• Grūtnieces dienasgrāmata. 29.–35. nedēļa

    Grūtnieces dienasgrāmata
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    20. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Tik daudz dažādu emociju! Par otrā bērniņa gaidīšanas laiku stāsta Lote Šteina, kura ar vīru Rihardu ir vecāki meitiņai Mārai.

    Pārņemošs miers

    Trešajā trimestrī iepeldēju kā kuģis savā māju ostā pēc briesmīgas vētras, šīs grūtniecības emocionāli zemāko punktu atstājot aiz muguras. Biju tik acīmredzami grūta, ka atbalstu un uzmanību saņēmu no visām pusēm, vienīgi gandrīz divgadniece mani pārāk nesaudzēja. Beidzot varēju arī aktīvi gatavoties dzemdībām, nevis tikai augt un gaidīt – sākās manis izvēlētie dzemdību kursi un satikos ar savu līguma vecmāti. Tas viss man ļoti palīdzēja, un, par spīti fiziskajām grūtībām, lēnām ieslīdēju sentimentālā un sapņainā prāta stāvoklī.

    Mans vienīgais satraukums bija par to, kā dzemdību laikā ies Mārai. Viņa nekad nebija palikusi pa nakti bez manis vai tēta, kur nu vēl uz vairākām dienām. Neredzēju gan jēgu to uztrenēt ar ieplānotām nakts prombūtnēm, jo galvenokārt uztraucos, ka meita vienkārši nesapratīs, kur esam palikuši…

    Bieži mēģināju skaidrot Mārai, kas drīzumā notiks, taču pret šo tematu runīgā gudriniece pēkšņi izturējās tā, it kā mani nedzirdētu un neko nesaprastu. Šo satraukumu iemācījos izjust un palaist vaļā, satiekoties atbalstošā sarunā ar PEP mammu apmācībā Ilzi Švalbi.

    Gatavošanās dzemdībām

    Sāku kārtot dzemdību somu un izskatīt Māras zīdaiņu drēbju maisus, lai kumodē iekārtotu atvilktni arī Elzai. Lai sevi iepriecinātu, abām meitām nopirku vienādas pidžamas, un atšķirība starp 56. un 92. izmēru lika no aizkustinājuma apraudāties turpat veikalā. Mājās pētīju savas mazās lielās Māras rociņas un nespēju noticēt, cik tās ir mazas un ka drīz mūsu ģimenē pievienosies vēl mazākas.

    Kādu vakaru diezgan pārliecinoši jutu, kā Elza manā vēderā apgriežas par 180 grādiem, iekārtojoties ar galvu uz leju. 30. nedēļas ultrasonogrāfija to apliecināja, taču pēc pāris dienām viņa atkal apgriezās tūpļa guļā. Ārste mierināja, ka šobrīd tas nav izšķiroši un mazā vēl var paspēt apgriezties.

    Tomēr jāteic, ka diži patīkams šis process nebija, – mans vēders bija milzīgs, vietas tajā maz, un ikdienā pat katra mazākā kustība un punča bēbja spēriens izraisīja diezgan lielu diskomfortu. Visu laiku jutos neērti un mēģināju pavadīt vannā katru brīvo brīdi, kādu gan man bija gaužām maz. Spiedu sevi gulēt diendusu kopā ar Māru, jo naktsmiega kvalitāte bija ļoti slikta. Brīžiem bija grūti ievilkt elpu.

    Tomēr, lai gan fiziski jutos arvien sliktāk, manā emociju pasaulē ieplūda mierpilnas gaidas. Tieši tā jutos, kad satikos ar izvēlēto līgumvecmāti Māru Griezi. Mācoties no pirmo dzemdību kļūdām un tagad zinot, ko vispār gaidīt no dzemdībām, novērtēju, ka Māra sīki iztaujāja par manām vēlmēm, vajadzībām, grūtniecības un dzemdību vēsturi. Pirms pirmajām dzemdībām tikos ar līguma vecmāti vienreiz Dzemdību nama gaitenī uz piecām minūtēm, un viņa uz manām dzemdībām beigās nemaz neieradās, tagad Māra manās mājās pavadīja gandrīz stundu.

    Zināt, kam gatavoties

    Biju uzrakstījusi un pārrunāju ar vecmāti arī savu dzemdību plānu, kas pirmajās dzemdībās šķita lieks, jo neko jau nevar paredzēt. Tomēr tagad zinu, ka labs dzemdību plāns nav mēģinājums kontrolēt dzemdības, drīzāk tāds kā pārbaudes darbs pašai sev – vai esmu informēta par visu, kas varētu notikt, kādi būs mani uzdevumi un vēlmes katrā dzemdību posmā, ko reāli varu darīt, lai būtu aktīva dalībniece pati savās dzemdībās. Jo dzemdības nav tikai kaut kas, kas ar tevi vienkārši notiek. Var un vajag tajās iesaistīties arī pašai.

    Par plānu savā dzemdību kursā runāja arī Mīļotavas Sanita Bergmane, kuru es noskatīju jau uzreiz pēc savām pirmajām dzemdībām. Varētu jau domāt – ko tur daudz gatavoties, vienu bērnu jau esmu dzemdējusi, princips skaidrs…

    Tomēr ir lietas, kuras pirmajās dzemdībās nezināju, nemācēju un nesapratu un kuras otrajā reizē tomēr gribēju darīt citādi. Piemēram, izrunāt ar savu līguma vecmāti, kas notiks, ja viņa netiks uz dzemdībām, un kā es varu tikt pie tādas dzemdību pieredzes, kādu biju iecerējusi, – vēlams ūdenī. Sanitas kurss bija kompakts, praktisks, izteikti mīļš un sirsnīgs. Lieliska vieta, kur atkārtot, mācīties un sagatavoties.

    Svētki sev

    Kulminācija šim sapņainajam posmam bija punča fotosesija pie fotogrāfes Sandas Bogomazovas. Tā kā ar vīru visus savus finanšu resursus ieguldījām mājas būvniecībā, šāda fotosesija nebija plānota. Kad Sanda meklēja grūtnieces bezmaksas izmēģinājuma sesijām un mani pie viņas ieraksta ietagoja kāda paziņa, kopā ar Māru attapos viņas studijā.

    Meitai diemžēl bija šausmīgs garastāvoklis, bildēties viņa negribēja un arī manu bildēšanās procesu padarīja par izaicinošu pasākumu, jo nepārtraukti skaļi pieprasīja, lai dodamies prom. Tomēr bildes, pie kurām galu galā tiku, bija elpu aizraujošas. Tur es biju – sievišķīga, spēcīga, mierpilna un skaista. Gaidot savu otro meitiņu. Mūsu satikšanās laiks tuvojās.

    LOTE JAUTĀ ĀRSTAM

    Atbild Katrīna Butāne, ārste rezidente ginekoloģijā un dzemdniecībā, IB klīnika 

    Kā izvēlēties uzticamus dzemdību kursus? 

    Interneta vidē ir pieejama ļoti plaša informācija par to, kā sagatavoties dzemdību procesam, un šajā informācijas apjomā noteikti var ātri apjukt. Ja ir nepieciešams ieskats par dzemdību norisi, elpošanu, dzemdību pozām un bērniņa aprūpi, tad es ieteiktu vērsties lielākajās Latvijas dzemdību iestādēs. Šajās vietās parasti strādā speciālisti, kuri darbojas pēc jaunākajām vadlīnijām. Ārsti un vecmātes, kas sagatavo kursus, regulāri apmeklē kongresus citās pasaules valstīs un seko līdzi jaunākajām tendencēm.

    Ko darīt, ja mazais puncī atrodas tūpļa guļā?

    Ja bērniņš ir tūpļa guļā, sievietei ir vairāki rīcības scenāriji. Ņemot vērā katras topošās māmiņas individuālo situāciju un medicīnisko anamnēzi kopumā, ārsts var ieteikt:

    • plānveida ķeizargriezienu – īpaši gadījumos, kad paredzamas komplikācijas, bērniņš ir liels vai jau iepriekš bijis ķeizargrieziens;
    • dzemdēt dabiski – šajā gadījumā jāpievērš uzmanība personāla pieredzei ar tūpļa guļas gadījumiem, jo šāda veida dzemdības paredz lielāku komplikāciju risku;
    • veikt ārējo augļa apgrozīšanu – to var veikt, ja sievietes un bērniņa vispārējais veselības stāvoklis neparedz sarežģījumus. Šo procedūru veic ārsts slimnīcā, un tā notiek ultrasonogrāfijas kontrolē. Uzraugot bērniņa sirdsdarbību monitorā, mazulītis tiek apgriezts ar dupsi uz augšu un galviņu uz leju. Procedūra parasti tiek veikta 37.–38. grūtniecības nedēļā.

    Lasi vairāk

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē