• Deputāts Sandis Riekstiņš skarbi izsakās par TV ziņu saturu: Televīzija galvu piebāž ar bezjēdzīgu informāciju

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    4. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Ritot ārkārtējās situācijas trešajam mēnesim, deputāts niknumā par to, kādi sižeti analītiskajos raidījumos tiek veidoti par viņa partijas biedru, pat gatavs atteikties no televīzijas. Savu salūzušo televizoru viņš vairs nelabošot, un, viņaprāt, ir jāizvērtē, vai televīzijām vispār piešķirt naudu.

    Sadusmo Juraša atspoguļojums medijos

    Pirms divām nedēļām Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas deputāts Sandis Riekstiņš nāca klajā ar paziņojumu tviterī: «Kamēr biju pašizolācijā, nokūpēja TV, un esmu noķēris sevi pie domas, ka neremontēšu, nevajag, galva mazāk piebāzta ar bezjēdzīgu informāciju.»

     

    Masu mediji, kuros ik pa laikam Riekstiņš gozējas, spriedelējot par dažādām sabiedriski politiskām tēmām, viņam kļuvuši lieki un netīkami. PDz deputāts, kurš parlamentā vada arī Sporta apakškomisiju un savulaik parlamentārajā izmeklēšanas komisijā izmeklēja OIK afēru, atzina – mediju jomā nav liels speciālists, bet viedoklis viņam ir. Ierakstu Riekstiņš veicis apzināti, un viņa tekstā joks esot vien sadaļā par televizora neremontēšanu.

    «Tas, ka televīzija galvu piebāž ar bezjēdzīgu informāciju, ir mans personīgais viedoklis. Droši vien tas nepatiks lielai daļai sabiedrības, bet tāds tas ir. Tas radies pēc pēdējiem sižetiem, kas tiek vērsti pret mūsu partiju un konkrēti – pret vienu no partijas līderiem Juri Jurašu.

    Man rodas daudz jautājumu, kāpēc televīzijā neparāda visu?

    Cilvēku pataisa par ēzeli, un tad ej un gadiem pierādi, ka neesi ēzelis,» sirdījās Riekstiņš.

    Jau pāris nedēļu TV raidījumos tiek veidoti sižeti par Saeimas deputāta un Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Jura Juraša, kurš izdots kriminālvajāšanai par valsts noslēpuma iespējamu izpaušanu, firmas Immunitas darbību 2017. gadā. Firma tolaik sniedza juridiskus pakalpojumus tagad par maksātnespējīgu atzītajai PNB bankai. Šobrīd atklājas, ka Jurašs un viņa firma aktīvi sadarbojusies ar banku un tās īpašnieku Grigoriju Guseļņikovu, saņemot par to vairākus tūkstošus eiro lielu samaksu.

    LTV1 raidījums De facto vēstīja, ka Juraša pienākums bijis panākt, lai tiktu sāktas izmeklēšanas par Latvijas Bankas un FKTK darbinieku, kā arī maksātnespējas administratora Māra Sprūda iespējamiem noziegumiem.

    Iespējams, tikai sakritība, bet pēc Immunitas un PNB bankas sadarbības, kuras laikā Jurašs ticies ar dažādiem Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, Guseļņikovs vērsies pret Latvijas valsti starptautiskā šķīrējtiesā, kur no valsts pieprasot daudzus miljonus eiro, kā arī baņķieris apsūdzēja nu jau bijušo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču kukuļu izspiešanā.

    Jurašs TV sižetos uzsver, ka neko pretlikumīgu nav veicis, bet no konkrētām atbildēm izvairās, nestāstot ne to, ar ko ticies, ne to, ko runājuši. Viņš atzīst vien to, ka bijis ne vien informācijas devējs ne tikai valsts iestādēm, bet arī piegādājis informāciju pretējā virzienā – bankai.

    Aizdomājies, vai vērts dot naudu TV

    Taujāts, vai šāds viedoklis nozīmē, ka varbūt turpmāk nevajadzētu valsts budžeta līdzekļus ieguldīt sabiedriskajos medijos un atbalstīt komerctelevīzijas un dažādus TV produktus, Riekstiņš atzina: «Labs jautājums! Varbūt arī nevajag. Vai kāds ir izvērtējis objektīvo situāciju?

    Skaidrs, ka naudas valstī visiem ir par maz. Cik pamatoti ir kādam dot un kādam nedot?

    Neesmu mediju eksperts un zinu tikai to – ja es kā uzņēmējs kādam dodu naudu, tad gribu rezultātu. Cilvēki laukos, diemžēl vai par laimi, uzskata, ka televizors nemelo. Tad nu varam visu ko garšīgu ielikt un parādīt, un cilvēki ticēs, ja viņiem nebūs objektīvas pretinformācijas.

    Man nešķiet objektīvi, ka divas vai pat trīs dienas pēc kārtas visi pētnieciskie raidījumi – un ne tikai – izvēlējās vienu cilvēku – Juri Jurašu – pētīt katrs no savas puses. Kas visiem pēkšņi sakrita, un kāpēc vienā laikā radās interese tieši par Jurašu? Es neesmu vairs tik naivs!» tā Riekstiņš.


    Katram var būt savs viedoklis

    Ivars Āboliņš, Latvijas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs:

    «Sandi Riekstiņu esmu redzējis televīzijā garāmejot. Nekad neesmu ar viņu runājis. Ņemot vērā, ka lineārās televīzijas skatīšanās vispār samazinās un cilvēki aizvien vairāk televīziju skatās internetā, tur galīgi nav nekā nosodāma, ka cilvēks uzsver – vairs nelabos televizoru. Mēs jau nezinām, varbūt viņš televīziju skatīsies datorā,» bilda Āboliņš.

    Lūgts vērtēt deputāta izteikumu, ka televīzija izplata bezjēdzīgu informāciju, Āboliņš atzina: «Latvijā ir demokrātija. Tāds viedoklis var būt jebkuram. Mans viedoklis ir šim pretējs – tāds, ka nevajag slēgt televīzijas un vajag piešķirt tām līdzekļus.»

    Ko tad viņš pats nāk uz televīziju?

    Rūdolfs Ēķis, Rīga TV24 programmu direktors:

    «Ļoti labs paziņojums! Ja televīzija piebāž galvu ar bezjēdzīgu informāciju, ko tad viņš pats pie mums nāk? Lai savam vēlētājam nodotu kādu ziņu, stāstītu par to, kas valstī notiek, vai arī paustu bezjēdzīgas lietas?

    Kā deputāts līdz kaut kam tādam var aizdomāties, lai paziņotu, ka televīzija, kuras uzdevums ir sniegt informāciju un kura to dara, ir bezjēdzīga?

    Es ieteiktu atcerēties, ka televīzijas ir neatkarīgas un to uzdevums ir sabiedrību iepazīstināt ar aktualitātēm. Ja kāds raidījums kaut ko ne pa spalvai izdarījis, tas nenozīmē, ka politiķis drīkst paziņot – televīzija sniedz bezjēdzīgu informāciju. Ja viņš uzsver, ka pašam televīziju nevajag, tad ko viņam vispār vajag? Lai Latvijā nav televīziju, un lai ir pilnīgs informācijas vakuums? Tas nav iespējams. To jau nu deputātam vajadzētu saprast.

    Nebūs Latvijā televīziju, sabiedrība skatīsies tikai austrumu kaimiņa saražoto? To Riekstiņš grib? Kā, piemēram, viņš tagad, pandēmijas laikā, ja nebūtu televīzijas, nodotu sabiedrībai informāciju, kā viņiem rīkoties, un to, kādus likumus pats Riekstiņš pieņēmis? Man šķiet, ka deputāts vienkārši apmaldījies savos uzskatos. Ja nav, tad malacis! Lai ar tādu uzskatu tik dzīvo tālāk!»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē