• Kas ir gestācijas diabēts grūtniecei?

    Grūtniecība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    3. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai zināji, ka grūtniecības laikā var sākties diabēts, ko ļoti svarīgi atklāt laikus? Skaidro ginekoloģe DAIGA BARANOVSKA.

    Gestācijas diabēts ir iepriekš veselai sievietei pēkšņi izmainīts cukura līmenis, kas izpaužas tikai grūtniecības laikā. Tas pierādāms vienīgi ar glikozes slodzes testu, kas būtu jāveic 25.–26. grūtniecības nedēļā. Pati sieviete šo diabētu nekādi just nevar, taču ir noteiktas riska grupas: sievietes ar paaugstinātu ķermeņa svaru jau grūtniecības sākumā, sievietes, kurām iepriekš dzimuši bērni ar svaru virs četriem kilogramiem, kā arī tās, kurām ir 28 un vairāk gadu un kurām bijuši hormonāli traucējumi, policistisko olnīcu sindroms (PCOS), kā arī smēķētājām.

    Riska grupā ietilpst arī sievietes, kurām pirmās pakāpes radiniekiem ir cukura diabēts, kā arī tās, kurām ir hipertensija, vairogdziedzera slimības. Kopumā ir niecīga daļa sieviešu, kurām nav nekādu riska faktoru, tāpēc uzskata, ka tests būtu jāveic visām. Itin bieži, veicot testu, izmaiņas, kaut nelielas, atklājas arī tām, kurām nav nekādu riska faktoru.

    Atklāt gestācijas diabētu ir svarīgi, jo sievietēm līdz ar to pieaug dažādi riski, visvairāk tieši attiecībā pret bērnu – viņš var būt pārāk liels, tāpēc var būt traumatiskas dzemdības gan bērnam, gan mātei.

    Un var būt arī pilnīgi pretēji – mazulis var būt slimīgi mazs, ar augstāku elpošanas traucējumu risku. Ar gestācijas diabētu ir augstāks priekšlaicīgu dzemdību un spontāno abortu risks, kā arī augstāks mazuļa bojāejas risks grūtniecības laikā. Tāpēc gestācijas diabēts ir jākontrolē, ogļhidrātu vielmaiņu jācenšas turēt rāmjos. Pirmkārt, ar atbilstošu diētu, uzturā mazāk lietojot ogļhidrātu, otrkārt, vairāk pievēršoties fiziskajām aktivitātēm, lai patērētu uzņemto enerģiju.

    Derēs jebkas – pastaigas, vingrošana, peldēšana, nūjošana. Ja tas nelīdz, daļai sieviešu ārsts nosaka insulīna terapiju. Kad mazulis piedzimst, gestācijas diabēts pāriet, taču pastāv vidēji piecas reizes lielāks risks, ka šīm sievietēm turpmāko piecu dzīves gadu laikā var izveidoties diabēts. Visbiežāk diabēts atkārtojas arī nākamajās grūtniecībās, taču, zinot iepriekšējo pieredzi, to daudz ātrāk var sākt kontrolēt un uzreiz ievērot diētu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē