• Uzmanības fokusā – kakla āda!

    Skaistumkopšana
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    6. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Shutterstock
    Shutterstock
    Aplūkojam efektīvākās anti-age procedūras kakla zonas atjaunināšanai un skaidrojam, kad vērts apsvērt plastisko operāciju.

    Konsultēja dermatoloģe Zane Prikule-Rūsiņa (Azaryan Medical Clinic), un plastikas ķirurģe Nonna Tomiševa (Latvijas Mikroķirurģijas centrs).

    Kāds izskatās novecot sācis kakls?

    Atslābusi āda, audu ptozes dēļ radīts palielināts apjoms pazodē, žokļa līnija, kas saplūdusi ar kaklu, vertikālas ādas krokas un izteiktas horizontālas rievas jeb Veneras gredzeni – tā varētu raksturot novecojušu kakla zonu. Saules radītajam bojājumam uzkrājoties, nereti uz tā vērojami arī pigmenta plankumi, paplašināti asinsvadi, bet sliktākajā gadījumā dermatologi runā par saules elastozi – šāda āda ir bieza, izteikti atslābusi, grumbaina un dzeltenīgā tonī. Speciālisti norāda – bieži vien krēmu uz kakla dāmas sāk lietot vien tad, kad manāmas pirmās vītuma pazīmes. Taču, kā zināms, ar ādu ir tā: jo ātrāk tiek uzsākta profilaktiska ikdienas kopšana, jo ilgāk tā saglabājas jauna, tāpēc jaunākām dāmām jāņem vērā – ja sejas kopšanā lieto labu serumu un krēmu, piemēram, tādus, kuru sastāvā ir retinols, tie tikpat rūpīgi jāuzklāj arī uz kakla ādas. Saulainajā sezonā obligāts ikdienas sabiedrotais ir saules aizsargkrēms, jo zonās, kur āda ir visplānākā – ap acīm, uz delnām, kakla, dekoltē –, fotonovecošana norit visstraujāk. Ar gadiem kakls nereti arī kļūst īsāks un platāks, tāpēc būtiski ikdienā ne tikai rūpīgi kopt ādu, bet arī saglabāt pareizu stāju, muskuļu masu un balansu.

    «Jau pēc 25 gadu vecuma ādā samazinās hialuronskābes, kolagēna un elastīna daudzums, un menopauzes laikā, strauji krītoties estrogēnam, āda atslābst vēl vairāk, tāpēc faktiski gandrīz visas procedūras, ko piedāvā anti-age terapija, ir vērstas tieši uz šo vielu kompensāciju ādā. Protams, to, kā novecojam, nosaka arī ģenētika, ķermeņa morfotips un dzīvesveids kopumā. Nepilnvērtīgs miegs, drastiskas diētas, lieka glāze vīna, smēķēšana – lūk, faktori, kas ādu uz vecuma izmaiņām virza daudz ātrāk! Vēl kāda nianse – kakls visu laiku tiek grozīts, tātad faktiski visu laiku atrodas kustībā. Tas mūsu jau tā plāno, delikāto ādu sakrunko vēl vairāk,» norāda dermatoloģe Zane Prikule-Rūsiņa.

    Zināšanai!

    Horizontālās kakla grumbas jeb tā sauktie Veneras gredzeni mēdz būt arī maziem bērniem un jauniem cilvēkiem, tāpēc tās par novecošanas pazīmēm īsti neuzskata. Tiesa, ar gadiem šīs grumbas var kļūt izteiktākas, sevišķi, ja ikdienā strādā darbu, kur galva ir noliekta uz leju, daudz skatās telefonā vai lasa guļus pozā. Viena no rezultatīvākajām procedūrām Veneras gredzenu mazināšanai ir hialuronskābes pildvielu injekcijas, kad preparātu ievada tieši grumbās.

    Varbūt vainīga platizma?

    Kakla muskulis platizma, kas sākas sejas lejasdaļā un beidzas dekoltē zonā, ir viens no skaista kakla pamatiem. Diemžēl ar gadiem tam raksturīgas izmaiņas. Tas kļūst vai nu vājāks un tad slābanāka kļūst arī āda, vai, tieši pretēji, spēcīgāks un saspringtāks. Tad uz kakla vērojamas tā sauktās vertical platysmal bands – divas vai četras vertikālas ādas līnijas. Saspringts platizmas muskulis arī velk uz leju sejas apakšējo trešdaļu – parādās marionetes rievas, noslīd lūpu kaktiņi, veidojas tā sauktie buldoga vaidziņi un tītara pazode. Tāpēc pēdējā laikā populāri kļuvis kakla zonā injicēt botulīna toksīnu, kas uz četriem līdz sešiem mēnešiem atslābina muskuli, liekot gan kaklam, gan sejai izskatīties labāk. Šo metodi dēvē par Nefertiti liftingu, un to lieto tikai tad, kad speciālists apskates laikā konstatē, ka platizma ir hipertonusā.

    Efektīvākās anti-age procedūras kakla zonai

    Tā kā kakla izskatu ļoti ietekmē sejas ādas stāvoklis (ja gravitācijas vai audu ptozes dēļ seja slīd uz leju, krunkas un apjoms veidosies arī uz kakla) – procedūras kaklam bieži vien tiek veiktas, iekļaujot arī sejas apakšējo trešdaļu.

    Spēcīgam liftingam

    Ultherapy mikrofokusētās ultraskaņas terapija ir vienreiz veicama procedūra, kuras laikā audi tiek sakarsēti līdz 60–70 grādiem. Ultraskaņas viļņu iedarbības rezultātā šūnas sāk kustēties, uzkarst un ādā veidojas mikrotermālās zonas. Rezultātā iet bojā vecais kolagēns un ar jaunu jaudu sāk izstrādāties jauns – veidojas tvirtāks ādas karkass, pievilktāka kļūst žokļa līnija. Rezultāts – nostieptāka āda – redzams uzreiz pēc procedūras un laika gaitā pieaug. Šīs metodes pluss – speciālists reālā laikā ekrānā redz pacienta ādas biezumu, kvalitāti un asinsvadu īpatnības un var piemērot efektīvāko un drošāko iedarbības veidu un dziļumu (maksimālais iespējamais ir 4,5 mm). Būtiski – tajā var arī redzēt, vai šī procedūra pacientam ir piemērota (būs efektīva), un, ja nepieciešams, izlemt par papildu kolagēnu stimulējošu procedūru, ko labākam rezultātam veikt pirms tam. Ultherapy parasti veic sejas apakšējai trešdaļai, pazodei un kaklam, apejot vairogdziedzera zonu, un to var atkārtot apmēram pēc gada. Procedūra ir samērā ilga un jutīgiem cilvēkiem var sagādāt nelielu diskomfortu, taču tai nav rehabilitācijas perioda un tā neierobežo ikdienas gaitas. Maksā no 450 līdz 2400 eiro atkarībā no zonas plašuma. Pieejama Azaryan Medical Clinic un Era Esthetic.

    Fibroblastu treniņam

    Alma Clear Lift ir augsti efektīva un labās panesamības dēļ pieprasīta aparātmetode sejas un kakla zonas atjaunināšanai. Tās iedarbība uz ādu sniedzas līdz pat 5 mm dziļumam, un to var dēvēt par augstas intensitātes fibroblastu (kolagēnu un elastīnu ražojošo šūnu) treniņu. Pateicoties neablatīvai lāzera tehnoloģijai un fotoakustiskajai iedarbībai, procedūras laikā tiek veicināta kvalitatīva III tipa kolagēna izstrāde, turklāt iedarbība uz dermu notiek, neskarot ādas virsmu. Procedūras gaitā ādā tiek veikts kontrolēts bojājums – tas izraisa audu dzīšanu, kam seko jaunu kolagēna un elastīna šķiedru veidošanās. Ar Alma Clear Lift ādu iespējams apstrādāt dažādos līmeņos, kas ļauj mazināt arī fotonovecošanas izraisītas pazīmes. Procedūra ir absolūti nesāpīga, ātra, un pēc tās uzreiz iespējams atgriezties dienas gaitās, to var dēvēt arī par ballītes procedūru, jo pirmajās dienās vērojams izteikts ādas pievilkšanas efekts. Maksimālam rezultātam būs nepieciešams procedūru kurss (3–6 reizes). Maksā no 280 eiro (seja + kakls) atkarībā no salona. Pieejama Babor Beauty Spa, Dr. Valeines klīnikā u. c.

    Elastozes skartai ādai

    Frakcionētā CO2 lāzera procedūru jeb lāzerslīpēšanu veic, kad nepieciešama pamatīga ādas virsmas reģenerācija, tāpēc gan dermatologi, gan plastikas ķirurgi to bieži iesaka izteikti novecojušai, tvirtumu zaudējušai, kā arī saules elastozes skartai ādai. Lāzera stari sīku punktiņu veidā veic ādas bojājumu, kura rezultātā tiek izraisīts spēcīgs ādas dzīšanas process un kolagēna remodelācija. Pēc šīs procedūras jārēķinās ar rehabilitācijas laiku – būs ievērojama tūska, apsārtums, veidosies krevelītes un ādai būs nepieciešama īpaša aprūpe, taču sasniegtais efekts šīs pūles nedēļas garumā attaisnos. Procedūra jāveic ziemas periodā, jo apmēram trīs mēnešus pēc tās āda rūpīgi jāslēpj no saules. Maksā no 300 eiro, pieejama vairākās estētiskās medicīnas klīnikās.

    Injekcijas ar kolagēna stimulantiem

    Viena no šā brīža aktualitātēm injekciju jomā ir kolagēna biostimulatoru injekcijas, kuru galvenais uzdevums ir veicināt ādas dabiskā kolagēna ražošanu. Pasaulē pirmais estētiskajā medicīnā izmantotais kolagēna biostimulators bija poli-L-pienskābe (PLLA), tam sekoja kalcija hidroksilapatīts, šobrīd plaši izmanto arī preparātus, kas satur polikaprolaktonu jeb PCL. Jāņem vērā, ka kolagēna stimulatoriem, ievadot tos nepareizi, pastāv samērā augsts blakņu risks – zem ādas var izveidoties redzami un sataustāmi mezgli, kuru likvidēšanai nepieciešama nopietna ārstēšana. Būtiska ir arī ādas kopšana pēc injekcijām. Tādēļ injekcijas jādodas veikt pie pieredzējušiem speciālistiem, kas to izdarīs kvalitatīvi un izskaidros pareizu ādas aprūpi.

    Polipienskābes injekcijas

     Ar polipienskābi pasaulē strādā jau daudzus gadus, bet pie mums šīs injekcijas ienāca nesen. Iespējams, tas saistīts arī ar to, ka, lai sasniegtu labu rezultātu, nepieciešamas augstas speciālista prasmes. Viela, injicēta ādā, atmodina tajā esošās kolagēna rezerves un faktiski ir vienīgā, ar kuras palīdzību redzami var uzlabot ādas stāvokli tādās kaprīzās problēmzonās kā kakls, delnu virspuse, dekoltē. Izmantojot dažādas ievades tehnikas, var panākt gan ādas atjaunošanu, gan apjoma veidošanos, taču nevar formēt sejas vaibstus vai iegūt ļoti izteiktu liftinga efektu (tas nav šī preparāta mērķis). Pirmās pozitīvās izmaiņas iespējams redzēt apmēram pēc diviem mēnešiem, bet iedarbības maksimumu preparāts sasniedz pēc deviņiem mēnešiem. Dāmai labākajos gados, ja āda izteikti zaudējusi elastību, nepieciešamas trīs vai četras procedūras. Sertificēta polipienskābes preparāta izmaksas nav zemas, viena procedūra maksā no 350 eiro. Injekcijas iesakām veikt tikai plastikas ķirurģijas un estētiskās medicīnas klīnikās, piemēram, GESR, Azaryan Medical Clinic, Latvijas Mikroķirurģijas centrā.

    Kalcija hidroksilapatīta injekcijas

    → Kalcija hidroksilapatīts ir populārs biostimulants, kuru izmanto, lai uzlabotu sejas kontūras un apjoma zudumu, piemēram, žokļa daļā un zonās, kur nepieciešams atjaunot jaunavīgu apjomu. Tas faktiski ir stimulējošas iedarbības filleris, tāpēc lietojams arī tajās ķermeņa zonās, kur nepieciešama kolagēna papildu stimulācija, tostarp uz kakla. Ievadīts ādā, tas tūlīt to izlīdzina un uzsāk dabiskā kolagēna ražošanu. Atšķirībā no klasiska hialuronskābes fillera tas nepiesaista ūdeni, tātad piemērots arī dāmām, kas filleru injekcijas neveic sejas un kakla tūskainības dēļ. Kalcija hidroksilapatīta injekcijas sevi pierādījušas arī kombinācijā ar karstajām aparātmetodēm. Fillera iedarbības laiks ir no 1 līdz 1,5 gadiem.

    Maksā no 300 eiro atkarībā no veicamā apjoma, pieejamas vairākos salonos un klīnikās.

    Varbūt tomēr plastiku?

    Ja kakla āda ir ievērojami noslīdējusi, žokļa līnija izplūdusi un nav izteikta sejas un kakla leņķa, parādās buldoga vaidziņi un dubultzods, un šīs problēmas nav iespējams uzlabot citādi, atliek plastiskās operācijas iespēja. Kakla plastisko operāciju visbiežāk veic kopā ar sejas apakšējās trešdaļas plastiku, izdarot iegriezumus ausu priekšpusē un aiz tām. Operācijas laikā tiek koriģēta liekā āda, kā arī tauciņi, kas uzkrājušies ap žokļa līniju un pazodē, nofiksēts muskuļu un aponeirozes (SMAS) slānis. Pēc kakla plastiskās operācijas 2–3 nedēļas obligāti jānēsā kompresijas cepurīte, būs zilumi, tūska.

    Jāzina, ka uz operāciju dodas tad, kad ādā nav nesen ievadītu filleru un ir beigusies botulīna toksīna injekciju iedarbība. Pēc karstajām procedūrām, piemēram, HiFu, Ultherapy u. c., kuru laikā ādas pievilkšana tiek panākta uz audu koagulācijas rēķina, ir jāpaiet vismaz pusgadam, citādi ķirurgam ādu nebūs iespējams efektīvi atslāņot un pievilkt.

    Pirms operācijas jāveic speciālas analīzes, kurās nosaka kopējo veselības stāvokli un asinsreces rādītājus. Plastikas ķirurgs noteikti vēlēsies noskaidrot, vai smēķējat. Tā kā smēķēšana ļoti bojā asinsvadus, tādējādi ietekmējot dzīšanas procesus, var gadīties, ka vispirms viņš ieteiks no kaitīgā ieraduma atbrīvoties. «Lai arī operācija sniegs izteiksmīgu jauneklīgāku izskatu, tā neapturēs novecošanu. Arī pēc tās dabiskais process ies savu gaitu, un āda būs rūpīgi jākopj un jāstimulē ar anti-age procedūru palīdzību,» uzsver plastikas ķirurģe Nonna Tomiševa.

    Zināšanai!

    Lai procedūras, kuras strādā ar karstuma enerģiju un kuru mērķis ir stimulēt pacienta dabiskā kolagēna remodelāciju, būtu efektīvas, ir vērts veikt analīzes un uzzināt kopējā olbaltuma daudzumu asinīs. Zemāks tas varētu būt, piemēram, ja esi veģetāriete. Tiesa, ne vienmēr, ja tā līmenis asinīs ir zems, procedūra būs mazāk efektīva, tomēr, ja olbaltums ir pietiekams, procedūru var veikt ar lielāku drošību par sasniedzamo rezultātu. Katrā ziņā, uzzinot par niecīgām olbaltuma rezervēm ādā, var ķerties pie papildu olbaltumvielu uzņemšanas, kas ir viens no anti-age terapijas stūrakmeņiem un intensīvas iedarbības procedūru sniegtā rezultāta papildu garantiem.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē