• Kāpēc dažas seksualitātes tēmas joprojām ir tabu?

    Reklāmraksts
    30. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Neapšaubāmi, cilvēka seksualitāte un intīmā tuvība ir vienas no svarīgākajām dzīves sastāvdaļām. Caur tām atklājas mūsu cilvēciskās intereses un kaislības. Tā kā seksa un seksualitātes nozīme mūsu dzīvēs ir tik augsta, bieži vien mēs baidāmies atvērties un atklāti paust savas patiesās vēlmes.

    Bet tas neizskaidro paradoksu, ka sabiedrība nereti ir ļoti kritiski noskaņota pret tiem, kas tomēr uzdrīkstas par šiem tematiem runāt skaļi. Šāda situācija vērojama ne tikai Latvijā, bet arī Rietumu valstīs, kuras mēs parasti uzskatām par ļoti liberālām, atvērtām un tolerantām sabiedrībām. Šķiet absurdi, ka runāt par nodarbēm, kas svarīgas teju katram, joprojām ir tabu. Šajā rakstā mēs izpētīsim cēloņus, kas mudina sabiedrību izvairīties no visa, kas saistīts ar seksu vai seksualitāti.

    Padomju laikā seksa nebija

    Padomju Savienības ideja bija radīt iespaidu, ka sekss neeksistē. Nav nekāds pārsteigums, ka toreiz cilvēki, runājot par savu seksuālo dzīvi vai ar to saistītajām problēmām, tika kaunināti un izjuta lielu sabiedrības nosodījumu. Nebija arī seksuālās audzināšanas jauniešiem, tāpēc neviens nezināja vai arī zināja ļoti maz par seksuāli transmisīvajām slimībām un veidiem, kā pasargāt sevi no netīšas saslimšanas. Šo zināšanu trūkuma un sarežģītās kontracepcijas līdzekļu iegādāšanās dēļ aborti tika izdarīti biežāk, nekā lietoti prezervatīvi. Šis vēstures laika periods licis cilvēkiem noslēgties sevī, un par savu seksuālo dzīvi vai tās problēmām nerunāt vispār! Sekas joprojām jūtami atspoguļojas arī mūsdienu sabiedrībā, un cilvēki nereti par seksu un seksualitāti runā ar lielu biklumu, it kā kaunētos par kaut ko, kaut arī tās ir pavisam dabiskas mūsu dzīves daļas.

    Pāra seksuālās dzīves grūtības

    Vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc ir tik grūti atklāti runāt ar savu partneri par seksu un seksualitāti? Dabiski, ka domājot par šo delikāto tēmu apspriešanu ar savu otro pusīti, jūs bieži vien izjūtat nelielu risku. Jūs baidāties no otra saņemt nosodījumu, kritiku vai noraidījumu. Un patiesi, ja partneris nekavējoties nereaģē pozitīvi, daudzos gadījumos tiek izjusts kauns vai pat pazemojums tam, kurš par savām vēlmēm tomēr ir uzdrošinājies runāt. Dzimumakts pats par sevi ir ļoti intīms mirklis, un tas liek justies ievainojamam, tāpēc skaidrs, ka sarunas par to nav vieglas. Jebkurā gadījumā, ir ļoti svarīgi turpināt censties apgūt veiksmīgas sarunas veidošanas principus, jo tikai atklāta komunikācija var palīdzēt vienam otru labāk izprast, un tādējādi, uzlabot arī intīmo dzīvi.

    Kāpēc ir tik svarīgi paust savas seksuālās vēlmes un fantāzijas?

    Pasaulē nav divu identisku cilvēku. Katram no mums ir sava domāšana, atšķirīgi pasaules uzskati, vēlmes un vajadzības. Šī iemesla dēļ būtu naivi iedomāties, ka divu cilvēku viedokļi un rīcība pilnībā sakristu, tos pat neapspriežot. Lai uzlabotu savu seksuālo dzīvi, pastāstiet savai otrajai pusītei, kādas ir jūsu vēlmes un fantāzijas. Protams, kā jau minējām – zināmu iemeslu dēļ, var gadīties, ka tas no sākuma sanāks mazliet neveikli un bikli, bet, ja jums patiešām rūp jūsu partneris, jūsu atvērtība noteikti tiks novērtēta pozitīvi! Daudzi pētījumi pierādījuši, ka pāri, kuri atklāti runā par seksu un seksualitāti, ir daudz apmierinātāki ar savām attiecībām nekā tie, kuriem šādu sarunu nav.

    Vai orālais sekss joprojām ir tabu?

    Lai gan orālais sekss var sagādāt tikpat lielu vai pat vēl lielāku baudu kā vaginālais sekss, tas joprojām netiek pienācīgi novērtēts vai brīžiem, pat tiek nosodīts. Tas liecina par to, ka cilvēki vēl nejūtas pietiekoši droši šajā jautājumā, un neatzīst savu seksualitāti vai intīmās dzīves vajadzības. Orālais sekss patiešām ir lieliska priekšspēle dzimumaktam, taču svarīgi to darīt pareizi un droši – tad noteikti tiks sasniegta vislielākā bauda!

    Ko darīt, lai par seksu un seksualitāti būtu vieglāk runāt?

    Ja tikai nesen esat uzsākuši jaunas attiecības, paturiet prātā – jo agrāk sāksiet ar savu otro pusīti atklāti runāt par seksu un seksualitāti, jo vieglāk šīs sarunas raisīsies. Turpretim, jo ilgāk gaidīsiet, jo grūtāk būs atrast piemērotu mirkli… Neatkarīgi no tā, kad nolemsiet šo sarunu sākt, iesākumam vajadzētu izvēlēties tādu tēmu, kas liks justies pēc iespējas ērtāk un brīvāk. Esiet atvērti un sirsnīgi pret otru, jo tas ir labākais veids, kā par šīm tēmām runāt, un skaidri izsakiet savas domas un vēlmes. Šāda saruna sniegs jums un partnerim labāku izpratni par to, kas katram visvairāk patīk un kas šķiet pilnīgi nepieņemams. Svarīgi arī būt labvēlīgi noskaņotiem un nekritizēt otru. Un visbeidzot, arī Supersex.lv tiešsaistes veikals var palīdzēt! Tur varēsiet atrast daudz noderīgu preču, kas palīdzēs intīmajai dzīvei piešķirt jaunas krāsas. Ceram, ka šie padomi jums dos iespēju gūt brīvāku skatījumu uz seksu un seksualitāti, jo šīs ir patiešām svarīgas dzīves daļas ikvienam no mums!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē