• Vai proti noteikt auglīgās dienas?

    Grūtniecība
    Santa.lv
    Santa.lv
    1. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja pie gaidītā bērniņa neizdodas tikt uzreiz, tad pāris nereti sāk uztraukties. Lai gan, ja pārim ir regulāras dzimumattiecības un netiek lietoti kontracepcijas līdzekļi, ir tikai normāli, ja bērniņš piesakās gada laikā. Tiesa, auglīgo dienu noteikšana pārim var nākt tikai par labu! Konsultē ginekoloģe Margarita Puķīte,

    Regulārs, normāls menstruālais cikls ilgst no 21. līdz 35. dienai. Menstruālo ciklu skaita no mēnešreižu pirmās dienas līdz nākamo mēnešreižu pirmajai dienai. Ovulācija notiek apmēram cikla vidū – olšūna ir nobriedusi un gatava apaugļoties. Taču ovulācija nenotiek katru mēnesi. Normāli ir pat tad, ja tā ir tikai reizi četros mēnešos. To diktē hormonu darbība, kas katrai sievietei atšķiras.

    Tāpēc nevajadzētu krist panikā, ja plānota grūtniecība neiestājas vienu, divus, trīs mēnešus. Ja pārim ir regulāras dzimumattiecības un netiek lietoti kontracepcijas līdzekļi, ir normāli, ja bērniņš piesakās gada laikā. Ja sieviete ilgāku laiku nepaliek stāvoklī, iemesls var būt ovulācijas trūkums. Jādodas pie ārsta. Iespējams, ka būs jācenšas noteikt auglīgās dienas.

    Kad ir manas auglīgās dienas?

    Vislielākā apaugļošanās iespēja ir divas dienas pirms un divas dienas pēc ovulācijas. Olšūna spēj izdzīvot 24 stundas, bet spermatozoīdi sievietes ķermenī dzīvo līdz pat 48 stundām. Tas arī nosaka auglīgā perioda ilgumu. Noteikt, kad ir auglīgais periods, var:

    • Skaitļojot.
      Ja sievietei ir regulārs menstruāciju cikls, ovulācijas laiku var izrēķināt. Ja menstruālais cikls sievietei ir 28 dienas, parasti ovulācija notiek 14 dienas pirms nākamās mēnešreižu dienas. Ja kalendārā ir atzīmēta nākamo mēnešreižu pirmā diena, tad, atrēķinot 14 dienas, noteiksiet ovulācijas dienas.
    • Sajūtot.
      Ieklausoties savā ķermenī, sieviete ovulāciju var sajust. Pirms ovulācijas var būt jūtamas sāpes sānos un vēdera lejasdaļā. Pēc ovulācijas tās izplatās pa visu vēdera lejasdaļu. Ovulācijas laikā var būt īslaicīga vēdera uzpūšanās. Tad sāpes un nepatīkamā sajūta vēdera lejasdaļā mazinās, līdz zūd. Ovulācijas laikā palielinās šķidru, caurspīdīgu izdalījumu daudzums no maksts.
    • Mērot bazālo temperatūru.
      To mēra makstī vai taisnajā zarnā no rīta, uzreiz pēc pamošanās un pirms celšanās no gultas. Ja pārējā laikā temperatūra ir aptuveni 36,5 grādi, pēc ovulācijas tā paaugstinās par grādu. Ja notikusi ovulācija, cikla bazālās temperatūras līkni sauc par divfāzisku. Ja menstruācijas nesākas un temperatūra nepazeminās, saglabājoties virs 37 grādu atzīmes, tas nozīmē, ka iestājusies grūtniecība. Taču ķermeņa temperatūra var paaugstināties citu iemeslu dēļ, tad metode nav izmantojama.
    • Izmantojot ovulācijas testus.
      Latvijas aptiekās nopērkams tests PG 53 balstās uz samērā senu metodi – dzemdes kakla gļotu vai siekalu iestiepšanu. Dienā, kad sieviete ir auglīga, dzemdes kakla gļotas un siekalas ir staipīgākas nekā citās dienās. Ja, uzliekot gļotas uz testa stikliņa un skatoties pret gaismu, parādās papardes lapas forma, sievietei ir auglīgā diena. Ja parādās pilieniem līdzīgi veidojumi, ir neauglīgā diena.
    • Ovulācijas tests, izmantojot urīnu. Šo ovulācijas testu var uzskatīt par mūsdienīgāko ovulācijas noteikšanas metodi. Tests ir viegli pildāms – tam nepieciešams neliels urīna daudzums, ko uzpilina uz plāksnītes vai kurā iemērc testa strēmelīti. Dažādiem ražotājiem testeru skaits iepakojumā un testeru forma atšķiras, bet testa princips ir vienāds.

      Ovulācijas tests, kurā uz plāksnītes jāpilina urīns, ir vizuāli līdzīgs populārajam grūtniecības testam. Vienā iepakojumā parasti ir piecas plāksnītes. Rūpīgi jāizlasa instrukcija. Veicot šo testu, tāpat kā grūtniecības noteikšanas testā, jāparādās svītriņām. Tās var būt skaidrāk vai vājāk redzamas, tas atkarīgs no cikla dienas.

      Ja tests veikts pareizi, obligāti jāparādās pirmajai kontrolsvītriņai. Ja urīns testēšanai ņemts citādi, nekā norādīts instrukcijā, strīpiņas uz testa strēmelītes var neparādīties. Īsti auglīgā diena ir tā, kad izteikti iezīmējas otrā svītriņa. Lai pārliecinātos, ka hormona līmenis mainās, cikla laikā nepieciešams veikt trīs līdz sešus testus.

    Tomēr jāpatur prāta, ka centieni plānot un izrēķināt katru soli (tostarp palikt stāvoklī konkrētā mēnesī, izmantojot ovulācijas testu) kavē bērniņa ieņemšanu. Ļaušanās dabiskajai lietu kārtībai būtu vēlamāka.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē