• Pēcdzemdību diskomforts makstī – kam pievērst uzmanību?

    Reklāmraksts
    3. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēc dzemdībām sievietes ķermenis piedzīvo daudz un dažādu pārmaiņu, kā emocionāli, tā fiziski. Šīs pārmaiņas ir cieši saistītas ar izmaiņām hormonu līmeņos, vielmaiņā un imūnās sistēmas darbībā. Izmaiņas sievietes maksts mikroflorā var būtiski ietekmēt sievietes pēcdzemdību pašsajūtu. Kam nepieciešams pievērst uzmanību pēc dzemdībām, lai gādātu par maksimāli gludu maksts mikrofloras atgūšanos?

    Jebkuras sievietes ķermenī normāla maksts mikroflora ir svarīgs veselības faktors. Par pareizu maksts mikrofloru gādā pienskābās baktērijas lactobacillus, kuras izdala dažādas skābes (piemēram, pienskābi) un citas līdzīgas vielas, kas savstarpēji sasaistās un kavē slikto baktēriju savairošanos un pieķeršanos pie maksts sieniņām.

    Pēcdzemdību periodā sievietes maksts mikroflora ir krasi izmainījusies, ja to salīdzinām ar laiku, kad sievietei ir regulāras mēnešreizes. Brīdī, kad mēnešreižu nav, olnīcās nenotiek cikliskas izmaiņas, kas nozīmē, ka šīs izmaiņas nenotiek arī maksts epitēlijā. Organismā ir estrogēna deficīts, kas īpaši raksturīgi ir krūts barošanas laikā, tāpēc ir normāli, ja maksts gļotāda palikusi ievērojami jutīgāka, sausāka, kā arī nereti ir mainījusies maksts izdalījumu krāsa.

    Viena no biežāk sastopamajām problēmām pēc dzemdībām ir tieši maksts sausums. Šī problēma ir pastāvējusi visos laikos, taču iepriekš tai netika pievērsta papildu uzmanība. Pusotru mēnesi pēc dzemdībām sieviete nodod onkocitoloģiskās analīzes, kurās iespējams izvērtēt to, kāda tobrīd ir maksts mikroflora. Šajās analīzēs nereti uzrādās, ka maksts mikroflora ir gandrīz izzudusi saistībā ar dzemdību procesu, hormoniem, kā arī baktēriju izskalošanos. Tieši sakarā ar maksts mikrofloras izzušanu, makstī ir raksturīga sausuma sajūta, kas rada diskomfortu.

    Lai palīdzētu savai maksts mikroflorai atgūties pēc dzemdībam, labs palīgs ir intīmās probiotikas. Intīmās probiotikas satur pienskābās baktērijas lactobacillus, kuras gādā par pareizu maksts mikrofloru. Lietojot intīmās probiotikas, ir iespējams atbalstīt savu dabisko maksts mikrofloru, palīdzot tai ātrāk atjaunoties. Lai mikrofloras atjaunošana būtu veiksmīga, ir svarīgi pievērst uzmanību sastāvam – sevišķi būtiski, lai probiotikas satur divus pienskābo baktēriju celmus Lactobacillus reuteri (RC-14) un Lactobacillus rhamnosus (GR-1). Tieši šiem celmiem ir visvairāk zinātnisko pierādījumu intīmās veselības veicināšanā, kas sevī ietver arī maksts sausuma mazināšanu, palīdzot intīmajām baktērijām lactobacillus uzturēt maksts dabīgo vidi. Latvijā pieejams produkts LIVEO intime, kas sevī apvieno tieši šos divus baktēriju celmus – tieši šīs probiotiskās baktērijas samazina simptomus, kas saistīti ar maksts mikrofloras izmaiņām, piemēram, sausuma sajūtu un izmaiņas maksts izdalījumu daudzumā un krāsā. LIVEO intime var lietot arī profilaktiski, ne tikai laikā pēc dzemdībām, jo tieši pareiza maksts mikroflora palīdz novērst potenciālas problēmas sievietes intīmajā veselībā.

    Avoti:
    https://www.doctus.lv/raksts/medicina-un-farmacija/kliniska-prakse/maksts-floras-ietekme-uz-grutniecibas-iznakumu-un-tas-korigesanas-iespejas-1623/
    https://biomedgrid.com/pdf/AJBSR.MS.ID.002277.pdf

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē