• Vecāki jautā pediatram: bēbim liels svars, svīst pēdiņas, reta vēdera izeja

    Mazulis
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    10. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Uz vecāku jautājumiem atbild Astrīda Dzirniece, pediatre medicīnas sabiedrībā ARS.

    Mazajam ļoti reta vēdera izeja

    J: Dēliņam vēders iziet apmēram reizi četrās dienās, dažreiz tikai reizi nedēļā. Vai tas ir normāli? Vai vajadzētu kaut ko darīt, lai lielās darīšanas būtu biežāk?

    A: Ja bērniņš ēd tikai mammas pienu, tad tik reta vēdera izeja ir pieļaujama, jo mātes piens labi uzsūcas un vēdera izeja var būt gan vairākas reizes dienā, vienreiz četrās piecās dienās vai pat reizi nedēļā. Taču tas pieļaujams tikai tad, ja ir ekskluzīva krūts ēdināšana, mazais ir mierīgs un nekakāšana viņam nesagādā diskomfortu.

    Ja bērns ēd tikai piena maisījumu vai sākta piebarošana, vēdera izejai vajadzētu būt ja ne katru dienu, tad katru otro dienu gan. Ja tā nav, jāmeklē risinājums. Iespējams, jāmaina piena maisījums, jo bieži vien tik reta vēdera izeja mēdz būt tad, ja mazajam ir govs piena olbaltuma nepanesība.

    Ja reta vēdera izeja sākusies līdz ar piebarojuma uzsākšanu, jāpiedomā un jāizvērtē, kādu ēdienu mazajam piedāvā.

    Noteikti no uztura jāizslēdz kartupeļi un kartupeļu biezeņi, jo tie satur cieti un vēdera izeju padara cietāku. Tā vietā var piedāvāt ķirbi, kabaci, ziedkāpostu. No augļu biezeņiem ieteicams plūmju biezenis. Ja piebarošanu sāk ar putru, rīsu putras vietā var dot griķu putru – tā veicina regulārāku vēdera izeju. Ja situācija neuzlabojas, jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai pediatru. 

    Dēlam ļoti svīst pēdiņas

    J: Mazajam ir trīs mēneši, viņš pats nesvīst, bet viņam izteikti svīst pēdiņas. Vai pēdu svīšana liecina par kādu slimību? Ko darīt?

    A: Šajā vecumā bērni paši nesvīst, bet var būt izteikta plaukstu un pēdu svīšana. Visbiežāk tas saistīts ar nepietiekamu D vitamīna devu. Tas jāuzņem papildus arī vasarā, jo mūsu platuma grādos gan bērniem, gan pieaugušajiem D vitamīna trūkst. Atkarībā no D vitamīna preparāta, kuru nozīmējis ģimenes ārsts, iespējams, vitamīna devu vajag palielināt. To, cik daudz jālieto D vitamīns, noteiks ģimenes ārsts vai pediatrs.

    Iekaisis krāniņš

    J: Ja puikam ir sarkans krāniņa galiņš, vai uz tā drīkst kaut ko uzsmērēt, piemēram, Sudok krēmu? Varbūt var darīt ko citu?

    A: Ja dzimumlocekļa galiņš nedaudz apsārtis, var pasmērēt Bepanthen cream, jo tas ir dziedējošs, mitrinošs un vairāk palīdz iekaisumam. Krēmu smērē vairākas reizes dienā, kādas trīs dienas pēc kārtas. Iespējams, biežāk jāmaina autiņbiksītes. Sudok krēmu labāk neizmantot, jo tas ir sausinošs.

    Vēl ir jautājums – vai iekaisusi tikai dzimumlocekļa ādiņa vai arī dupsis? Reizēm ar apsārtušu krāniņu izpaužas govs piena olbaltuma nepanesība – tad bērnam ir arī skābāks urīns. Taču katrs gadījums ir individuāls. Ja situācija neuzlabojas, vēlams konsultēties ar ģimenes ārstu, kurš, redzot problēmu, palīdzēs to atrisināt.

    Meitiņai izdalījumi no dzimumceļiem

    J: Meitiņai pēc piedzimšanas no dzimumceļiem bija brūngani gļotaini izdalījumi. Vai tam tā jābūt un cik ilgā laikā tas pāries?

    A: Bērniem pēc piedzimšanas mēdz būt dzimuma jeb hormonālā krīze, kas ir fizioloģisks jaundzimušo stāvoklis. Kādam bērnam tas var būt vairāk izteikts, kādam – mazāk. Meitenītēm var būt ne tikai krūts dziedzeru un ārējo dzimumorgānu pietūkums, bet arī izdalījumi no dzimumceļiem (5. līdz 7. dienā pēc piedzimšanas un ilgst apmēram vienu divas dienas).

    Mamma neko nedrīkst darīt, vienkārši jāmazgā dupsītis ar tīru ūdeni. Ja tas ieilgst, tad jākonsultējas ar ģimenes ārstu, bet citādi tas ir pārejošs process.

    Ļoti liels svars mazulim

    J: Dēlam ir trīs mēneši un viņš sver jau 8,24 kilogramus! Mazo baroju tikai ar krūti. Puika piedzimstot svēra 3,3 kilogramus. Ar ģimenes ārsti jau pēc mēneša nolēmām, ka mazo barošu īsāku laiku, tikai 10 minūtes vienā ēdienreizē. Dēliņš pat neprotestē, bet vai tas būs risinājums? Ar visu savu lielo svaru, viņš ir smaidīgs un omulīgs, vienīgi, ja vairāk pavingrojam un slodze ir lielāka, var saklausīt aizdusu. Paši neesam ne lieli, ne resni vecāki.

    A: Tā var būt ar krūti ēdinātam bērnam, un šādā gadījumā svara dinamiku nekādi nevar regulēt. Bērns no mammas paņem visu, ko var paņemt pēc maksimālās programmas. Ja mazuļa svars tik strauji pieaug – neko darīt, jāpieņem, ka tādi bērniņi ir. Ģimenes ārsta lēmums bijis pareizs, neļaut bērnam gulēt pie krūts.

    Varētu būt, ka arī vecākiem bērnībā bijis līdzīgi, lai gan tagad viņi nav apaļīgi. Ierobežot neko nav nepieciešams!

    Kad bērniņš sāks kustēties, staigāt, tad arī svars normalizēsies un pieaugums vairs nebūs tik ievērojams. Galvenais – veicināt bērnam vēlmi kustēties, jo viņam fiziskas aktivitātes ir ļoti nepieciešamas. Ja viņš kustēties, ar laiku svars pilnīgi noteikti izlīdzināsies, un ar mazo viss būs kārtībā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē