• Mammu un tētu biežākie jautājumi par bērnu zobu veselību

    Veselība
    16. janvāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Uz vecāku biežāk uzdotajiem jautājumiem par bērnu zobu veselību un kopšanu atbild bērnu zobārste ILONA VIDUSKALNE.

    Vai skolēnam dot fluora tabletes?

    Vecumā no 8 līdz 18 gadiem fluora tabletes vairs nav aktuālas, jo tām nav nekādas lokālas iedarbības. Par to, vai šīs tabletes vispār lietot, pasaules vadošo zobārstu un pētnieku vidū domas dalās.

    Modernajā zobārstniecības literatūrā par fluora tablešu lietošanu vairs netiek runāts. Paskaidrošu, kāpēc! Lielākā daļa lielo valstu ir fluorizēts ūdens – Skandināvijā, Amerikā, Kanādā, daļā Anglijas… Tiklīdz ūdens ir fluorizēts, jautājums par fluora tabletēm automātiski atkrīt!

    Latvijā, kā zināms, ūdens nav fluorizēts, tāpēc papildus flours bērniem ir vajadzīgs, bet tabletes nav veiksmīgākā izvēle.

    Iesaku divas citas fluora tablešu alternatīvas. Visefektīvākā kariesa profilakse ir zemas koncentrācijas lokāla fluorīdu lietošana regulāri. Ko tas nozīmē? Tas paredz zobu tīrīšanu divreiz dienā trīs minūtes ar zobu pastu, kurā fluorīdu jonu saturs ir 1450–1500 ppm (parts per million). Adekvāta daudzuma fluorīdu saturošas zobu pastas lietošana nodrošinās to, ka uz zoba apvalciņa sēdēs pietiekami daudz fluorīdu jonu, kas tad, kad bērns ēd un dzer, atbaidīs skābes un pasargās no tām zobus.

    Vēl viena fluora tablešu alternatīva: piecprocentīgās fluora lakas, ko uz zobiem uzklāj zobārsts vai higiēnists. Tās pierādījušas savu efektivitāti daudzos pētījumos, un arī to lietošana ir ērta un iedarbīga. Laka atgādina caurspīdīgu nagu laku – to ar otiņu uzklāj uz mitra zoba, laka sacietē, un bērna kuņģī nekas nenonāk. Pēc procedūras higiēnists vai ārsts ieteiks, cik ilgi būtu jāatturas no cietiem ēdieniem. Nekādu citu īpašu aizrādījumu pēc lakas uzklāšanas nav.

     

    Kādu zobu suku izvēlēties – parasto vai sonisko jeb elektronisko?

    Ir tikai viena atbilde – parasto, mīksto (soft). Jābūt ļoti labiem tīrīšanas paradumiem ar parasto zobu suku, lai prastu zobus kvalitatīvi tīrīt ar sonisko, kurai galviņa pati kustas horizontālā plaknē pa labi un pa kreisi, izdarot uz zobiem slaukošas kustības, un kura ir aprīkota ar spiediena sensoru, dažādiem režīmiem un taimeri. Parastā zobu suka ir kā ābece – pamatu pamats. Kad mazais cilvēciņš ir apguvis rokas kustības un iemācījies piekļūt tālākiem mutes kaktiņiem, var ķerties pie soniskās zobu birstītes. Ir nepareizi domāt, ka elektriskā zobu suka visu izdarīs viņa vietā. Tu taču arī zeķi nevari uzadīt, neprotot adīt!

     

    Vai plombēt piena zobus?

    Ja astoņos, deviņos gados bērnam ir kāds mazliet caurs piena zobs, tas ne vienmēr obligāti jālabo, jo zobs drīz tāpat izkritīs. Bet, ja caurumi piena zobiņos ir trīsgadniekam, tad gan tie obligāti jāārstē, jo dažiem piena zobiem jākalpo līdz pat 12 gadu vecumam! Tāpēc apgalvojums, ka piena zobus nelabo, ir pilnīgi aplams.

     

    Kad vajadzīga fluora laka?

    Ja bērnam ir perfekti kopti un veseli zobi, labi uztura paradumi, ir zems kariesa risks, un tātad nav nepieciešamības pēc lakas. Bet, ja bērnam astoņos gados cauri jau visi jaunie zobi, tad ir risks, ka arī nākamajiem zobiem būs caurumi un esošie bojājumi tikai padziļināsies. Tātad – vajag nolakot!

    Izvērtējot kariesa risku, laku var sākt klāt jau no pirmā izšķīlušās zoba piena sakodienā. Atkarībā no kariesa riska to var darīt reizi trīs mēnešos, reizi sešos mēnešos vai reizi gadā. Parasti lako visus zobus, bet atkarībā no situācijas var būt arī cita taktika.

    Vienīgi – šis pakalpojums nav valsts apmaksāts.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē