• Kā bērnam iemācīt patstāvību

    Mans Mazais
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    22. marts, 2011
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No žurnāla MANS MAZAIS arhīva
    Kāds izaugs tavs mazulis? Viņš būs patstāvīgs un atbildīgs cilvēks vai mazais mammas luteklītis, kurš bez citu palīdzības nespēs ne pirkstu pakustināt? Viss ir atkarīgs no audzināšanas.

    Kad mazulis ir paaudzies, viņam vajadzētu sāk mācīties kaut kādas elementāras ikdienas lietas darīt paša spēkiem un kļūt patstāvīgākam. Viena no visizplatītākajām audzināšanas metodēm šajā gadījumā ir atkal un atkal atkārtot bērnam to, kas ir jādara. Bet ne vienmēr tas darbojas. Tāpēc vecākiem vajadzētu mazajam parādīt, ka ir lietas, kas vienkārši ir jāizdara (no rīta un vakarā ir jāizmazgā zobi), un ka dažas no šīm lietām bērns var izdarīt arī pats (novilkt sev zeķītes, nomazgāt rociņas).

    Daži vecāki cenšas bērnam pēc iespējas ilgāk nodrošināt bezrūpīgu dzīvi, bet tas var bērnu novest pie bezpalīdzības un tā, ka viņš pats saviem spēkiem neko nespēj un negrib darīt. Vēlme pasargāt savu bērnu no rūpēm un uztraukumiem var būt saistīta ar vecāku centieniem kompensēt to, ko paši nav saņēmuši bērnībā. Piemēram, daudzi vecākās paaudzes pārstāvji (kuriem ir bijusi bērnība) cenšas pasargāt savus bērnus un mazbērnus no visām iespējamām grūtībām, ar kurām paši ir saskārušies bērnībā. Kāds ir rezultāts? Bērns absolūti neprot tikt galā ar grūtībām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē