• Atklāj saikni starp formu ražotāju Krievijas armijai un kompāniju Latvijā, ziņo medijs

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    16. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kremļa opozicionāra Mihaila Hodorkovska medijs konstatējis saikni starp formu ražotāju Krievijas armijai un kompāniju Latvijā, kas tostarp ražo pogas un rāvējslēdzējus, – AS «Arta-F», svētdien vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

    Raidījums norāda, ka Hodorkovska medijs «Ходорковский Live» kopš kara sākuma sekojis līdzi vairākiem ražotājiem, kas apgādā Krievijas armiju. Starp tiem ir arī holdings «BTK – Group», kas tiekot uzskatīts par vienu no galvenajiem militāro apģērbu ražotājiem Krievijā. Ražotnes atrodas desmit reģionos, tostarp arī Baltkrievijā un Dienvidosetijā. Līdz ar Putina parakstīto dekrētu 2010.gadā holdings kļuva par centrālo piegādātāju bruņotajiem spēkiem. Informācija par to, cik lieli ir valsts pasūtījumi «BTK – Group», ir noslepenota. Kompānija arī plaši nereklamē, ka šuj armijas formas.

    Pēc raidījumā minētā, ziņas par attiecīgās kompānijas sadarbību ar Krievijas Aizsardzības ministriju izdevies iegūt, pētot vairākus šīs firmas un ministrijas tiesvedības dokumentus tiesās Maskavā.

    «Nekā personīga» norāda, ka internetā ir pieejamas datubāzes, kurās ir iespējams izsekot loģistikas kravu ceļus. Tajās apkopotas ziņas par preču sūtītāju, saņēmēju, preces apraksts, sūtīšanas datums un arī kravas svars. Pēc šīs informācijas ir iespējams aplēst apmērus, cik no «Arta-F» saražotā ir nonācis Krievijā.

    Hodorkovska medija žurnālisti rēķina, ka kopš kara sākuma kompānijas uz Krieviju nosūtīto preču vērtība ir aptuveni seši miljoni ASV dolāru. Un lielākā daļa nonākusi holdingā «BTK – Group». «No tā, protams, nevar izdarīt tiešus secinājumus, ka tas viss izmantots okupantu armijas formu ražošanā. Bet apjomi ir ievērojami,» pauž raidījums.

    «Pusotra gada laikā kopš kara sākuma muitas dokumentos mēs saskaitījām iepirkumu kā minimums sešu miljonu dolāru apmērā. Gigantisks cipars. Iedomājaties – pogas, rāvējslēdzēji, āķīši un seši miljoni dolāru. Tā ir solīda summa,» raidījumam sacīja Hodorkovska medija žurnālists Iļja Davļačins.

    Vienlaikus «Arta-F» nedēļas ietvaros uz «Nekā personīga» e-pastiem, ar lūgumu skaidrot sadarbību ar Krievijas armijas formu ražotāju, nav atbildējusi. Arī uzņēmumā sastaptie darbinieki no sarunas ar žurnālistiem izvairījās, minot, ka kompānijas valdes priekšsēdētājs Vladislavs Andrejevs atrodoties atvaļinājumā.

    No plašākiem komentāriem, skaidrot iespējamo Latvijas kompānijas sadarbību ar Krievijas armijas formu ražotāju, raidījumam atteicies gan Satversmes aizsardzības birojs, gan arī Valsts drošības dienests.

    «Firmas.lv» informācija liecina, ka «Arta-F» reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 712 641 eiro. 2022.gadā «Arta-F» apgrozījums bija 8,062 miljoni eiro, bet peļņa bija 983 930 eiro. Kompānijas patiesie labuma guvēji ir Vladislavs Andrejevs un Vitālijs Andrejevs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē