• Kā mazulim var palīdzēt teipošana?

    Slimības
    Didzis Stāvausis
    19. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jau vairākus gadus teipošana turpina savu uzvaras gājienu un arvien biežāk tiek izmantota, lai risinātu dažādas problēmas, ar kurām var sastapties jau no pirmajām dzīves dienām. Skaidrojam, kas ir teipošana un kā tā var palīdzēt mazuļiem. Konsultē Aija Apzīte, ārsta palīdze un kinezioloģiskās, pediatriskās un ginekoloģiskās teipošanas speciāliste.

    Kas ir teipošana?

    Tā ir fizioterapijas metode, kuras pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Japānā. Latvijā teipošana kļuvusi populāra samērā nesen. Procedūras laikā uz problēmas skartās ķermeņa daļas tiek uzlīmēta elastīga, pašlīmējoša lente jeb teips, izmantojot katras problēmas risināšanai piemērotāko metodi. Piemēram, sāpju, iekaisuma un tūskas gadījumā ar teipu palīdzību var nedaudz pacelt ādas virskārtu, lai audi, kas atrodas zem tās, atbrīvotos, būtu labāk apasiņoti un iegūtu skābekli.

    Teipošanas rezultātā izveidojas telpa, kur izvietoties receptoriem, asinsvadiem un limfvadiem, uzlabojot asinsriti un limfas plūsmu.

    Izmantojot šo tehniku, jebkuru muskuli var vai nu atslābināt, vai tonizēt. Ar teipošanu var panākt arī koriģējošu un nostiprinošu efektu, kad, piemēram, potītes notīšana ar elastīgo saiti šķiet pārāk nospiedoša vai gaidību laikā grūtnieču platā josta nerada pārliecību par audu normālu apasiņošanos zem tās. Aija Apsīte, kas teipošanai pievērsās pirms četriem gadiem, redzot, ka reizēm ar masāžu un vingrinājumiem vien nepietiek, lai novērstu atsevišķas veselības problēmas zīdaiņiem, sievietēm gaidību laikā un pēc dzemdībām, uzsver: «Šīs metodes galvenā priekšrocība ir saudzīgums. Protams, tas nav brīnumlīdzeklis visām problēmām, kā arī ar to nevar aizvietot medikamentozo ārstēšanu vai ķirurģisku iejaukšanos, kad tā patiešām ir vajadzīga. Uzskatu, ka katrai veselības problēmai ir sava ārstēšanas metode vai metožu kopums un atsevišķos gadījumos teipošana ir viena no efektīvākajām.»

    Varonis cīņā ar nabas trūci

    Mazuļiem teipošanu visbiežāk izmanto, konstatējot nabas trūci, turklāt to var veikt jau no pirmajām dzīves dienām. «Iepriekš izmantoju masāžas un dažādus vingrinājumus, lai palīdzētu tikt galā ar nabas trūci, taču tad vecākiem bija jārēķinās, ka process būs ilgs. Savukārt, izmantojot nabas līmēšanu ar parastajiem plāksteriem, rezultāts nebija pārliecinošs, jo no tiem mazuļiem bieži iekaisa āda, kā arī tie radīja diskomfortu.»

    Ar teipošanas palīdzību trūces vārtu pilnīgu noslēgšanos var panākt vidēji ar divām līdz četrām teipošanas reizēm jeb trijās līdz astoņās nedēļās, atkarībā no trūces lieluma.

    Palīdz pret iesnām un kolikām

    Apvienojot ar citām ārstnieciskām metodēm, teipošanu reizēm var izmantot arī zīdaiņiem koliku, iesnu un vidusauss iekaisuma gadījumā, ķermeņa asimetrijas, stājas problēmu gadījumos. Piemēram, iesnu gadījumā ar teipa palīdzību var fiziski paplašināt deguna atveres, kas ir ļoti būtiski tieši mazuļiem, lai tie spētu zīst. Savukārt lielākiem bērniem iesnu laikā tas atvieglo elpošanu, sekmējot kvalitatīvāku miegu un atpūtu naktī. Tāpat ar teipa palīdzību tiek pacelta āda, kas atbrīvo audus zem tās, nodrošinot labāku limfas atteci un tūskas mazināšanos. Rezultātā deguna gļotādā un aizdegunē mazinās trauksme, kas veicina pastiprinātu gļotu daudzuma izdalīšanos.

    Koliku vai vēdera aizcietējuma gadījumā ar teipošanas palīdzību tiek radīta nepārtraukta mikromasāža pulksteņa rādītāja virzienā, stimulējot un uzlabojot zarnu trakta darbību. Lai panāktu šo efektu, teips uz ādas tiek uzlīmēts īpašā tehnikā, lai tā iedarbība būtu dziļāka.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē