• Nevēlamas metodes bērna audzināšanā

    Mans Mazais
    14. marts, 2013
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Visi vecāki it kā zina, ka iebiedēšana, uzpirkšana, mānīšanās nebūt nav labākais veids, kā disciplinēt bērnu. Bet reizēm šīs metodes ir tik iedarbīgas, ka nemanot atkal tajās iekrītam.

    Iebiedēšana. Kā tas notiek?
    Vecāki bērnus biedē ar dusmīgo tanti vai onkuli, kurš atnāks un aizvedīs prom tos, kas slikti uzvedas. Personāži, ar kuriem bērns tiek biedēts, bieži vien ir arī policisti (kas ieliks cietumā!) un dakteris (kas iedurs šļirci!). Vēl vecāki mēdz paziņot: Es eju prom, bet tu te vari palikt viens pats! Ja tu tā uzvedīsies, atdošu tevi svešai tantei! Lielākus bērnus nereti biedē ar vārdiem: Atnāks mājās tētis, tad gan tu dabūsi!

    Mazais var sākt baidīties no svešiem cilvēkiem, vienatnes vai tumsas, tā var būt visdažādāko baiļu buķete, kas šķietami nav saistīta ar vecāku stāstiņiem par dusmīgo tanti.

    Kur ir problēma?
    Ja bērns ir nobijies, tad visbiežāk pārstāj slikti uzvesties, bet tikai tādēļ, ka bailes patiešām spēj paralizēt cilvēku. Nedarot to, ko nedrīkst, bērns nav spējīgs izdarīt arī to, ko vajadzētu. Un pavisam noteikti šādā situācijā viņš nav spējīgs pats kontrolēt savu uzvedību. Rezultātā mazais rīkojas tā, kā vajag (vai kā to prasa vecāki), – bet ne jau tādēļ, ka saprot, ka tā ir labi, bet gan tādēļ, ka baidās. Bērnam tas ir traumējoši. Mazais var sākt baidīties no svešiem cilvēkiem, vienatnes vai tumsas, tā var būt visdažādāko baiļu buķete, kas šķietami nav saistīta ar vecāku stāstiņiem par dusmīgo tanti. Nerunājot par to, ka bērni, kurus regulāri biedē ar policistiem un dakteriem, neuzticas šo profesiju pārstāvjiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē