• Kas saista vīrusu infekcijas ar balsta aparāta funkcijām un kalciju?

    Reklāmraksts
    11. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Šajā nopietnajā vīrusu laikā kalcija tēma daudziem var šķist nevietā vai bez pienācīgas aktualitātes. Taču nesteigsimies ar secinājumiem! Izrādās, kalcijam ir pietiekami nopietna loma mūsu imunitātes stiprināšanā.

    Bez šaubām, pandēmijas laikā par vispopulārāko noteikti ir kļuvis D3 vitamīns. Iepriekš to uztvērām galvenokārt kā kalcija vielmaiņas regulatoru, bet tagad neviens neapstrīd, ka D vitamīnam ir liela nozīme vispārējās imunitātes stiprināšanā. Tas nodrošina aizsardzību pret vīrusiem, vēža šūnām un citiem patogēniem faktoriem.

    Kalcijs, kā zināms, ir kaulu un zobu galvenā sastāvdaļa (~ 99% organismā esošā kalcija atrodas kaulos un zobos, ~ 1% – asins plazmā un mīkstajos audos).

    Kas saista vīrusu infekcijas, balsta aparāta funkcijas un to galveno sastāvdaļu – kalciju?

    Profesors Dmitrijs Babarikins uzskata, ka šeit nav pretrunas.

    D3 vitamīna galvenās funkcijas organismā ir šūnu diferenciācijas un proliferācijas (dalīšanās), kā arī kalcija uzsūkšanās zarnās un kaulaudu mineralizācijas regulācija. Ietekmējot par imunitāti atbildīgo šūnu aktivitāti, D vitamīns nodrošina aizsardzību pret vīrusiem, onkoloģiskām slimībām u. c. Bērnībā, kad organisma pieprasījums pēc D vitamīna ir augstāks nekā brieduma gados (pateicoties augšanas procesam), tas nodrošina arī stiprāku aizsardzību pret patogēniem faktoriem. Vecāka gadagājuma cilvēkiem šī saikne ir vājāka, un tas daļēji izskaidro, kāpēc senioru mirstība pandēmijas laikā ir tik augsta.

    Interesants un nozīmīgs fakts par D vitamīnu

    Vīrusu infekcijas laikā D vitamīna papildu uzņemšanai ir vēl viena svarīga funkcija – tas neitralizē vētrainu imūnās sistēmas atbildi, kas ne vienmēr ir vēlama un var pat nodarīt ļaunu. D vitamīns slāpē šādu imunitātes reakciju (īpaši bērniem).

    Šeit nu ir jāmin tas, ka imūnās sistēmas funkcionēšanai šādā līmenī ir nepieciešams kalcijsmakroelements, kas veicina D3 vitamīna aktivāciju.

    Kalcijs un D3 vitamīns darbojas tandēmā, un šīs sadarbības rezultāts ir atkarīgs no tā, vai šo elementu organismā ir pietiekami.

    Pediatrs Māris Svare par kalcija un D vitamīna nozīmi bērnu veselībā

    Kalcija un D3 vitamīna deficīts zīdaiņiem un maziem bērniem (svīšana, matu izkrišana pakausī – rahīta pazīmes) mūsu laikos novērojams reti. Tas saistīts ar lielo uzmanību, kāda parasti tiek veltīta mazuļu veselībai. Visbiežāk par šiem veselībai svarīgajiem elementiem tiek piemirsts, bērnam augot. Arī pieaugušie grēko, D3 vitamīna un kalcija lietošanu sākot tikai tad, kad jau ir kādas veselības problēmas. Ja neuzņemam pietiekami daudz kalcija ar uzturu, organisms tā līmeni asinīs nodrošina tik un tā, paņemot to no kauliem. Cilvēks nejūt nekādu diskomfortu gadiem ilgi, līdz brīdim, kad parādās pirmās sūdzības vai, vēl sliktāk, pirmais lūzums. Aptuveni līdz 35 gadu vecumam, saņemot kalciju un D3 vitamīnu ar pārtiku, ultravioleto starojumu vai pārtikas piedevām, kalcijs tiek nolikts atpakaļ kaulaudos. Pēc 35 gadu vecuma šāds vielmaiņas modelis vairs nedarbojas, jo kalcija nogulsnēšanās kaulos pavājinās.

    Īpaši svarīgi papildus uzņemt kalciju ir:

    • sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, lai nodrošinātu augļa augšanu un kompensētu kalcija zudumu, kas tiek patērēts māmiņas piena veidošanai (kalcija sastāvs (100 ml): govs pienā – 125 mg; mātes pienā – 60 mg; zīdaiņa piena maisījumos – 34 mg);
    • bērniem intensīvajā augšanas periodā (no 8 līdz 18 gadu vecumam). Ja izteikti pasliktinās zobu veselība, bērns sūdzas par nogurumu, sāpēm kaulos un locītavās, nevajadzētu šos kalcija trūkuma simptomus atstāt bez ievērības, aizbildinoties, ka tās jau tikai augšanas sāpes. Mazuļa ēdienkarti mēs veidojam un kontrolējam paši, taču, bērnam paaugoties, šo iespēju zaudējam. Dienas lielāko daļu pavadot ārpus mājas (skola, treniņi), bērns veselīgas pārtikas vietā ēd aizliegtos kārumus un našķus, nepapildinot organismu ar tik svarīgajiem vitamīniem un mikroelementiem;
    • bērniem un pieaugušajiem, kuri kāda iemesla dēļ uzturā nelieto piena produktus, arī noteikti jākonsultējas ar ārstu par kalcija papildu uzņemšanas iespējām (pusaudžu vecumā būtu jāuzņem 1100–1300 mg kalcija dienā).

    Diemžēl mēs nevaram apgalvot, ka esam uzņēmuši visu organismam nepieciešamo pat tad, ja ēdam pārtikas produktus, kas bagāti ar D vitamīnu un kalciju, vai lietojam attiecīgus uztura bagātinātājus vai medikamentus. Ne visas pārtikas vielu sastāvdaļas ātri uzsūcas zarnu traktā, radot nepieciešamo rezultātu.

    Vielu spēja nonākt asinīs un iekustināt attiecīgus procesus organismā tiek apzīmēta ar terminu BIOPIEEJAMĪBA.

    Kā īpaši veiksmīgu piemēru maksimālas kalcija biopieejamības sasniegšanā prof. Dmitrjis Babarikins min nesen tirgū ienākušo uztura bagātināju ar zinātniski pierādītu efektivitāti – CALCIVER. Šis produkts nodrošina arī neieplānoto efektu: pozitīvu ietekmi uz nagu veselību.

    CALCIVER ir inovatīvs amorfā kalcija sāļu preparāts, kas tiek ražots tepat Latvijā. Tā izstrādei zinātnieki ir veltījuši vairākus gadus.

    Projekta mērķis bija radīt kalcija preparātu ar augstu biopieejamību. Fakts, ka Calciver sastāvā ir dažādi kalcija savienojumi, pietuvina to dabas produktiem.

    • Calciver sastāvā esošo kalcija sāļu kombinācija (kalcija karbonāts, kalcija citrāts u. c. sāļi) veicina šī preparāta asimiliāciju organismā. Papildus pievienots D3 vitamīns un magnijs.
    • Saldo garšu nodrošina stēvijas ekstrakts, kas nesatur kalorijas.
    • Produktam ir kalcija preparātiem neierasta, inovatīva forma – tā ir krēmveida pasta, kuru var iejaukt pārtikā (jogurtā, kefīrā, putrā), tādējādi samazinot kalcija toksicitāti.
    • To viegli var iedzert mazi bērni un vecāka gadagājuma cilvēki.
    • Calciver preparāti nesatur konservantus.
    • Ir draudzīgi vegāniem, diabēta un celiakijas slimniekiem, cilvēkiem ar piena laktozes un olbaltuma nepanesamību.

    Ražotājs šobrīd piedāvā 2 versijas:

    • CALCIVER, kas derēs bērniem, grūtniecēm un pieaugušajiem;
    • CALCIVER PLUS – tikai pieaugušajiem (40+). Papildus pievienots salvijas ekstrakts, kas palīdz efektīvāk nogādāt kalciju līdz kauliem. Šī versija īpaši rekomendēta pieaugušajiem ar kaulu slimībām (osteopātija, osteoporoze), lai apstādinātu slimības progresēšanu, vai šo slimību profilaksei.

    Lietošana:

    • Bērniem: pa 1 tējkarotei dienā, uzdzerot ūdeni vai sulu.
    • Pieaugušajiem: pa 1 deserta karotei dienā, uzdzerot ūdeni vai sulu.

    Produkts pieejams izplatītāja e-veikalā (www.calciverstore.lv) un aptiekās Latvijā (aptieku sarakstu skatiet e-veikala sadaļā Jaunumi).

    Daktera Māra Svares novēlējums mums visiem: «Ēdiet veselīgi, sportojiet, baudiet svaigu gaisu, sauli un esiet vienmēr veseli!»

     

    Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē