• Kas ir niķis?

    Mans Mazais
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    17. decembris, 2012
    4 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    No izdevniecības ŽURNĀLS SANTA arhīva
    No izdevniecības ŽURNĀLS SANTA arhīva
    Apmēram 2–3 gadu vecumā bērns sāk skaidri apzināties savu Es. Tas ir laiks, kad vecāki sāk saskarties ar pirmajām pretestības izpausmēm un dzirdēt no mazuļa pirmos nē.

    Niķis ir viņa iedzimtais egoisms, tāpēc mazie razbainieki ļoti labi zina, kā vajag niķoties. Bet kur un kāpēc rodas niķis? Vai niķoties un būt egoistam ir labi vai slikti? Konsultē LOLITA DĀLDERE.

    Niķis ir veids, kā bērns strīdas ar pieaugušo, kad nesakrīt abu vēlmes/prasības/intereses. Kā jebkuru konfliktu, arī šo nevajadzētu ignorēt, bet risināt. Tā kā niķošanās ir pieaugušam cilvēkam nesaprotams (aizmirsts) saskarsmes veids, tas rada tādas izjūtas kā bezpalīdzīgumu, dusmas, neizpratni. Pieaugušā rīcībā taču ir daudz vairāk pieredzes un prasmju kontrolēt savas emocijas. Turklāt atšķirībā no bērna pieaugušais ir mazāk egocentriska būtne, kas parasti apzinās, ka pasaule negriežas tikai ap viņu. (Bērns gan ir pilnīgi pārliecināts, ka tieši tā tas ir!) Niķis ir bērna pašatklāta metode, kā apmierināt savu iedzimto egoismu un mēģināt panākt vēlmju piepildījumu. Ar niķošanos bērns saka: «Man kaut kā trūkst, tikai es nezinu, kā to citādi pateikt.» Tad cieši apskauj mazuli un nelaid vaļā, skandinot: «Niķi, niķi, laid mazo vaļā!»

     

    4 komentāri

    naarinja2002
    Jā, niķi arī manam 5gadniekam ir vēljoprojām daudz,bet, jāsaka, tagad viņi ir kļuvuši mazliet sakarīgāki, tiešām ar iemeslu kādu nevis tikai principa pēc pateikt mammai vai tētim "nē" it visā. Tāpēc, tagad, audzinot otro mazo, zinu, ka tas lielais niķu laiks paies, jāpaciešas. Ar pirmo bērnu patiešām likās, ka jumts brauc, ka neesam riktīga ģimene, esmu slikta māte utt..., tagad visu uztveru mierīgāk.
    MMredakcija
    Ko vēl var darīt, kad uznācis niķis?Lai tiktu galā ar niķiem, vajagot 90 procentu veselā saprāta un desmit procentu cīņas spara, bet bieži vien konflikta brīdī šī proporcija ir apgriezta, un tad emocijas virmo pa gaisu.Piedāvājam vairākas universālas metodes, no kurām vismaz vienai vajadzētu strādāt. Sarunāšana. Vienmēr svarīgi ievērot trīs pamatprincipus, lai šī saruna niķa laikā būtu auglīga un mazais kaut ko arī sadzirdētu:• jārunājas bērna acu līmenī, jāveido acu kontakts. Sadzirdētām jābūt abām pusēm, tikai tad ir iespējams par kaut ko vienoties; • solījumiem vai brīdinājumiem ir jāsaskan ar rīcību. Nevar tikai teikt – es darīšu tā un tā, bet nedarīt. Tad runāšanai nav nekādas jēgas;• balss intonācija. Tam, ko saka mamma vai tētis, jāizskan pārliecinoši, bet ne dusmīgi. Bieži vien pietiek ar nešaubīgu balss toni, kad mazais uzreiz saprot – te joki nebūs. Uzmanības novēršana. Brīdī, kad niķis sācies, pieaugušais vienkārši sāk darīt ko tādu, kas mazo varētu ļoti interesēt – kaut ko būvēt no viņa rotaļu klučiem, šķirstīt pasaku grāmatu. Ignorēšana. Niķis parasti paredzēts, lai kaut ko demonstrētu vai kaut ko panāktu. Tas ir viena aktiera teātris, kam vajadzīgi skatītāji. Ja skatītāju nav, tad kam gan spēlēt teātri? Mazuli var ignorēt niķa norises vietā, bet var arī aizvest uz atsevišķu telpu un ļaut nomierināties vienam pašam. Samīļošana. Var palīdzēt, ja mazuli cieši apskauj un nelaiž vaļā. To darot, var skandināt, piemēram: «Niķi, niķi, laid mazo vaļā!» Mierizlīgums. Arī tad, ja vecāki niķa epizodi izvēlas atstāt bez ievērības un ļauj mazajam nomierināties pašam, ir svarīgi to neignorēt pēc būtības un tad, kad mazais nomierinājies, ar viņu par to aprunāties. Vai viņš saprot, kāpēc tā notika? Vai viņš zina, ka lietas var atrisināt arī mierīgā ceļā? Pēc niķošanās mazais jāsamīļo, liekot viņam saprast, ka viņš drīkst just visdažādākās jūtas un tāpēc vecāki nepārstās viņu mīlēt. Tomēr nevajadzētu arī pārspīlēt un pēc niķošanās un salabšanas mazulim dot našķus vai dāvaniņas – tas viņam varētu likt domāt, ka viņš tiek apbalvots par iepriekšējo uzvedību.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē