• SVARĪGI: Kas būtu jāzina par dīgstu audzēšanu mājās

    Reklāmraksts
    8. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Tūliņ, tūliņ aiz stūra mūs jau gaida priecīgs pavasaris. Kaut nu tas pienāktu ātrāk! Maigie dīgsti un mikrozaļumi uz palodzes noteikti ir viens solis pretim pavasara un vasaras garšām un krāsām. Aicinām tevi un sevi ļauties zaļajam trakumam un diedzēt sēklas, riekstus, pupiņas, graudus – visu, kas vien var izdzīt zaļus, līksmus asnus!

    Dīgsti papildina mūsu ikdienas ēdienu ar jaunām, interesantām garšām un krāsām. Tos var lietot pie salātiem un uz sviestmaizēm, likt klāt smūtijiem vai izmantot kā dekorāciju zupām. Diedzētus riekstus var pievienot brokastu pārslām un desertiem.

    Kāpēc ir svarīgi lietot uzturā diedzētus graudus un sēklas?

    • 5–7 dienas diedzētas sēklas un graudi satur daudz vairāk vērtīgu uzturvielu – vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu – nekā pilnībā izauguši dārzeņi. Diedzētas dārzeņu sēklas būs brīnišķīgs papildinājums ēdienkartē tiem, kas ikdienā ar dārzeņu ēšanu grēko – šādi ir iespējams uzņemt nepieciešamās uzturvielas pavisam koncentrētā formā.
    • Diedzēšana neizmaina sēklu un graudu vērtīgo sastāvu, bet stimulē cietes sadalīšanu, un līdz ar to organismam ir vieglāk tās sagremot. Piemēram, pākšaugu diedzēšana pirms vārīšanas palīdz izvairīties no nepatīkamo gāzu rašanās gremošanas procesā.
    • Daudzas no diedzētām sēklām tiek dēvētas par superēdieniem, jo palīdz organismam sadalīt ogļhidrātus un proteīnus, kā arī kalpo kā probiotika un baro labās baktērijas cilvēka zarnās.

    Kāpēc diedzēt pašam?

    Tas ir viegli! Diedzēti  graudi būs gatavi ēšanai 5–7 dienu laikā, mikrozaļumi – 7–21 dienas laikā. Ja nodrošinām tos ar gana daudz gaismas, kā arī piemērotu mitrumu, raža noteikti būs!

    Tas ir ekonomiski! Diedzēšana neprasa ne lielus līdzekļus, ne arī daudz laika un vietas. Arī palodze pavisam nelielā pilsētas dzīvoklī var kļūt par ideālu vietu pavasara vitamīnu audzēšanai.

    Tas ir draudzīgi videi! Veikalos nopērkamie mikrozaļumi parasti pat mazos daudzumos tiek iesaiņoti plastmasas kastēs un iepakojumos. Audzējot tos pašiem, varam iztikt bez liekas plastmasas.

    Tos ir tik vienkārši lietot! Pastiep šķēres – šņakt! –, un buntīte vērtīgu, garšīgu zaļumu nonāk mūsu salātos, zupās, sviestmaizēs, burgeros, sautējumos, smūtijos, brokastu omletēs, pesto, dipmērcītēs un jebkādos citos ēdienos.

    Mikrozaļumi vai dīgsti?

    Mikrozaļumi un diedzētas sēklas nav viens un tas pats. Mikrozaļumi tiek audzēti augsnē – ēdienu gatavošanā un dekorēšanā tiek izmantota tikai izdīgusī daļa. Diedzētas sēklas tiek diedzētas ūdeni vai mitrā vidē un tiek lietotas visas. Diedzētas sēklas un graudus var izmantot gan svaigā, gan sagatavotā veidā.

    Arī uzturvērtības ziņā starp dīgstiem un mikrozaļumiem pastāv dažas būtiskas atšķirības. Mikrozaļumos ir vairāk vitamīnu (jo īpaši C un K), minerālvielu, antioksidantu, kas kopumā labvēlīgāk ietekmē organismu. Tāpat jāatzīmē, ka daudziem mikrozaļumiem piemīt izteiktāka garša – piemēram, redīsiem, kresēm, sīpoliem, ķiplokiem, saulespuķēm, zirņiem. Savukārt, dīgstos – nule aktivizētajos graudos, sēklās, pākšaugos – ir vairāk vitamīnu, kā arī aktivizējušās citas svarīgās uzturvielas: proteīni, šķiedrvielas, dzelzs, cinks, vērtīgie polifenoli, kas stimulē smadzeņu darbību, stiprina imunitāti, kā arī sirds un asinsvadu sistēmu. Salīdzinot ar mikrozaļumiem, dīgsti ir arī labāks aminoskābju un pektīnu avots.

    Vieni no jaudīgākajiem un zarnu traktam draudzīgākajiem dīgstiem

    Kalē kāposts – arī jaudīgs kalcija un dzelzs avots, satur A, K, un C vitamīnu.

    Redīsi – vislabākais antioksidantu avots, satur A, B6, C, K, E vitamīnu.

    Brokoļi – tajos ir sēru saturošs savienojums sulforafāns, kas ir jaudīgs antioksidants. Tāpat arī A, C un E vitamīnu.

    Saulespuķu sēklas – 100 grami saulespuķu dzinumu satur neaizvietojamās taukskābes, gandrīz 3 gramus olbaltumvielu, kā arī kalciju un A, C, E, B1 vitamīnu.

    Diedzētas sēklas, rieksti un graudi ir izcili veselīgs produkts, bet, lai tos droši lietotu uzturā, jāievēro vairāki noteikumi!

    • Jāizmanto sēklas un graudi, kas paredzēti diedzēšanai. Svarīgi, lai tie nav ķīmiski apstrādāti. Nav izmantojamas tās sēklas, kuras nopērkamas paciņās un ir domātas sēšanai. Var izmantot tikai tās pakotās sēklas, kurām uz paciņas ir norādīts, ka tās derīgas diedzēšanai.
    • Vajadzētu izmantot ekoloģiski un organiski audzētus produktus no drošiem piegādātājiem.
    • Ja ir bažas par produkta izcelsmi, diedzējamos graudus un sēklas pirms diedzēšanas var kārtīgi nomazgāt neatšķaidītā vīnogu vai sidra etiķī.
    • Diedzēt un izmantot uzturā var gandrīz jebkuras sēklas, graudus un riekstus, bet, piemēram, diedzētas pupiņas nedrīkst lietot uzturā nevārītas.
    • Mitrā un siltā vide, kurā diedzējam, rada riskus arī dažādu bīstamu baktēriju augšanai, tāpēc ir jābūt ļoti uzmanīgiem un pie mazākajām aizdomām, ka produkts varētu nebūt labs (par to varētu liecināt aromāts, krāsa, konsistence), to nedrīkst lietot uzturā bez termiskas apstrādes.
    • Diedzētu sēklu, graudu un riekstu termiska apstrāde gandrīz pilnībā novērš jebkādus veselības riskus, bet procesā pazaudē daļu no savām ļoti vērtīgajām īpašībām.
    • Katrai sēklai un graudam būs atšķirīgs diedzēšanas laiks. Visātrāk un vieglāk ir diedzēt redīsus, lapu kāpostus un bietes.
    • Krustziežu diedzēšana aizņems ilgāku laiku.
    • Dīgsti parasti garšo tieši tāpat, kā garšotu pieaudzis dārzenis, tikai papildus tie parasti ir mazliet saldāki.

    Nepieciešamais DZIEDĒŠANAI

    – Atbilstoša izmēra burka – Weck stikla burkas ar vāku, 580 ml un 1590 ml;

    – Virtuves šķēres - Wiltshire stay sharp šķēres ar asinātāju;

    – Trauciņš, kurā likt burku diedzēšanas laikā mitruma kontrolei – Weck stikla bļoda ar vāku, 300 ml;

    – Gumija, ar ko piestiprināt audumu pie burkas – Weck burku gumijas blīvju komplekts, 6 gab., 100 mm;

    – Smalks plastmasas siets sēklu ikdienas skalošanai – Fackelmann caurduris, 17 cm;

    – Apmēram 1–3 ēdamkarotes sēklu, graudu vai riekstu;

    – Gaisa caurlaidīgs audums vai marle.

    Process graudu un sēklu diedzēšanai mājās

     

    1. Izmantojot smalku sietu, kārtīgi nomazgā sēklas tekošā vēsā ūdenī.
    2. Ievieto sēklas burkā un aplej ar vēsu ūdeni, atstāj istabas temperatūrā vismaz uz 12 stundām.
    3. Apmēram pēc 12 stundām nolej ūdeni, uzliek un piestiprina audumu.
    4. Ieliek burku slīpi bļodiņā, lai liekais ūdens tecētu laukā un sēklas atrastos uz auduma. Novieto burku patumšā siltā vietā.
    5. 1–2 reizes dienā kārtīgi noskalo sēklas tekošā ūdeni (svarīgi, lai sēklas visu laiku būtu viegli mitras).
    6. Kad dīgsti ir 2–5 mm gari, tos var lietot uzturā. Pākšaugu dīgsti pirms lietošanas termiski jāapstrādā.
    7. Apmēram 12 stundas pirms lietošanas dīgstus var novietot gaismā, tad tie kļūs skaisti zaļi.

    Materiāls tapis sadarbībā ar pasākumu studiju viesistaba un dzīvesstila veikalu kolekcija.lv

    www.viesistaba.lv

    www.kolekcija.lv

    Rīgā, Elizabetes iela 81

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē