• Seši padomi tavu finanšu pārvaldei

    Reklāmraksts
    20. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock

    Personīgo finanšu pārdomāta pārvaldība

    Prasme pārvaldīt savas finanses ir ļoti noderīga dzīvei, jo racionāla naudas resursu izmantošana ir ceļš uz stabilu finansiālo stāvokli. Taču diemžēl bieži cilvēki nezina, kā sākt ceļu uz finansiālo labklājību, jo ar nopelnīto mēnešalgu parasti nevar iztikt mēnesi.Tāpēc izklāstam vērtīgus ieteikumus, kas var palīdzēt saglabāt kontroli par savām finansēm.

    Budžeta plānošana

    Svarīgākais solis, ar ko būtu jāsāk katram ceļā uz finansiālo labklājību, ir budžeta plānošana un ievērošana. Pierakstiet jūsu mājsaimniecības ienākumu un izdevumus, sadalot tos pēc kategorijām. Piemēram, maksājumi par dzīvesvietu, pārtikas un sadzīves precēm, savu vai bērnu izglītību, transportu, izklaižu vietu apmeklējumu u.tml. Šis sadalījums palīdzēs saprast, kur nauda «pazūd», līdz ar to varēsiet veikt nepieciešamos labojumus un pārdomāti kontrolēt naudas plūsmu.

    Rezerves fonda izveidošana

    Cilvēkiem, kas nepelna daudz, liekas, ka atlikt vai sakrāt naudu ir neiespējamā misija. Taču tā nav. Iespēju var atrast katrs, protams, atbilstoši savai finanšu situācijai. Ja esiet ierobežoti finansēs, atlieciet visas 20 eiro mēnesī, pamazām palielinot summu līdz 10% no visiem ienākumiem. Efektīvi saplānots budžets, palīdzēs katru mēnesi atlikt vairāk naudas. Lai justos droši ārkārtas situāciju gadījumā, rezerves fondā vajadzētu būt summai vismaz trīs mēnešu izdevumu apjomā.

    Izdevumu samazināšana

    Meklējiet veidus, kā samazināt izdevumus, analizējot ikdienas tēriņus un neveselīgus ieradumus. Piemēram, jūs variet ņemt uz darbu mājās gatavoto ēdienu, izvēlēties lētākas alternatīvas higiēnas vai citām precēm, izmantot akcijas un atlaides, atteikties no cigarešu iegādes u.tml. Jebkura sīka detaļa var uzlabot jūsu finansiālo situāciju.

    Kredītsaistību pārskatīšana

    Ātrais kredīts var būt finanšu risinājums, taču ir jābūt uzmanīgiem, lai tie nepārvērstos par smagu nastu. Vienmēr izvērtējiet savu spēju atmaksāt naudu pirms aizņemieties, kā arī vienmēr salīdziniet visus pieejamos piedāvājumus, lai izvēlētos vispiemērotāko variantu. Ja radusies izdevība un lieka nauda, cenšaties izmaksāt kredītsaistības pirms termiņa, tādējādi jums izdosies ietaupīt naudu uz procentu maksājumiem un atgriezt mieru. Ja radušās finansiālas grūtības ar kredītiem, labs variants būs kredītu apvienošana vienā vai refinansēšana uz labākiem nosacījumiem, šādu pakalpojumu piedāvā lielākā daļa no visām kredītkompānijām.

    Zināšanu paplašināšana

    Veiksmīgai personīgo finanšu pārvaldībai nav vajadzīga finanšu izglītība, taču ir nepieciešama izpratne par finanšu lietām un pamatiem. Mūsdienās atjaunot vai palielināt savas zināšanas ir vienkārši, jo ir pieejami gan maksas, gan bezmaksas iespējas. Piemēram, semināri, grāmatas, interneta resursi u.tml. Iegūtās zināšanas palīdzēs pieņemt apdomātus lēmumus par savām finansēm.

    Pareiza personīgo finanšu pārvaldība nodrošinās finansiālo drošību un izaugsmi. Sāciet pielietot šos efektīvos ieteikumus dzīvē un pārliecinieties, ka sasniegt finansiālo labklājību ir viegli. Grūtāk ir noturēt kontroli par savām finansēm ilgtermiņā, taču arī tas ir iespējams, ja pielietosiet vērtīgas finanšu pamatprasmes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē