• 9 paņēmieni, kā sasniegt savu mērķi. Tu to vari!

    Labsajūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: KieferPix/Shutterstock.com
    Lai kāda būtu apņemšanās, tās novešanai līdz rezultātam reizēm ar gribasspēku vien nepietiek. Lūk, plāns, kā sasniegt vēlamo un justies labi.
    1. Formulē mērķi!
      Motivācija ir atslēga, lai īstenotu apņemšanos. Tāpēc pat nesāc sevi apgrūtināt, ja ir šaubas, vai tev tiešām to vajag. Mērķim jābūt konkrētam (nevis vispārīgam), sasniedzamam, izmērāmam, atbilstošam tavas dzīves vērtībām un laika limitā iekļaujamam.
    2. Redzi mērķi!
      Galvenais ir redzēt acu priekšā mērķi, uz ko ej, īpaši tad, ja lietas uztver vizuāli. Ja vēlies pievērsties floristikai, izveido skaistāko ziedu pušķu albumu. Ja gribi atvērt savu veikaliņu, seko iedvesmojošiem cilvēkiem, kas jau to paveikuši. Respektīvi, neizlaid savu sapni no acīm! 
    3. Pastāsti citiem!
      Ja esi pietiekami atvērts cilvēks, nebaidies par savu mērķi izlielīties. Lauzt vārdu, kas dots tikai sev, ir viens, bet, ja esi izplātījusies draugu lokā, – kā tu padosies un nepierādīsi sev un citiem, ka vari? Īpaši tad, ja apkārtējo viedoklis tev nav vienaldzīgs. Turklāt atbalsts arī būs kā papildu stimuls un padomdevējs. Reizēm var tikai pabrīnīties, cik atbalstoši kļūst apkārtējie, redzot otra apņēmību.
    4. Nosaki datumu!
      Jo vairāk konkrētības mērķī, jo lielāka iespējamība to īstenot. Tāpēc, ja, piemēram, vēlies noskriet savu pirmo maratonu, nepietiek ar to, ka esi tikusi pie jauna sporta tērpa un no rītiem vai vakaros sākusi skriet. Ir jābūt skaidrībai, tieši kurš maratons ir tavs mērķis. Bet izvirzi reālistisku mērķi! Tā teikt, ja izvēlies Ņujorkas maratonu, tev ir jāspēj arī tajā nokļūt… 
    5. Sadali mērķi posmos!
      Viens no iemesliem, kāpēc reizēm neizdodas sasniegt mērķi, ir tā vērienīgums. Neviens neliedz sapņot lielus sapņus, bet, lai līdz tiem aizsniegtos, ir jāsaprot, kā.

      Kas jādara, lai izdotos? Stratēģiski jāsaskalda ceļš līdz rezultātam. Piemēram, ja iecere ir palielināt iekrājumus, tad plānā jāparedz, kur līdzekļus ekonomēsi un kā palielināsi ienākumus. Un kā to darīsi mēnesi pa mēnesim. Svarīgi, lai scenārijs būtu rakstisks un katra mazā rezultāta sasniegšanu varētu fiksēt, izsvītrojot paveikto no saraksta un tā tuvojoties galvenajam mērķim.
    6. Apmāni prātu!
      Prātam nekad nepietrūks argumentu, lai pārliecinātu tevi par savu patiesību. Un, ja reiz tas ieņems galvā, ka visa šī apņemšanās ir laika izšķiešana un nekur nenovedīs, tad mērķtiecīgi vedinās tevi tuvāk domai padoties.

      Lai tā nenotiktu, prāts ir jāapmāna, lai tam būtu vieglāk pieņemt ilgtermiņa mērķi. Ja plāns ir līdz vasarai iekrāt 3000 eiro sen gaidītam ceļojumam, tad pusi ceļa skaiti, cik jau esi atlikusi (300 plus 200 ir 500, plus 400 ir 900…) Bet otro posmu dari tā: vēl tikai 1500, vēl 1000, vēl 300… Līdz ir – 3000 eiro rokā!
    7. Apbalvo sevi!
      Lai vieglāk būtu noiet garo ceļu, ik pa brīdim vajag sevi iepriecināt ar dāvanu kā atzinību sev par paveikto. Šādu apbalvojumu var piešķirt, piemēram, ik pēc mēneša vai diviem. Tātad, ja esi izpildījusi mēneša plānu, balvā saņem… Katra pati vislabāk zina, kas viņu iepriecina, bet ar ko neatļaujas sevi lutināt.
    8. Cieni savu svarīgi!
      Ja dzīvē kaut kam neatliek laika, tas nozīmē, ka tas nemaz nav tik svarīgi. Mēs paši izvēlamies savas prioritātes. Un, ja reiz esam apņēmušies, ka mums tas ir svarīgi, tad nedrīkst ļaut izsist iepriekš izvirzītās prioritātes. Citādi sanāk, ka necieni pati savas izvēles.
    9. Vēl tikai šodien!
      Tā ir tehnika, kas jāliek lietā ikreiz, kad ir vilinājums padoties. Šodien necelšos, lietus līst… Nē! Vēl tikai šodien piespiedies un ej skriet arī lietū, rīt varēsi to nedarīt… Un pienāk rīts, kas atnes jaunu vēl tikai šodien.

      Jo vairāk sevi pārvaram, jo vairāk aug mūsu pašvērtības izjūta. Un, jo tā augstāka, jo lielāka ticība, ka mums pienākas kas vairāk, un attiecīgi kvalitatīvākas kļūst mūsu dzīves izvēles.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē