• Raiņa vasarnīcā saimnieko Gavari

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    28. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64 / Dmitrijs Suļžics
    Baiba Sipeniece-Gavare ar lepnumu stāsta, ka blakus viņas ģimenes mājai Jūrmalā atjaunota cēli stāv Raiņa bijusī vasarnīca, kura atplaukusi, pateicoties vīra ģimenei.

    Atjaunotās ēkas īpašnieks ir vīrabrālis Didzis Gavars, Baibas vīrs Gatis ir nama arhitekts, bet vīratēvs Valdis Gavars, kurš savulaik bija Salaspils reaktora galvenais inženieris, sirdī ir vēsturnieks un detalizēti pārzina Raiņa dzīvi un aktivitātes.

    «Rainim bijuši daudzi īpašumi, un viens no tiem ir blakus mūsu mājai Jūrmalā. Savulaik Rainis, dzīvodams trimdā, sūtīja Augustam Deglavam naudu, kurš māju cēla, un atskaitījās Rainim par katru iedzīto naglu. Padomju laikos mājai ik pa laikam mainījās īpašnieki un pamazām tā gāja postā,» par Raiņa vasarnīcu, kurā nu saimnieko vīrabrālis, teic Baiba.

    Stāstot, kā savulaik nolaistais īpašums nonācis Didža īpašumā, Baiba atklāj – ar savu paziņu palīdzību atradusi nolaistā nama īpašnieku, un viņš piedāvājis ēku pirkt.

    «Man saimniekot vēl vienā mājā iespējas nebija, bet vīrabrālis aiz cieņas pret Raini un Aspaziju ieguldīja lielus līdzekļus, lai šo māju saglābtu. Arī mūsu vectētiņam, kā ģimenē saucam vīra tēvu, šī Raiņa sēta ir kā likteņa dāvana. Viņš pat arhīvos izpētījis, kā māja tika celta. Ikdienā mūsu opītis staigā ar spieķīti, taču, kad sāk stāstīt par Raini, par to, kā viņš rakstījis slaveno dzejoli Lauztās priedes un lugu Uguni un nakti, spieķītis ir aizmirsts, un viņā atgriezusies jaunība,» tā Baiba.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē