• Grūtniecības kalendārs: 37.–40./41./42. nedēļa

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai esi gatava dzemdībām? Laikus sakravā somu, kurā ir viss, kas būs nepieciešams tev un bērniņam slimnīcā. Ja dzīvo ārpus pilsētas vai tālu no izvēlētās dzemdību vietas, laikus izdomā, kā tiksi līdz tai, paredzot arī rezerves variantus. 
    Visticamāk, bērniņš jau ieslīdējis iegurnī – viņš ir gatavs dzemdībām! Kad bērniņš noslīdējis, elpas trūkums un dedzināšana pakrūtē mazinās, taču var gribēties biežāk urinēt, jo bērniņš vēl vairāk spiež uz urīnpūsli. 
    Ja mazais nav apgriezies ar galviņu uz leju, tad pēc 37. grūtniecības nedēļas viņu var apgrozīt arī ārsts. Pirms tam tiek izvērtēti visi šīs procedūras plusi un mīnusi, un apgriešanas laikā veic kontroli ar ultrasonogrāfiju.
    Centies domāt skaistas un pozitīvas domas. Paklausies mierīgu mūziku, relaksējies, meditē. Runā un dziedi savam bērniņam. Pastāv uzskats, ka mazulis atceras dziesmas, ko mamma dziedājusi, viņam vēl vēderā esot. Un nereti tieši šīs dziesmas laikā vislabprātāk iemieg arī pēc piedzimšanas. 
     
    Tavs bērniņš
    Mazulis ir pilnīgi nobriedis un gatavs sākt patstāvīgu dzīvi. Mazuļa ķermenis ir apaļīgs, āda sārta, uz galvas aptuveni 2–4 centimetrus gari matiņi. Baltā ziedīte, kas klāj bērniņa ādu, lai pasargātu no izmirkšanas, dzimšanas brīdī pārsvarā saglabājusies uz muguriņas un roku, kāju krociņās. Zarnas pildītas ar tumšu vielu mekoniju, kas izdalīsies pirmajās dienās pēc dzimšanas. Puisīšiem oliņas ir noslīdējušas. Nadziņi sniedzas nedaudz pāri pirkstu galiem (neklausi māņiem, ka tos nedrīkst griezt veselu mēnesi; ja nadziņi bērnam traucē, tos var uzmanīgi nogriezt). Piedzimstot visiem bērniņiem actiņas ir zilas. Īstā acu krāsa parādīsies dažas nedēļas pēc dzimšanas. No 28. līdz 39. grūtniecības nedēļai mazulītis var pieņemties svarā par 200–250 gramiem nedēļā. Mainījies bērniņa kustību veids, tās kļuvušas konkrētākas – var pat sajust, kad tieši tiek kustināta galviņa, kad rociņa un citas ķermeņa daļas. Šķiet, ka kustību kļuvis mazāk. Piedzimstot bērniņa garums vidēji ir ap 50 centimetriem un svars ap 3000–4000 gramiem.
     
    Attiecības un sekss
    Iespējams, jūs vairs nevarat sagaidīt to dienu, kad ieraudzīsiet savu mazulīti. Runājiet ar savu bērniņu skaļā balsī, stāstiet viņam savas izjūtas. Pētījumi apliecina, ka mazulis pēc piedzimšanas pazīst ne tikai savas mammas, bet arī tēta zemo balsi. Šī balss viņu nomierina.
    Vai joprojām drīkst mīlēties? Ja tu jūties labi, tad jā! Tas pat ir ieteicams, jo vīrieša sēkla satur hormonu prostaglandīnu, kas palīdz mīkstināt dzemdes kaklu. 
     
    Uzturs un fiziskās aktivitātes
    Biežāk atpūties, paceļot kājas uz augšu un atbalstot uz spilvena – tas palīdzēs izvairīties no tūskas. Saudzē sevi un izvairies no darbiem, kas rada muskuļu pārpūli.
    Vakaros arvien biežāk var parādīties menstruācijām līdzīgas, velkošas sāpes vēdera lejasdaļā. Dzemdību diena ir tuvu!
     
    Kā es zināšu, kad sākušās dzemdības?
    Ja tev ir regulāras kontrakcijas ik pēc 7–10 minūtēm un tās kļūst arvien biežākas, ja ir noplūdis augļūdens, tas nozīmē, ka dzemdības ir sākušās! Dažreiz par dzemdību sākumu liecina arī caureja. 
     
    Kas notiks pēc dzemdībām?
     
    Jaundzimušo novērtē pēc Apgares skalas, un, ja vien bērniņam nav nepieciešama tūlītēja speciālistu palīdzība, viņam ļoti svarīgs ir tiešs kontakts ar savu māmiņu (kails mazulis uz kaila mammas vēdera vai krūtīm vismaz 30 minūtes). Mazliet vēlāk šo rituālu būtu labi atkārtot arī tētim. Pētījumi apliecina, ka tas nomierina bērnu un māti, normalizējot dzemdību stresa hormonu līmeni asinīs gan mazulim, gan māmiņai, un sekmē siltuma apmaiņu, regulē bērna temperatūru un stabilizē sirdsdarbības un elpošana biežumu.
    Visticamāk, atrodoties uz tavām krūtīm, zīdainītis meklēs iespēju nokļūt līdz krūtsgalam un sākt zīst. Pirmā dzīves gada laikā krūts piens bērnam ir vislabākais. 
    Ja dzemdības noritējušas bez sarežģījumiem, mamma un bērns jūtas labi, tad, iespējams, jau nākamajā dienā jūs izrakstīs uz mājām. Lai sekotu mazuļa attīstībai un veselībai, tuvākajās dienās jūs apciemos bērnu ārsts. Pēc tam ģimenes ārsts jāapmeklē reizi mēnesī. 
     
    Tavas sajūtas
    Grūtniecības un dzemdību laikā tavs ķermenis izturējis milzīgu slodzi, nu nepieciešams laiks, lai tas atgūtos. Paies vēl aptuveni sešas nedēļas, kamēr tavs ķermenis atgūs iepriekšējo formu. 
    Ne visi speciālisti iesaka nēsāt pēcdzemdību savelkošo jostu, jo zem tās mazāk aktīvi darbojas muskuļi un savelkošais efekts var būt īslaicīgs.
    Aptuveni četras nedēļas pēc dzemdībām un sevišķi pirmajās trijās dienās būs asins krāsas izdalījumi no dzimumorgāniem, tos sauc par lohijām. Tiem ir īpaša smaka, kas pakāpeniski kļūst vājāka. Ja smaka kļūst asāka vai izdalījumi palielinās, konsultējies ar ārstu! 
    Pirmajās pēcdzemdību dienās, īpaši barošanas laikā, varēsi sajust pēcdzemdību kontrakcijas jeb tā sauktās atsāpes. Tās ir izteiktākas pēc otrajām dzemdībām. Ja tās ir stipras, apgulies uz sāna vai pusguļus uz spilvena. 
    Ja tu jūties labi, jau dažas dienas pēc dzemdībām vari veikt starpenes muskuļu vingrojumus. Ievelc un sasprindzini savus starpenes muskuļus, it kā gribētu aizturēt urīna noplūdi. Noturi muskuļus savilktus, cik ilgi vari, un pēc tam lēnām atslābini. Atkārto vingrojumu vismaz 10 reižu. 
    Ļoti iespējams, ka 3–7 dienu laikā pēc dzemdībām sāksies tā sauktā piena krīze.
    Daudzām jaunajām māmiņām vērojamas pēcdzemdību skumjas un raudulība. Tas ir normāli un, visticamāk, pāries dažu dienu laikā, taču, ja skumjais noskaņojums saglabājas ilgāk par divām nedēļām, meklē speciālista palīdzību. 
     
    Mamma un tētis
    Kā līdz šim atbalstiet viens otru un, tiklīdz rodas kādas domstarpības, pārrunājiet tās. Pēc bērniņa piedzimšanas jūsu savstarpējās attiecības nav kļuvušas mazāk svarīgas, un liela loma tajās ir intimitātei. Ārsti iesaka dzimumdzīvi atsākt ne ātrāk kā sešas nedēļas pēc dzemdībām, kad sievietes ķermenis ir atguvies. Taču, ja sākat agrāk, lietojiet prezervatīvu. Tāpat rūpīgi pārdomājiet un pārrunājiet ar ārstu un vecmāti, kādu izsargāšanās līdzekli izmantosiet, ja vien neesat ieplānojuši nākamo bērniņu. Risks palikt stāvoklī ir jau pirmā dzimumakta laikā, arī tad, ja barojat bērniņu ar krūti.
     
    Tevi varētu interesēt arī šie raksti:
     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē