• Sargi mazākos – parūpējies par elektrodrošu vidi mājās

    Reklāmraksts
    19. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Iestājoties tumšajam un vēsajam novembrim, mājokli tā vien gribas pārvērst par krāšņāko, gaismas pielietāko ligzdiņu, sasildīties un garajos vakaros būt kopā ar ģimeni. Lai tas izdotos, lielu artavu mums sniedz elektrība – tā darbina elektriskos sildītājus, ļauj iepriecināt ar cepeškrāsnī gatavotām vakariņām un mājo spožās un krāsainās lampiņu virtenēs.

    Mazākajiem ģimenes locekļiem var ne tikai rasties interese par sezonālajām elektroierīcēm, bet arī vēlme omulīgo noskaņu uzburt pašiem. Diemžēl viens nepieskatīts solis bērnam var izrādīties pēdējais – tādēļ AS «Sadales tīkls» atgādina parūpēties par mājokļa elektrodrošību.

    AS “Sadales tīkls” apkopotā informācija liecina, ka bērnu un jauniešu vidū no sadzīviskām elektrotraumām visbiežāk cieš bērni vecumā no 2 līdz 5 gadiem. Tas ir laiks, kad atvasi īpaši piesaista viss nezināmais un pasaule tiek uztverta kā milzīga smilšukaste. Elektrotraumas bērniem visbiežāk izraisa ziņkāre, pieskaroties bojātām vai atklāti pieejamām elektroietaisēm, kā arī iebāžot rozetē tādus priekšmetus kā skrūves, naglas, matadatas utt. Diemžēl traumas mēdz būt smagas un pat nāvējošas! Vai esi parūpējies, lai mājokļa vide būtu atvasei droša?

    Pārbaudi kontaktligzdas

    Jaunā tipa mājokļos elektroinfrastruktūra izvietota citādāk nekā pirms divdesmit vai vairāk gadiem būvētās celtnēs. Kontaktligzdas mēdz būt tuvu grīdai – tātad bērniem viegli sasniedzamas, paaugstinot elektrotraumu risku. Noteikti nodrošini, lai kontaktligzdas būtu nosegtas ar aizsargvāku vai kontaktligzdu bloķētāju. Tāpat pārliecinies, lai rozetes stingri turas sienā un nav bojātas. Nepieciešamības gadījumā elektroietaišu nomaiņu uztici sertificētam speciālistam. Atceries – darbības ar kontaktligzdām ir visbiežākais elektrotraumu cēlonis 2 līdz 5 gadus vecu bērnu vidū.

    Elektrības vadi nedrīkst kļūt par rotaļlietu

    Pasaules izzināšanas laikā mazulim var rasties interese par visu, kas atrodas uz grīdas – tajā skaitā elektrības vadiem. Diemžēl joprojām Latvijā notiek smagi nelaimes gadījumi, bērnam iebāžot mutē elektrības vadu, turklāt nereti tam ir bojāta izolācija. Parūpējies, lai vidē, kurā uzturas mazulis, viņam nebūtu pieejami neizolēti elektrības vadi – tie nekādā gadījumā nedrīkst kļūt par bērna rotaļlietu!

    Neatstāj bērnu vienu – jo īpaši ieslēgtu elektroierīču kompānijā

    Mazulim nepieciešama simtprocentīga vecāku uzmanība, jo pat mazākā novēršanās var būt liktenīga. Pārliecinies, ka bērnam brīvi pieejamā vietā neatrodas elektroierīces, īpaši tādas, kas ir pieslēgtas pie elektriskās strāvas vai ir bojātas. Šogad Latvijā reģistrēts gadījums, kad gadu vecs bērns guvis nopietnu elektrotraumu, pieskaroties bojātai stāvlampai! Tāpat uzmanību pievērs sezonālajām ierīcēm – lampiņu virtenēm un elektriskajiem sildītājiem, par kuru iepriekšējo gadu bojājumiem mēdzam aizmirst. Arī tās raisa pastiprinātu bērnu interesi.

    Uzmanīgi ar dekorācijām

    Atvases darinātam zīmējumam vai paštaisītam papīra dekoram mājās ir īpaša nozīme. Taču atceries, ka nepārdomāts dekoru novietojums, piemēram, elektriskā sildītāja tuvumā, paaugstina ugunsbīstamības risku. Tāpat esi uzmanīgs ar lampiņu virtenēm – izdaiļojot mājokli, novieto tās bērnam neaizsniedzamā augstumā.

    Pārrunā elektrodrošības noteikumus ar bērniem

    Jau četru gadu vecumā ieteicams ar bērniem sākt sarunas par elektrodrošības noteikumiem un tos regulāri atgādināt, skaidrojot, ka elektrība ir dzīvībai bīstama. Svarīgi uzsvērt, ko nekādā gadījumā nedrīkst darīt elektroierīču un elektrības infrastruktūras tuvumā – gan telpās, gan ārpus tām. Informāciju un padomus vecāki var smelties AS “Sadales tīkls” mājaslapā https://arelektribuneriske.lv/! To aicinām parādīt arī vecākiem  bērniem, jo tur viņi var patstāvīgi apgūt elektrodrošības pamatnoteikumus un pārbaudīt savas zināšanas.

    Biežākie elektrotraumu cēloņi:

    • Mazulis pieskaras neizolētiem elektrības vadiem
    • Bērns pieskaras bojātai kontaktligzdai
    • Mazulis kontaktligzdā ievieto skrūves, matadatas, atslēgu vai citus sīkus priekšmetus
    • Mazulis mutē iebāž elektrības vadu
    • Bērns pieskaras bojātai, pie strāvas pieslēgtai elektroierīce

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē