• Praktiski padomi, kā ģimenei ietaupīt!

    Attiecības
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    7. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Pārvaldīt ģimenes finanses nav viegli, jo gan pieaugušajiem, gan bērniem ir savas vēlmes un vajadzības. Tomēr, ja iemācās gudri plānot budžetu, vēlamie mērķi kļūst labāk sasniedzami. Konsultē Evija Kropa, Swedbank Finanšu institūta eksperte.

    Kāpēc tas ir jādara?

    Par daudzām lietām tiek teikts – kamēr nepamēģināsi, nezināsi. Par ģimenes budžeta plānošanu var sacīt to pašu. Noteikti ir ģimenes, kam savu ikmēneša izdevumu un ienākumu pārskatīšana, kontrolēšana un ar finansēm saistīto paradumu mainīšana nav aktuāla. Tomēr ir ģimenes, kuras bez budžeta plānošanas savu ikdienu nespēj iedomāties. Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa ir pārliecināta: «Naudai ikviena cilvēka dzīvē ir būtiska loma. Tomēr lielā daļā sabiedrības iesakņojies uzskats, ka iegūt īpašas zināšanas par naudu nav nepieciešams, ja cilvēka īpašumā nav lielu naudas summu, ko pārvaldīt. Realitāte ir gluži pretēja – jo mazāk naudas, jo būtiskāk saprast, kur un kāpēc katrs eiro tiek iztērēts. Lai gan savu finanšu plānošana bieži vien izraisa negatīvas asociācijas, jo saistās ar izdevumu samazināšanu un kontroli, tā drīzāk ir iespēja izkļūt no finansiālām grūtībām un/vai kļūt finansiāli neatkarīgākam. Vērts paturēt prātā, ka daudz lielāku stresu rada nedrošība par rītdienu, savukārt plānošana sniedz drošību un stabilitāti.» Tieši tā iemesla dēļ, ka finanses netiek plānotas, daudziem naudas lietās neklājas tik labi, kā gribētos. Lai ģimenes budžeta plānošana izdotos, svarīgi ir izveidot sistēmu un visiem pie tās turēties.

    Reizēm finansiālā atbildība ģimenē tiek sadalīta, bet citkārt – naudas plūsma ir viena ģimenes locekļa pārziņā.

    Bieži vien mēdz būt arī tā, ka vienam no partneriem šīs lietas nepavisam nepatīk un nepadodas, savukārt otram – gluži pretēji. Līdz ar to dara tas, kurš budžeta plānošanu spēs veikt pēc iespējas ilgāk, jo plānošana vislabākos rezultātus dod tieši ilgtermiņā. «Finanšu institūta veiktais pētījums par to, kā ģimenē organizē ienākumu un izdevumu kontroli, atklāja, ka visbiežāk dzīvesbiedriem ir kopīgs ģimenes budžets. Nedaudz retāk partneru ienākumi tiek dalīti, vienojoties par noteiktām izdevumu kategorijām, par kurām katrs atbild. Zīmīgi, ka vairumā gadījumu sievietes pieņem lēmumus, kā tērēt ikdienas vajadzībām atvēlēto naudu, savukārt ar dzīvesbiedru kopīgi tiek izlemts par to, kā uzkrāt vai ieguldīt brīvos līdzekļus un kā būtu tērējama lielākiem pirkumiem paredzētā nauda,» atklāj finanšu tirgus eksperte.

    Ģimenes ienākumi un izdevumi

    Evija Kropa norāda, ka pirmām kārtām būtiski ir uzskaitīt ģimenes ienākumus un izdevumus. «Lielākā daļa iedzīvotāju, kas plāno savas finanses, to dara galvā, aptuveni apzinoties savus galvenos ienākumus un tēriņu pozīcijas. Jāatzīst, ka to par īstu uzskaiti nevar uzskatīt, – tai jābūt sistemātiskai un regulārai, vismaz reizi mēnesī vai biežāk. Ja ir mērķis savu budžetu pārvaldīt gudri, tam jāpievēršas nopietnāk, izstrādājot sev ērtu pieeju un izmantojot tehnoloģiju attīstību, kas ļaus automatizēt gan uzskaites, gan analīzes procesu. Tikai tad, ja precīzi zināms, cik daudz tiek pelnīts un cik daudz un kam tērēts, varēs pilnībā pārvaldīt savas naudas lietas,» uzskata eksperte, piebilstot: «Kad tikts skaidrībā ar saviem ienākumiem un izdevumiem, nepieciešams izdarīt secinājumus, atbildot uz jautājumu, vai visi tēriņi ir jēgpilni un vai esošā situācija ir pieņemama.

    Parasti analīzes procesā gaidāmi pārsteigumi, jo, saskaitot galvā, tēriņu summas mēdz šķist mazākas un aizmirsties.

    Tieši nelielie un it kā nenozīmīgie ikdienas tēriņi mēneša ietvaros veido vērā ņemamu summu.» Tāpat jāsaprot, ko un kāpēc ir vēlme darīt citādi. Lielai daļai ģimeņu primārais mērķis ir tikt galā ar visu rēķinu un saistību segšanu. Brīdī, kad tas ir izdarīts, var ķerties klāt nākamajiem mērķiem, piemēram, uzkrāt naudu lielākam pirkumam vai veidot drošības spilvenu. Naudu ģimenes maciņā iespējams atlicināt, vai nu tērējot mazāk, vai pelnot vairāk. Vienkāršākais būs sākt ar tēriņu mazināšanu.

    Visi maksājumi jāsadala trijās lielās kategorijās:

    • maksājumi ir tie, kuru nesamaksāšana draud ar nelāgām sekām, – komunālie maksājumi, kredīti, citi rēķini. Šie rēķini ir maksājami pirmām kārtām, un uz tiem arī visgrūtāk ietaupīt (tomēr ne neiespējami) – ja nu vienīgi radikāli tiek mainīta dzīve.
    • ir tie, bez kuriem neiztikt, bet uz kuriem var ietaupīt. Piemēram, pārtika, apģērbs, transports. Ar šiem izdevumiem jārēķinās, jāsaprot, cik lielu summu mēnesī varam tiem atvēlēt, un jāparedz nauda uz priekšu. Šie maksājumi ir elastīgi, un uz tiem var arī ietaupīt, piemēram, izvēloties pirkt produktus vairumā, nesmādējot radu, draugu atdotās lietas, pārskatot pārvietošanās paradumus utt.
    • ir tie, uz kuriem visvieglāk ietaupīt, nemaz neļaujot tiem notikt, – kino vai kafejnīcas apmeklējums, ceļojums vai izbrauciens. Šos izdevumus iespējams samazināt visvairāk, tomēr saglabājot veselīgu līdzsvaru. Ja tava vājība ir garšīgi deserti kafejnīcā, sākotnēji mēģini samazināt šos tēriņus uz pusi, tas palīdzēs.

    «Tomēr jāņem vērā, ka ierobežot izdevumus var līdz noteiktam limitam un kaut kādā brīdī būs jāsāk domāt arī par ienākumu palielināšanu. Izvēles, kas nosaka, cik daudz mēs pelnīsim, nereti izdarām jau agrā jaunībā, lemjot, vai un ko mācīties. Svarīgi atcerēties, ka vienmēr ir iespējams mainīt savu dzīvi, mērķtiecīgi rīkojoties. Jāapdomā arī par iespēju gūt papildu ienākumus, piemēram, atgūstot pārmaksātos nodokļus, iekasējot pienākošos pabalstus vai uzņemoties papildu darba pienākumus,» iesaka Evija Kropa.

    Tuvāk saviem mērķiem

    Plānošanas procesā noteikti jāseko līdzi tam, lai ierobežojumi nekļūst par nepanesamu slogu un lai visu laiku nav sajūtas, ka neko nevar atļauties. Finanšu eksperte norāda: «Līdzīgi kā uztura speciālisti nereti iesaka pareizas ēšanas attiecību pret našķiem proporcijā 80:20, arī naudas taupīšanas un plānošanas jomā šāda pieeja varētu būt gana noderīga. Piemēram, 90% izdevumu saglabā esošajā līmenī, bet pārējos 10% novirza noteikta mērķa sasniegšanai.

    Svarīgi atcerēties, ka plānošanas būtiskākais mērķis – ar esošajiem ienākumiem nosegt visus ikmēneša obligātos maksājumus un saistības.

    Atlikuma veidošana seko tikai pēc tam.» Eksperte norāda, ka laba stratēģija ir arī uzkrājuma pakāpeniska palielināšana. Sākt ar mazumiņu, pierast pie naudas plānošanas un pamazām virzīties uz priekšu, palielinot atlicināmo summu. Tādējādi tiks izkopta uzkrājumu veidošana kā paradums. Pastāv arī metode uzkrājumos novirzīt noteiktu daļu no algas pieauguma – tā ir nauda, bez kuras iepriekš esat izticis, tāpēc uzkrāt savā ziņā ir vēl jo nesāpīgāk. «Ļoti būtiski, lai ienākumu un izdevumu uzskaiti veiktu katru dienu, nedēļu vai mēnesi. Ne retāk. Jo tā ļauj saprast, cik sekmīgi virzāmies uz noteikto mērķi un cik liels ir neizmantotais ikmēneša limits katrā izdevumu grupā. Piemēram, vai varam atļauties brīvdienu pusdienas kafejnīcā vai tomēr šī izklaide atliekama līdz nākamajam mēnesim?» 

    Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā budžetu palīdz plānot dažādi rīki. Kādam tuvāka būs vecā labā pierakstīšana kladītē, cits dos priekšroku datorprogrammām (piemēram, MS Excel), mākoņpakalpojumiem (piemēram, Google Docs) vai viedtālruņu lietotnēm (piemēram, Easy Home Finance, Spendee). Var krāt pirkumu čekus un pāris reižu nedēļā tos reģistrēt, atšifrējot tēriņa mērķi un summu. Var arī censties, kur vien iespējams, norēķināties ar bankas karti, un tad laikietilpīgo izdevumu uzskaites darbu padarīs banka – visi pirkumi būs uzskaitīti internetbankā. Protams, ne visur iespējams norēķināties ar karti, tāpēc noderīgs būs padoms doties uz tirgu ar noteiktu naudas summu kabatā un iepirkties tās robežās. Pēc tam būs viegli atcerēties iztērēto summu un to attiecīgi iegrāmatot.

    Padomi budžeta plānošanā

    • Samaksā sev pirmajam – jau algas dienā novirzi uzkrājumam konkrētu summu un uztver to kā obligātu maksājumu sev. Ja stratēģija būs uzkrāt to, kas paliek pāri, var attapties situācijā, ka pirms algas dienas nekādas rezerves nemaz nav. Šajā gadījumā sevi disciplinēt var palīdzēt bankas krājkonts ar noslēgtu regulāro maksājumu.
    • Pārskati savus paradumus. Ja ir vēlme iegūt citu rezultātu, noteikti ir jāievieš izmaiņas ikdienā. Jādomā par izdevumu kategorijām, kurās iespējams veikt izmaiņas, piemēram, retāk ēst ārpus mājas, mazāk naudas tērēt par našķiem, pirkt preces vairumā, mainīt iepirkšanās biežumu, samazināt izmestās pārtikas apjomu u. tml. Noderīga būs arī abonementu pārskatīšana – mobilā telefona pieslēgums un tarifs, televīzijas un interneta ikmēneša maksa ir tikai daži no piemēriem, kurus laiku pa laikam ir vērts pārskatīt ar domu, ka piedāvājuma un izcenojuma klāsts tirgū mainījies.
    • Paplašini savu plānošanas horizontu, lai Ziemassvētku dāvanu, automobiļa tehniskās apskates vai bērna skolas gaitu uzsākšanas izdevumi nenāktu kā pārsteigums ģimenes budžetā. Tā jau ir augstākā pilotāža budžeta plānošanā – spēja paredzēt izdevumus gada griezumā un atbilstoši tiem sagatavoties.
    • Taupības režīmā svarīgi atcerēties, ka vairāki mazi pirkumi rada ilgstošāku laimes izjūtu nekā viens liels. Vēl jāpatur prātā, ka pie lietām ātri pierodam, bet pozitīvu pieredzi ilgāk atceramies. Dodoties iepirkties, bērnus var atstāt mājās, jo tieši bērni pirmie reaģē uz mārketinga stimuliem veikalos. Starp citu, ir izpētīts, ka bērni vieglāk izdīc pirkumus no mātēm nekā tēviem un meitenes māk labāk pierunāt vecākus nekā zēni. Šajā ziņā visprasmīgākā vecuma grupa ir 5–8 gadus veci bērni.
    • Svarīgi ir zināt savas prioritātes, lai tēriņu brīdī spētu pieņemt pareizo lēmumu. Ja, piemēram, ļoti vēlaties doties ceļojumā, tad nākamreiz, kad gribēsies nopirkt jaunus sporta apavus, būs vieglāk pieņemt lēmumu to nedarīt, jo tas nozīmēs, ka varēs ātrāk sakrāt naudu ceļojumam.

    Tas var palīdzēt iekrāt naudu!

    • Atliec naudu konkrētiem mērķiem! Ja tie ir vairāki, tad katram finanses atvēli atsevišķi. Mājokļa pirmajai iemaksai paredzētā nauda var tikt uzkrāta krājkontā, savukārt mazākiem pirkumiem paredzētā – atsevišķās kastītēs vai aploksnēs. Pa mazumiņam piepildot katru vietu, redzēsi, kā tuvojies visiem saviem mērķiem.
    • Motivē sevi netērēt lieki! Ja plānojat doties ar ģimeni ceļojumā, izdrukā un redzamā vietā (piemēram, savā makā) noliec galamērķa attēlu. Pirms ķersies pie neapdomīgiem pirkumiem, apdomāsies, ko vēlies vairāk.
    • Iepērcies gudri! Sagatavojiet ģimenes ēdienkarti nedēļai, lielo iepirkšanos veicot vienreiz nedēļā. Uz pārtikas veikalu dodies ar konkrētu produktu sarakstu.
    • Krāj skaisti! Naudas taupīšana var būt patīkams process. Īpaši sievietēm patīk vairāk piedomāt pie dažādiem mājas lietu aksesuāriem. Iegādājieties glītu, interjeram pieskaņotu kastīti, kurā krāt kādam konkrētam mērķim paredzēto naudu. Būs prieks kastīti ik pa laikam atvērt un piepildīt.
    • Domājiet, runājiet, plānojiet! Katra mēneša sākumā ir vērtīgi sarīkot nelielu ģimenes sapulci, kurā kopīgi izrunāt turpmākā mēneša plānus, kādi lielāki izdevumi paredzēti, kurās jomās var censties ietaupīt.
    • Dzīvojiet veselīgi! Tas pavisam noteikti palīdz arī ietaupīt. Piemēram, cigaretes un alkohols ir lietas, par kurām ik mēnesi var tikt maksāta liela naudas summa. Tāpat var apsvērt domu biežāk doties ceļā ar velosipēdu vai kājām. Tas būs gan veselīgi, gan palīdzēs ieekonomēt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē