• Uzmanies, sauli var arī pārdozēt!

    Reklāmraksts
    28. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Sākoties siltajam laikam, gandrīz katrs vēlas mazliet pagozēties saulītē, ķerot iedegumu. Bet vai esi aizdomājusies, ka sauli var arī “pārdozēt”?

    Saule izstaro UV (ultravioleto) radiāciju, kas ne tikai palīdz mūsu ādā sintezēties D vitamīnam, bet, diemžēl, arī ir kā galvenais riska faktors vairākiem ādās vēža veidiem. Amerikas Vēža biedrība uzsver arī UV starojuma nepārprotamo ietekmi uz ādas novecošanos, krunciņu veidošanos un redzes pasliktināšanos.

    Bet ko iesākt? Vasaru taču gribās izbaudīt! Atbilde ir vienkārša – saules aizsargkrēms, atbilstošs apģērbs, aksesuāri un D vitamīns.

    Vasaras karstajās dienās uzvelc sievišķīgu platmali un saulesbrilles – tās ne tikai iedos “odziņu” izskatam, bet arī pasargās seju un plecu daļu no nevajadzīga UV starojuma. Tāpat atceries no rīta uzklāt saules aizsargkrēmu, lai tas Tevi pasargātu visas dienas garumā. Ja esi zeltaina iedeguma fane, alternatīva ir mākslīgais iedegums, kas, nepalielinot ādas vēža un apdegumu risku, nodrošina vēlamo izskatu.

    Protams, aizsargājoties no saules, neuzņemam tik ļoti aktuālo D vitamīnu. Bet vai zināji, ka Latvijas platuma grādos vasarā ar sauli tāpat nav iespējams iegūt nepieciešamo D vitamīna līmeni asinīs? Esam par tālu uz Ziemeļiem, un pie mums saules stari vasarā krīt D vitamīna sintēzei nepieciešamajā leņķī vien pāris stundas dienā. Latvijā veiktā pētījumā noskaidrots, ka vasarā iedzīvotāju vidējais D vitamīna līmenis asinīs ir nepietiekams – sievietēm 23,3 ng/ml, vīriešiem 16,2 ng/ml (par optimālu rezultātu uzskatāmi 45–55 ng/ml).

    Speciālisti Latvijas iedzīvotājiem iesaka D vitamīnu lietot papildus kapsulu vai pilienu veidā, neatkarīgi no gada laika, jo tikai tā nodrošināsim atbilstošu D vitamīna līmeni un pasargāsim sevi no nevajadzīgiem veselības riskiem.

    Atsauces:

    https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/uv-radiation.html

    Dr. M. Mukāne, Dr. I. Rasa “Kāds ir D vitamīna līmenis Latvijas iedzīvotājiem?” 2015.g.

    https://www.rsu.lv/aktualitates/latvijas-iedzivotajiem-d-vitamins-jauznem-papildus

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē