• Slikta dūša! Kā mazināt grūtniecības laika nelabumu?

    Mans Mazais
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    16. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nelabu dūšu, nogurumu, nepatiku pret dažādām smaržām un riebumu pat pret iepriekš iecienītu ēdienu piedzīvo līdz pat 80–90% topošo māmiņu. Tas ir traucējoši un nepatīkami, taču dabiski. Konsultē Sniedze Krūmiņa, Rīgas Dzemdību nama Ambulatoriskās nodaļas vadītāja.

    Nedari sev pāri!

    Grūtnieču toksikoze, kas parasti vērojama līdz 12.–14. grūtniecības nedēļai, maksimumu sasniedzot ap sesto nedēļu, ir organisma dabiska reakcija. Pirms simtiem gadu ēdiens nebija pārāk kvalitatīvs, un pēc tā, ka sievietei pēkšņi uznākusi nelaba dūša, bija skaidrs, ka to, ko nevajag, organisms atgrūž. Tādējādi organisms sevi instinktīvi sargāja, jaunajai dzīvībai palīdzot augt un attīstīties. Arī mūsdienās daudzas, kuras iepriekš nespēja iztikt bez kafijas, pēkšņi to vairs nevar iedzert, viņām kļūst neizturama cigarešu vai alkohola smaka – tādējādi ar nelabumu organisms sevi sargā, un pati daba sievietei saka priekšā: dzīvo gudri un nedari sev pāri!

    Tomēr katrs organisms uz grūtniecību reaģē atšķirīgi, un daļai nav ne jausmas, kas ir grūtnieču nelabums. Sniedze Krūmiņa atzīst, ka arī tas nav nekas ārkārtējs vai grūtniecību un mazuli apdraudošs.

    Visticamāk, nostrādā labie gēni, kas ļauj iztikt bez nelabuma. Tāpat, ja pirmajā grūtniecībā slikta dūša bija ikdienas pavadone, tas nenozīmē, ka tā būs arī otrajā vai trešajā, un otrādi – pirmā grūtniecība bez nelabuma negarantē to pašu arī otrajā grūtniecībā.

    Otrais vilnis, kad topošajai māmiņai atkal var parādīties slikta dūša, ir grūtniecības otrā puse, pēc 30. nedēļas. Šajā laikā dzemde jau ir izaugusi lielāka, saspiež zarnas, mainās kuņģa novietojums un daļai grūtnieču paveras sfinkters, kas atrodas starp barības vadu un kuņģi. Nelielam procentam grūtnieču slikta dūša un vemšana vienu divas reizes dienā saglabājas līdz pat dzemdību dienai un beidzas tikai pēc mazuļa piedzimšanas.

    5 pilnībā neapstiprinātas versijas, kāpēc topošajām māmiņām ir nelabums

    • Cilvēka horionā gonadotropīna jeb specifiskā grūtniecības hormona HCG ietekmē. Šis specifiskais hormons veidojas tikai grūtniecības laikā, tā koncentrācija pieaug līdz 9. un 10. grūtniecības nedēļai. Hormons palielinās pietiekami strauji, un, iespējams, tāpēc parādās grūtniecības toksikoze.
    • Mazulis ir svešķermenis, ko sievietes organisms sākotnēji nepieņem. Kāda pētījuma autori skaidro: puse augļa sievietes organismam ir sveša, proti, nāk no mazuļa tēta, līdz ar to sievietes ķermenis izstrādā antivielas un reaģē ar nelabumu – kā pret jebkuru svešu vielu, kas nokļūst organismā.
    • Psihoemocionālu faktoru ietekmē, stresa, negatīvu emociju, baiļu dēļ. Kad iestājas grūtniecība, daudzas topošās māmiņas apjauš, ka tūlīt viss dzīvē mainīsies; nekas nebūs tā, kā bijis. Šī apjausma, tāpat kā bailes par grūtniecības norisi, savu un mazuļa veselību, dzemdībām, rada stresu un var veicināt nelabuma rašanos.
    • Kuņģa un zarnu trakta slimības. Pastāv viedoklis, ka sievietēm ar atvilni šķebināšana un rīta nelabums būs vairāk izteikti nekā pārējām. Taču tā ir tikai viena teorija, jo nelabums moka arī tās, kam nav atviļņa.
    • Iedzimtība. Kādā pētījumā secināts, ka pastāv apmēram 25% iespējamība, ka tad, ja nelabums, bērniņu gaidot, bijis mammai, arī meitai ir lielāka slieksme to mantot un piedzīvot grūtniecības toksikozi.  

    Ja sākas arī vemšana

    Visbiežāk nelabums moka no rīta, taču daļai topošo māmiņu slikti kļūst vakaros, jo dienā viņas bijušas darbā, veikušas pienākumus un organisms šai papildu slodzei nespēj adaptēties. Biežāk grūtniecēm vienkārši ir nelaba dūša, bet daļai parādās arī vemšana. To iedala: viegla vemšana sastopama vienu līdz divas reizes dienā, visbiežāk no rīta, un pēc tās sieviete jūtas ievērojami labāk. Iespēju robežās topošā māmiņa turpina ēst to, kas garšo, mazām porcijām un visu dienu – apmēram piecas sešas reizes dienā. Tāpat visas dienas laikā viņai jāuzņem šķidrums – vismaz pusotra litra dienā. Ja to var īstenot, specifiska terapija nav vajadzīga.

    Vemšana līdz desmit reizēm dienā nozīmē, ka topošajai māmiņai nepieciešama ārsta noteikta individuāla ārstēšana, parasti intravenoza medikamenta ievadīšana. Izņēmums var būt tikai tad, ja sievieti vemšana netraucē, ja viņai pietiekami bieži izdalās urīns un kopumā viņa jūtas labi.  

    Tām, kas vemj pēc niecīgākā ēdiena vai šķidruma uzņemšanas, pat 20 reizes dienā, bez slimnīcas neiztikt.

    Praktiski ieteikumi, kā mazināt nelabumu

    1. Atrodi produktu, kas palīdz mazināt nelabumu. Kādai palīdz sāļš gurķis, citai – šokolāde.

    2. Sāc rītu nesteidzoties – lēnām pamosties, nesteidzīgi kaut ko apēd, vislabāk sausu, piemēram, krekeri vai sausiņu. Lēnām celies un paēd brokastis – izvēlies to, ko tavs organisms ņem pretī.

    3. Brokastu dzērienam izvēlies piparmētras, melisas, varbūt kāda citrusaugļa tēju, varbūt tēju ar ledu – jebko, kas patīk un turas organismā.  

    4. Ja iespējams, no rīta netīri zobus, jo tas rada kairinājumu un apēstais nāk atpakaļ. Varbūt zobu tīrīšanu vari atlikt uz vēlāku laiku, varbūt vari izmantot zobu pulveri, kas neputo.

    5. Dodoties dienas darbos, ņem līdzi kaut ko, ko var iemest mutē. Piemēram, kādu sūkājamo konfekti, augļu sukādi, jebko citu. Galvenais – neļauj kuņģim būt tukšam, jo tukšums kuņģī uztur nelabumu.

    6. Kad spēka nav nemaz un cukura līmenis krītas, tās, kuras vēlas, var iedzert tasi kafijas, bet ar pienu. Iedzer, padarbojies, pēc laiciņa apēd kādu augli.

    7. Pusdienās izvēlies viegli sagremojamu ēdienu, piemēram, augļus, dārzeņus, plus olbaltumvielām bagātu ēdienu, kas notur vienādu cukura līmeni un neļauj tam svārstīties, radot nespēku un reiboni. Taču, jo treknāks ēdiens, jo organisms nespēj to sagremot, tāpēc izvēlies liesu biezpienu, liesu sieru, varbūt pākšaugus, liesu sautētu tītara vai vistas gaļu.

    8. Pēcpusdienā, kad organisma darbaspējas krītas, vari izdzert otru tasi kafijas ar pienu. Kopumā grūtniecēm iesaka ne vairāk kā divas tases kafijas dienā, jo kafija satur kofeīnu, kas var ietekmēt gan hormonālo sistēmu, gan asinsvadus. Taču kādai tieši kafija palīdz mazināt nelabumu.

    9. Sliktu dūšu mazina citrusaugļu – citrona, mandarīna, bergamotes – ēteriskās eļļas. Tās var ņemt līdzi somiņā un vajadzības brīdī pasmaržot.

    10. Vakarā atkal ieēd ko viegli sagremojamu: ieteicami dārzeņi, jo tie satur šķiedrvielas, kas palīdzēs izvairīties no aizcietējumiem.

    11. Sliktu dūšu mazina B grupas vitamīni – lai neradītu sliktu dūšu, šie vitamīni jādzer uz nakti. Arī grūtnieču vitamīni tām, kurām nepieciešami, jādzer pirms nakts miera.

    12. Sagremot apēsto palīdz kokakola, vislabāk zero, jo tā satur mazāk cukura. Pirms dzeršanas vēlams izlaist gāzi, paturot pudeli atvērtu vai ielejot dzērienu glāzē un ļaujot tam mazliet pastāvēt. Daļai sieviešu gāzes burbulis tieši palīdz, tāpēc viņas var dzert arī gāzētu dzērienu.  

    13. Iedarbīgs pret nelabumu ir ingvers – tēja vai ingvera tabletes.

    14. Fitoterapija – mazināt nelabumu var zāļu tējas, piemēram, piparmētru, melisas tēja.

    15. Svaigs gaiss un mērenas fiziskās aktivitātes uzlabo vielmaiņu un palīdz uzturēt emocionālo labsajūtu.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē