• Pārgājienā uz mežu kopā ar bērniem

    Mans Mazais
    Baiba Ābelniece
    17. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gints Januševskis
    Pārgājiens kopā ar bērniem var kļūt par lielisku piedzīvojumu visai ģimenei. Kas jāņem vērā, lai tas izdotos, un ko bērni dabā var mācīties, stāsta Baiba Ābelniece, četru bērnu mamma, dabas entuziaste, aktīvās atpūtas kompānijas Finalmente piedzīvojumu vadītāja, Zemes skolas dibinātāja.

    «Došanās dabā ar nakšņošanu teltī ir mana aizraušanās. Un piedzīvojumos dabā – vasarā vai ziemā – ņemu līdzi arī bērnus jau no pašas dzimšanas. Lai gan pārgājieni tagad kļuvuši par iecienītu aktīvās atpūtas veidu, vēl aizvien Latvijā ir maz tieši bērniem domātu piedāvājumu iet dabā un izglītoties. Iespējams, tāpēc man radās doma organizēt Zemes skolas pasākumus ģimenēm ar bērniem. Ziemā devāmies pārgājienos uz dažādām skaistām Latvijas vietām, drosmīgākie dalībnieki ar bērniem martā un aprīlī pievienojās arī uz nakšņošanu pie dabas. Tas nemaz nav tik neiespējami, kā šķiet, galvenais ir uzdrīkstēties un pamēģināt.

    Daba ir mūsu lielākā vērtība, tāpēc, ejot pie dabas un atpūšoties kopā ar bērniem, iemācāmies pret to izturēties saudzīgi, saprast un iemīlēt.

    Savukārt vecākiem tā ir laba iespēja vērtīgi pavadīt laiku ar savu ģimeni un atbrīvoties no ikdienas stresa. Tiem, kam nav pieredzes, nav arī ticības, ka piecgadīgs bērns pārgājienā var noiet 10 kilometrus. Bet, ja mēs pa ceļam iemācāmies daudz ko jaunu – iekurināt ugunskuru, pa koku šķērsot strautiņu, atpazīt dzīvnieku pēdas –, tas ir gan interesanti, gan noderīgi. Un pakāpeniski tas kļūst par dzīvesveidu.»

    Kas jāliek mugursomā?

    Kārtīgam ceļotājam ir jāprot sakrāmēt mugursomu. Vienmēr jāņem līdzi ūdens vai silta tēja (atkarībā no laikapstākļiem) un kaut kas uzkožams. Laba izvēle ir kāds auglis. Tie noder kā salda un sulīga veldze mazajam supervaronim konfektes vietā. Somā noteikti līdzi var ielikt arī kādu rotaļlietu (maksimāli trīs), kas var noderēt kādā pauzes brīdī. Nedrīkst arī aizmirst par lietusmēteli, jo laikapstākļi mēdz būt neparedzami.

     

    Gints Januševskis
    Gints Januševskis

    Gatavi pārgājienam?

    Izvēlieties maršrutu, kas jums visiem būs interesants, un jau laikus izstāstiet bērniem, kurp dosieties. Tas viņus ieintriģēs. Ja nevarat izdomāt, kur doties pārgājienā, nevajag daudz lauzīt galvu, vienkārši ejiet uz tuvāko mežu izpētīt, kas tur notiek. Maziem cilvēkiem pat parastākā taciņa būs liels piedzīvojums.

    Laiks rotaļām

    Kad iešanai zūd motivācija, paņemiet pauzīti un uzspēlējiet līdzi paņemto bumbu vai izdomājiet kaut ko citu aizraujošu, ko padarīt, piemēram, šaut mērķī ar pašu gatavotu loku. Vēl pa ceļam var sameklēt kādu kastīti, kas, iespējams, noslēpta arī jūsu maršrutā (par šo spēli vairāk varat uzzināt geocaching.com).

    Vēl labāk, ja līdzi ir draugi – vienaudži, ar ko kopā spēlēties. Tā tas ir – laba kompānija atpūtai pie dabas mums ir svarīga jau no bērnu vecuma.

     

    Gints Januševskis
    Gints Januševskis

    Kā iekurināt ugunskuru?

    Vienalga, vai ejat dienas pārgājienā vai esat nolēmuši mežā nakšņot, uguns kurināšana un – vēl labāk – ēst gatavošana uz uguns bērnus fascinē. Vai zini, kā ugunskuru iekurināt slapjā laikā? Atrodi egli, nolauz sausos zariņus, un sapratīsi, ka tie deg daudz labāk par papīru.

    Gints JanuševskisJa dodaties pārgājienā pa kādu iekārtotu pārgājiena maršrutu, ugunskuru vislabāk kurināt vietā, kur tas jau ir darīts iepriekš. Ja ejat pa savu taciņu, ugunskura vietu varat ierīkot arī pats, to izvēloties ne pārāk tuvu kokiem un koku saknēm, lai tiem nenodarītu postu.

    Ļaujieties piedzīvojumiem!

    Lai piedzīvojumi varētu notikt, noejiet no lielās takas un izvēlieties kādu alternatīvu taciņu. To gan labāk nedariet, ja neesat nodrošinājušies ar drošu orientēšanās ierīci. Mēs izmantojam telefonu un lietotni maps.me, kas strādā arī offline režīmā.

    Vēro dabu!

    Esot pie dabas ar savām atvasēm, uztver to kā rotaļu, kuras laikā pats vari būt kā bērns. Priecājies kopā ar bērniem par mārīti vai ķirzaciņu, pēti skudru pūzni, vēro koku dobumus un seko gliemezim.

    Gints Januševskis Steiga dabā nav vajadzīga. Jūs ejat kopā, lai to izbaudītu!

    Nakšņo mežā!

    Mums ir paveicies, ka dzīvojam Latvijā, kur mežā ir atļauts brīvi pārvietoties, kurināt ugunskuru un nakšņot, ja vien to neaizliedz zīmes, kas norāda, ka atrodaties īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai privātīpašumā. Ņem telti un paliec ar bērniem pie dabas! Viņi to atcerēsies kā lielisku piedzīvojumu.

     

    Gints Januševskis
    Gints Januševskis

     

    Gulēsim tīklā?

    Aizvien populārāki kļūst tūrisma šūpuļtīkli, kas ir ļoti viegli un ērti paņemami līdzi somā. Tie neaizņem daudz vietas, un tos ātri var iekarināt jebkurā vietā starp diviem kokiem. Ja gaidāms lietus, var paņemt līdzi mazu tentu, ko nostiprināt virs tīkla un kas pasargā no samirkšanas. Tad esi pavisam brīvs nakšņot jebkur, pat purvā.

     

    Gints Januševskis
    Gints Januševskis

    Kurp doties?

    Pēc pieredzes varu teikt, ka ar bērniem no piecu gadu vecuma var plānot dienas pārgājienu no 5 līdz 10 km, vislabāk, ja maršrutā ir kādi apskates objekti. Piemēram, atkal un atkal ar bērniem varam doties uz Līču-Laņģu klintīm Gaujas Nacionālajā parkā, kur ir apļa veida maršruts no Liepas. Turpat netālu ir arī ideāla nakšņošanas vieta pie Gaujas – Grīviņu laivu tūristu atpūtas vieta, kur izveidota arī maza nojumīte. Pārgājienam ar bēbi noderēs slings, kur bērniņš varēs arī pagulēt, kad vajag. Lielākiem bērniem – speciāla mugursoma.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē