem mācībspēkiem, tostarp, arī auklītēm un skolotāju palīgiem, Latvijā būs tekoši jāmāk runāt valsts valodā. Izglītības un zinātnes ministrija nākusi klajā ar jaunu rīcības plāna projektu pārejai uz mācībām tikai latviešu valodā.

    Algotiem bērnu pieskatītājiem un skolotāju palīgiem varētu tikt noteikts ierobežojums strādāt izglītības iestādē, ja Valsts valodas centrs (VVC) būs konstatējis neatbilstošas valsts valodas zināšanas profesionālo un amata pienākumu veikšanai. Attiecīgos ierobežojumus gan plānots ieviest līdz 2026.gada 31.augustam.

    Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka pašvaldību izglītības pārvaldēm kopā ar skolu direktoriem jānodrošina skolotāji, kas runā latviski ne tikai «uz papīra».

    Viņa uzsvēra, ka pašvaldībām šobrīd vajadzētu pašām apzināties situāciju un izmantot sniegtos atbalsta pasākumus, nevis gaidīt pārbaudi, lai pēc tam meklētu risinājumus. Atbilstoši ministres sacītajam, pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā ir arī drošības jautājums, tāpēc atpakaļceļa vairs neesot.

    Pērnā gada beigās Izglītības kvalitātes dienests ziņoja, ka šajā mācību gadā nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ no darba atbrīvoti 29 skolotāji. Valsts valodas centrs (VVC) kopumā konstatējis nepietiekamas valsts valodas zināšanas 64 pedagogiem. No tiem 16 atrodas pārejošā darba nespējā, 15 atstādināti, bet četri nokārtojuši valsts valodas prasmes pārbaudījumu.

    Jau vēstīts, ka 2022. gada 29. septembrī Saeima pieņēma grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā trīs gadu laikā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē