• No šodienas ģimenes dzemdības Rīgas Dzemdību namā – tikai ar negatīvu Covid-19 testu!

    Grūtniecība
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Saistībā ar Covid-19 Rīgas Dzemdību namā stājušies spēkā jauni ierobežojumi.

    No šodienas,  5. novembra plkst.8:00, piedalīties ģimenes dzemdībās Rīgas Dzemdību namā  un uzturēties kopā ar pacienti ģimenes palātās drīkstēs tikai tās pavadošās personas, kuras varēs uzrādīt negatīvu Covid-19 testu (ne vecāku par 48h).

    Šāds lēmums pieņemts saistībā ar Covid-19 infekcijas straujo un nekontrolēto izplatību, kā arī ar skrīninga testēšanā atklātajiem inficēšanās gadījumiem tieši pacientēm tuvo personu vidū.

    Pēc Dzemdību nama minētās informācijas, tas ir svarīgi, lai pasargātu pacientus un personālu no saslimšanas, kā arī neapdraudētu pakalpojuma pieejamību ārstniecības personu nepietiekamības dēļ.

    Rīgas Dzemdību nama Facebook.lv lapā lasāmi ļoti atšķirīgi cilvēku viedokļi par šo lēmumu. Lūk, daži no tiem:
    Zane Laure-Ešenvalde: "Vai Rīgas Dzemdību nams dod nosūtījumus, lai testu varētu veikt ik pa 48h līdz ierosināšanas datumam?

    Zvanīju tiko uz valsts Covid info telefonu, kur apstiprināja ģim.ārsta teikto, ka viņai nav pamats bez simptomiem tagad nedēļu dalīt vīram nosūtījumus ik pa 2 dienām, cerot, ka trāpīs īstajā datumā ar testu, bet tā kā tie esot @Rīgas Dzemdību nams noteikumi, tad jums arī jāizsniedz nosūtījumi. Pie kā/kur griesties, lai tos saņemtu?"

    Sandra Kravale: "Saprotama situācija, bet mēs taču zinām ka noliktais dzemdību datums pat ļoti bieži atšķiras no reālā dzemdību datuma, vīrs fiziski nevar paspēt uztaisīt testu!!!

    Normāli būtu, ja sievietei taisa to testu, tad arī vīram uzreiz taisa testu un tad redz var vai nevar piedalīties dzemdībās un uz tuvojošos datumu dzemdībās pavadošās personas sēž mājās izolācijā ar sievu, kurai jādzemdē!!

    Šis ir ļoti skumji, jo bieži vien pavadošās personas sniedz neatsveramu atbalstu dzemdībās, kuru personāls nespēj sniegt kā arī drošības sajūtu."

    Ilze Liepiņa: "Es tikai gribēju atgādināt, ka šā gada aprīlī pat netika piedāvāta iespēja tēviem vispār piedalīties. Dzemdēju viena un tas man būs psiholoģiski jūtīgs jautājums uz mūžu, nerunājot par visādām citādām sekām, bez kurām varēja iztikt, ja tētis būtu varējis būt blakus.

    Tā ka, mīļās māmiņas, turaties un jau laicīgi domājat par visiem veidiem kā gūt sev atbalstu, lai varat maksimāli sevi nodot mazulītim un pieniņa radīšanai, jo vienām būs grūti!"


    Leāra Ķīse: "Rīgas Dzemdību nams manuprāt, no jūsu puses jāseko korektākai informācijai, jo šis lēmums ir absurds un nav realizējams. Kāda nozīme vai uzņemšanā stājas slima mamma vai atbalstošā persona- rezultāts būs vienāds. Ja uzņemšanā testē māmiņu, tad neredzu problēmu notestēt arī otru personu (par maksu, iegādāties īpašu aizsargtērpu, aizliegums nepārvietoties pa telpām pirms testa rezultātiem utt), jo jebkurā gadījumā stājoties stacionārā jebkura persona pirms testa rezultāta ir jāuztver kā inficētais. Jūs taču saprotat, ka šobrīd simtiem jauno vecāku ir stresā kā šo prasību realizēt, jo tas daudziem ir svarīgākais notikums dzīvē, jā, arī tēviem! Jā, arī mēs esam par 100% drošību, apkārtējo, mediķu, bet ir IESPĒJAS, kā to paveikt citādāk, netraumējot jaunos vecākus tik īpašā dzīves notikumā."

    Agija Kalniņa: "Mīļās māmiņas! Saprotu, ka tas nav patīkami, ka pēkšņi ierobežo pavadošo personu piedalīšanos dzemdībās, BET tā tas jau bija arī gada sākumā, jeb precīzāk marta beigās/aprīļa sākumā un turpinājās vēl pāris mēnešus. Tiesa, toreiz pat nepiedāvāja veikt testus un vienkārši nelaida nevienu piedalīties dzemdībās un arī apciemot māmiņu un jaundzimušo. Bet neskatoties uz to – visi bērniņi piedzimuši, visas mammas ir dzemdējušas.

    Arī es dzemdēju bērniņu BEZ pavadošās personas pašā aprīļa sākumā, kad tikko bija pieņemts lēmums par to, ka sieviete ierodas dzemdēt VIENA!

    Personāls super mīļš, jauks un iejūtīgs. Atbalstīja it visā un arī palīdzēja, ja bija nepieciešams. Pavadīju kopumā tur NEDĒĻU – 3 dienas pirms dzemdībām, dzemdību dienu un vēl 3 pēc bērniņa dzimšanas. Dzemdībās vecmāte bija var teikt visu laiku blakus, maksimums izgāja uz 5–10min ārā no palātas, ja bija nepieciešams palika palātā ilgāk, lai palīdzētu pārelpot kontrakciju, aiziet līdz wc, vai padot ūdeni. Nevienā brīdī nejutos viena, aizmirsta vai pamesta. Jutos tieši aprūpēta un uzmanīta, ja steidzami vajadzēja vecmāti, tad piespiedu pogu un minūtes laikā vecāmāte jau bija klāt. Ar vīru sazinājāmies caur telefonu, jutu arī viņa atbalstu un palīdzību.

    Ticiet man, māmiņas, tas nav pasaules gals un nekas neiespējams. Jums ir laiks padomāt kā sazināties ar vīru dzemdību laikā, sagatavoties morāli, ka būsiet vienas ar personālu un noskaņoties, ka Jūs spēsiet to izturēt.

    P.s. Atcerieties, ka agrākos laikos sievietes arī dzemdēja vienas pat bez iespējas sazināties ar vīriem dzemdību laikā un pamāt viņiem tikai caur logu. Mūsdienās jau ir ļoti daudz un dažādas iespējas kā sazināties ar vīriem dzemdību laikā, piemēram, videozvans, kur vīrs redzēs visu dzemdību procesu."

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē