• Pieci mīti par seksu pēc dzemdībām

    Attiecības
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    24. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā mainīsies seksuālā dzīve pēc bērniņa piedzimšanas? Vai sekss pēc dzemdībām sāp un vai mīlēšanās dēļ man nebūs mazāk piena? Atspēkojam piecus mītus par seksu pēc dzemdībām. Konsultē ginekoloģe, dzemdību speciāliste Ina Paegle.

    Kad bērniņš ir piedzimis, jaunajai māmiņai pirmās sešas (līdz astoņas) nedēļas no seksuālām attiecībām iesaka atturēties. Kādai šīs nedēļas var šķist garas kā mūžība (ja jau tik ļoti gribas ļauties intīmai tuvībai, tad variet mēģināt arī ātrāk, bet tikai ar prezervatīvu!), bet citai – domas par seksu nenāks ne prātā. Tas tādēļ, ka bieži pēc bērniņa piedzimšanas sievietes libido jeb seksuālās tieksme ir pazemināta. To ietekmē gan biežā mazuļa zīdīšana – hormons, kas rūpējas par piena ražošanu, samazina sievišķā hormona daudzumu, gan citi fizioloģiski un emocionāli aspekti. Īpaši, ja ģimenē ienāk pirmais mazulis, tev nepieciešams aprast ar jauno situāciju, apjaust, kas notiek ar tevi, tavu ķermeni utt.

    Tādēļ nereti, pat tad, kad tiek saņemta oficiāla atļauja seksam no ārsta, mīlas prieki vēl uz laiku tiek atlikti.

    Jā, ir šie pavisam reālie seksu traucējošie faktori (hormonālie, fizioloģiskie, psiholoģiskie), bet ir arī dažādi mīti, ko kaut kur pa ausu galam esam dzirdējušas, saklausījušās draudzeņu stāstus, salasījušās diskusijas interneta forumos. Ticēt tiem vai ne?

    Mīts Nr.1. Pēc dzemdībām seksa nav

    Laikam jau daba tā iekārtojusi, lai sieviete tur lejā netiktu apdraudēta ar svešām un bīstamām baktērijām, lai atgūtos no grūtniecības, dzemdībām, zīdīšanas, vajadzīga atpūta. Arī no seksuālām attiecībām. Esmu pat dzirdējusi, ka pilnībā sievietes organisms pēc dzemdībām atjaunojas tikai divu gadu laikā…

    Tas, ka pēc dzemdībām sievietei nevar būt seksa, ir simtprocentīgs mīts! Ja dzemdības ir bijušas bez sarežģījumiem, tad vairumā gadījumu sešas nedēļas pēc bērniņa piedzimšanas mīlēties var. Un ja sievietei ir tāda vēlēšanās, tad kādēļ gan tas būtu sev jāliedz? Jā, tas tiesa, ka pēc diviem gadiem sievietes organisms ir pilnībā atjaunojies, ir uzkrātas pietiekamas kalcija un dzelzs rezerves, lai atkal visu varētu sākt no jauna… un iznēsāt vēl mazuli. Tādēļ arī ārsti neiesaka plānot nākamo grūtniecību uzreiz vai pāris mēnešu pēc dzemdībām.

    Iesaka neplānot grūtniecību, nevis uzlikt tabu intīmām attiecībām!

    Mīts Nr.2. Sekss pēc dzemdībām sāp

    Man patiešām bija ļoti smagas dzemdības – bēbis bija ļoti liels, tur lejā viss vienos plīsumos un šuvēs. Pirmās nedēļas pēc dzemdībām nevarēju ne pasēdēt, ne normāli uz tualeti aiziet. Kāds tur vēl sekss! Man pat bail iedomāties par kaislīgu mīlēšanos. Negribu, man taču sāpēs!

    Neviens normāls vīrietis uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas sievietei virsū nemetīsies… Protams, ir jāpaiet laikam (tādēļ arī ir šīs 6 līdz 8 atturības nedēļas), kamēr dzemde atgriežas normālā stāvoklī, beidzas pēcdzemdību asiņošana, sadzīst plīsumi un tur lejā viss atgūst savu formu. Jebkurā gadījumā pusotru mēnesi pēc dzemdībām vajadzētu atrādīties ginekologam, lai viņš apstiprina, ka ar tavu veselību viss kārtībā. Un vēl kas – nereti dzimumattiecību uzsākšanu var apgrūtināt maksts sausums (te atkal pie vainas ir piena ražošanas hormoni). Tāpēc vīrietim jābūt saprotošam un, lai mīlēšanās nebūtu sāpīga un nepatīkama, ieteicams lietot lubrikantus (tas, starp citu, var piešķirt vēl nebijušas sajūtas un būt kā īpaša odziņa seksam!).  Kad tavs organisms būs atgriezies iepriekšējā stāvoklī, tu jutīsies iekšēji drošāka, skaistāka, mīlētāka, tad visticamāk atkal būsi gatava intīmai tuvībai.

    Ar maigumu un mīlestību var iegūt pat ledus karalienes labvēlību, to lai liek aiz auss tavs vīrietis!

    Mīts Nr.3. Ja mīlēšos, tad man būs mazāk piena

    Visi taču zina, ka piens rodas galvā. Kā lai es domāju par seksu, ja man ir mazs bērniņš un pirmajos mēnešos taču pats svarīgākais uzdevums mammai ir rūpēties par bēbīti un zīdīt viņu. Domāju, ka intīmas attiecības var ietekmēt piena daudzumu, tādēļ kādu laiku tomēr labāk atturēties!

    Tu taču neesi tikai piena ražošanas fabrika! Arī pēc bērniņa piedzimšanas te esi gan sieviete, gan mamma, gan sieva, draudzene, mīļotā. Un, starp citu, brīnumainā veidā bērni paši prot parūpēties, lai viņiem būtu gana daudz mammas piena (ja pietiekami bieži mazo liksi pie krūts, piens būs tik daudz, cik bēbītim nepieciešams). Un atceries, ka mamma taču arī guļ, ēd, iet pastaigāties, gatavo ēst, runā pa telefonu un dara daudz un dažādu citu lietu. Viņas galvā visu laiku nav tikai domas par pienu! Vai patiešām, skatoties filmu, lasot grāmatu vai žurnālu, tu domā tikai par piena ražošanu? Tad kādēļ lai tu nenomainītu telefona zvanu draudzenei vai mammai (atkal man šķiet, ka man ir par maz piena)… piemēram, pret padraiskošanos ar mīļoto vīrieti? Padomā par to, pirms saki nē!

    Mīts Nr.4. Man tur lejā viss ir izstaipījies…

    Esmu satraukusies, ka man tur lejā viss ir izstaipījies. Vai es vispār varēšu izjust seksuālu baudu? Pēc dēla piedzimšanas mums ar vīru sekss vēl nav bijis, bet… ja nu arī viņš jutīs, ka tur lejā vairs nav tā, kā bija pirms tam? Arī viņam tas droši vien nepatiks.

    Galvenais nevajag sevi lieki satraukt un arī tavam vīram nav jāzina visas fizioloģiskās nianses (piemēram, tas, ka smejoties kārtējos reizi esi netīšām piečurājusi apakšbikses, kā tas nereti gadās nesen dzemdējošām sievietēm). Kā skaidro speciālisti, dzemdes savilkšanās notiek diezgan ātri pēc dzemdībām un tā sauktā izstaipīšanās ir tikai vēl viens mīts. Hormonu ietekmē sievietes bieži cieš no pretējiem simptomiem – maksts kļūst šaurāka un izteikti sausa. Jāsaka gan, ka tā ir salīdzinoši īslaicīga problēma un parasti dažu mēnešu laikā viss normalizējas. Lai atjaunotu muskuļu tonusu tur lejā, vari veikt Kegela vingrinājumus. Kas tev jādara? Sasprindzini starpenes muskulatūru (tā it kā gribētu apturēt čurāšanu), noturi 4 līdz 5 sekundes un tad atslābini. Atkārto šo vingrinājumu pēc iespējas biežāk!

    To var veikt stāvus, sēdus, guļus jebkurā tev ērtā vietā un laikā.

    Mīts Nr.5 Kamēr mazo baro ar krūti, nevar palikt stāvoklī!

    Esmu dzirdējusi un arī vairākos interneta forumos lasījusi, ka regulāri zīdot bērnu ar krūti, nevar palikt stāvoklī. Man šķiet, ka tā ir gana droša kontracepcijas metode, bet vai tā patiešām ir?

    Ja līdz šim kā kontracepcijas metodi esi izmantojusi regulāru mazuļa barošanu ar krūti un mēnešreižu kā nav, tā nav, varbūt esi jau palikusi stāvoklī? Tad labāk uztaisi grūtniecības testu, un aprunājies ar savu ginekologu par drošāku kontracepcijas metodi. Sieviete pati nevar noteikt, ka viņai atgriezusies auglība, tādēļ regulāru mazuļa zīdīšanu nevar uzskatīt par drošu kontracepcijas metodi.

    Un tas, ka tev nav menstruāciju, vēl nenozīmē, ka nenotiek ovulācija un tu nevari palikt stāvoklī.

    Viss būs labi, viss notiks…

    Vai zini, cik daudz nervu galu tev ir tur lejā? Miljoniem! Un kādēļ lai sekss pēc bērna piedzimšanas kļūtu sliktāks? Vai patiešām tu domā, ka emocijas, ar kurām jūs iepriekš dzīvojāt, tagad tā vienkārši pazudīs? Tieši pretēji – tās pāries jaunā kvalitātē.

    Starp citu, trešdaļa sieviešu savu pirmo orgasmu izjūt tieši pēc dzemdībām! Jāatzīst, ka mīlējoties pēc tam, sajūtas patiešām ir citādas.

    Varbūt tas tādēļ, ka bija jāievēro 6 nedēļu ilga atturēšanās, vai tādēļ, ka vairs neesam tikai divi vien un sekss kļuvis daudz satraucošāks. Lai gan bieži bērna klātbūtne seksualitāti nogalina, īpaši jau mammai, kura ar vienu ausi visu laiku klausās, kas notiek blakus istabā vai blakus gultiņā. Protams, pie tā, lai atrastu piemērotu laiku un vietu  seksam, ir jāpiestrādā. Bet ne jau kvantitāte ir tā svarīgākā, bet gan kvalitāte. Un, ja jūs mīliet viens otru un nestrīdaties par sīkumiem, tad pavisam noteikti tā dievišķā dzirksts acīs vēl nav nodzisusi, vai ne?

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē