• Grūtniecība 20, 30 un 40 gados… Kas mainās?

    Mans Mazais
    Laura Liepa
    7. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Gadiem ejot, mainās ne tikai sievietes ķermenis, bet arī attieksme pret dzīvi. Tāpēc ir jautājumi, kas mūs satrauc gaidību laikā, un ir lietas, kam jāpievērš īpaša vērība, ja esi stāvoklī savos 20, 30 vai 40 gados. Konsultē Inta Dinsberga, ginekoloģe, dzemdību speciāliste.

    20 gados visauglīgākais laiks dzīvē!

    Sievietes visauglīgākais dzīves periods ir vecumā no 25 līdz 29 gadiem un – jo jaunāka, jo vispārējais veselības stāvoklis labāks. Šī vecuma topošās māmiņas interesējas par vissīkākajām un ikdienišķākajām lietām, kas saistītas ar grūtniecību, un vēlas noskaidrot visu, sākot ar dzīvesveidu, fiziskām aktivitātēm, beidzot ar to, vai drīkst lietot medikamentus, dzert kafiju, krāsot matus, ēst suši…

    Grūtniece-teicamniece

    Lai cik gadu būtu grūtniecei, ideāls plāns būtu šāds: divus trīs mēnešus pirms plānotās grūtniecības sieviete tiekas ar ginekologu, uzdod interesējošos jautājumus un uzzina, kā grūtniecībai sagatavoties. Vēlams arī veikt pilnu asinsainu, noskaidrot, kāds ir hemoglobīna un feritīna līmenis – vai dzelzs līmeni asinīs nevajadzētu pacelt vēl pirms bērna ieņemšanas. Ir ļoti svarīgi, lai arī bērniņam pietiktu ar mammas organismā esošo dzelzi, viņš to varētu uzņemt un pēc tam veidot pats savu hemoglobīnu, kas ir galvenais skābekļa pārnēsātājs organismā. Tāpat ieteicams pārbaudīt, vai sievietei, kas plāno mazuli, pietiek D vitamīna, kas ir labas imunitātes rādītājs. Ikvienai sievietei vismaz divus trīs mēnešus pirms plānotās grūtniecības ieteicams lietot folijskābi, kas ir svarīgs mikroelements augļa attīstībā, kad notiek šūnu dalīšanās, veidojas augļa iekšējo orgānu aizmetņi, un ir būtisks, lai novērstu nervu caurulītes defektu veidošanos.

    Veselai sievietei folijskābi ārsti iesaka turpināt lietot līdz 12. grūtniecības nedēļai.

    Noteikti vēl pirms grūtniecības jāpārrunā ar ārstu arī savs vakcinācijas kalendārs, jo brīdī, kad bērniņš būs jau ieņemts, nevienu plānveida revakcināciju veikt vairs nedrīkstēs! Ja nepieciešams, tas jāizdara ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms plānotās grūtniecības.

    Tik svarīgā emocionālā veselība

    Ja sieviete gaida savu pirmo mazuli, ārkārtīgi svarīgs ir psihoemocionālais atbalsts ģimenē. Par savām bailēm vērts izstāstīt arī savam ginekologam, kurš nomierinās, stāstot, ka ir tikai normāli, ja šobrīd izjūti lielāku nogurumu, miegainību, sliktu dūšu. Inta Dinsberga stāsta: «Gadās, ka grūtniece man atzīstas – dakter, lasīju interneta forumu un pēc tam visu nakti raudāju. Bieži vien savām meitenēm iesaku nelasīt internetā pieejamos viedokļus un forumus, bet, ja gribas kaut ko uzzināt, izvēlēties informāciju portālos, kur ir profesionāļu viedokļi, vai iegādāties grāmatu par grūtniecību vai mazuļa aprūpi, zīdīšanu.»

    Bailes no strijām

    Gados jaunākas grūtnieces biežāk satrauc jautājumi, kas saistīti ar ārējo izskatu un gaidāmajām pārmaiņām. Ir bailes iedzīvoties strijās. Taču, laicīgi uzsākot atbilstošu ādas kopšanu pēc iespējas agrīnā grūtniecības periodā, no tā var izvairīties.

    Ādas elastību un pielāgošanās spēju labi veicina arī kontrastduša un pašmasāža.

    Elpas trūkums var būt!

    Arī gados jaunākas topošās māmiņas bieži satraucas par aizdusu vai elpas trūkumu, kas vērojams pēdējā trimestrī. Gaidību laikā dzemde palielinās un it kā sabīda visus iekšējos orgānus uz augšu.

    Diafragma, kas nodala krūškurvi no vēdera dobuma, tiek pacelta uz augšu, bet krūšukurvis kļūst mazāks, plaušām mazāk vietas, sirdij grūtāk strādāt.

    Tāpēc reizēm ir sajūta, ka elpot ir grūtāk.

    Kāpēc man ir karsti?

    Vielmaiņa grūtniecības laikā ir paātrināta, tāpēc pat ziemā grūtniecei pēdējā trimestrī patiešām var rasties sajūta, ka varētu staigāt ar atpogātu mēteli un bez šalles. Par to jāpastāsta ārstam, jo karstuma sajūta var būt gan normāla parādība, gan liecināt par kādu vairogdziedzera problēmu, ko vērts pārbaudīt.

    Ikdienišķi un svarīgi jautājumi

    • Vai drīkstu ēst suši?

    Grūtniecības laikā jāatturas no termiski neapstrādātiem produktiem uzturā, tostarp gaļu, zivīm, tartaru, suši. Ir daudzas valstis, kur grūtniecēm suši vispār ir aizliegti, jo ir dažādas infekcijas un parazitāras slimības, ar kurām sieviete var inficēties, ēdot jēlus produktus. 

    • Vai drīkstu dzert kafiju vai vīnu?

    Kafiju drīkst dzert divas līdz trīs tasītes dienā. Alkoholu gan ieteicams izslēgt pavisam!

    • Turpināt sportot?

    Ja arī līdz grūtniecībai sieviete bijusi aktīva, sportot drīkst. Tikai jāatturas no sporta veidiem, kur ir lielāka iespēja gūt traumas. Ņemot vērā paaugstinātu progesterona līmeni asinīs, visas locītavu saites grūtniecības laikā kļūst nestabilākas, tāpēc vieglāk gūt traumas.

    • Krāsot matus?

    Drīkst! Var pucēties, iet pie kosmetologa, krāsot matus. Nav pamatotu pierādījumu tam, ka matu krāsošana grūtniecības laikā var kaitēt mazulim vai sievietei.

    • Doties ceļojumā ar lidmašīnu?

    Drīkst, bet painteresējoties konkrētā aviokompānijā, kādas ir viņu prasības. Iespējams, nepieciešams aizpildīt kādu veidlapu vai arī būs jāuzrāda izziņa no ārsta. Noteikti līdzi paņem kompresijas zeķes, kas pasargās no kāju tūskas.

    30 gados ar zināmu pieredzes bagāžu

    Topošā māmiņa, visticamāk, jau ir ar pieredzi grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas jautājumos. Tāpēc viņa ir ļoti apzinīga, labi izprot savas vēlmes. No šīm grūtniecēm biežāk izskan frāzes, ka «šī ir pavisam citāda grūtniecība nekā iepriekšējā. Ir pavisam citas sajūtas». Tā var būt, jo vienai un tai pašai sievietei divas grūtniecības, tāpat kā divas dzemdības, patiešām var noritēt pilnīgi atšķirīgi.

    Visdrīzāk grūtniecei jau ir kāds bērniņš, kas prasa mammas uzmanību, tāpēc iedziļināties grūtniecības sajūtās visos sīkumos, iespējams, nemaz neatliek daudz laika.

    Mulsinošais jautājums par lieko svaru

    Ginekoloģe Inta Dinsberga stāsta, ka viena no kutelīgākajām tēmām, par kurām grūtnieces runā nelabprāt, ir liekais svars. Taču ārsts to nedrīkst ignorēt. «Ja topošajai māmiņai ir aptaukošanās problēmas (ķermeņa masas indekss virs 30), tas ir risks dažādām grūtniecības komplikācijām, tostarp gestācijas diabētam, paaugstinātam asinsspiedienam. Savukārt sievietei, kurai konstatēts gestācijas diabēts, gaidāmais bērniņš var piedzimt liels un ir iespēja sarežģītākām dzemdībām. Arī bērnam vēlāk var būt dažādas veselības problēmas, arī aptaukošanās vai cukura diabēta risks. Tomēr ne vienmēr gestācijas diabēts grūtniecei būs saistīts ar pārmērīgu ēšanu. Tas var būt arī ģenētiski noteikts, lai gan vienīgais ieteikums, kā ar šo problēmu var cīnīties, – ievērojot pareizu diētu. Teiciens, ka grūtniecei jāēd par diviem, sen vairs neiztur kritiku.

    Papildus ikdienas uzturam grūtniecei jāuzņem vien par 300 kalorijām vairāk, tātad, piemēram, trīs banānus vai vienu avokado. 

    Uzveikt nogurumu

    Topošās māmiņas ap 30 gadu vecumu biežāk jautā, kāds ir iemesls fiziskam nogurumam grūtniecības laikā. Iespējams, izskaidrojums ir gaužām ikdienišķs, ja grūtniecei jātiek galā ar daudziem pienākumiem vienlaikus. Bezspēku var radīt arī dzelzs rezervju izsīkums organismā. Par nogurumu jāizstāsta ārstam, bet arī grūtniecei jārūpējas par sevi, jāgādā, lai biežāk būtu pastaigas svaigā gaisā, pietiekami daudz fizisko aktivitāšu, jāpievērš uzmanība, lai uzturā nepietrūktu dzelzi saturošu produktu, jāēd gaļa, svaigi dārzeņi, piena produkti, jāierobežo ogļhidrātus saturošu produktu, tostarp augļu daudzums uzturā.

    Analīzes netulko pati

    Visām grūtniecēm, neatkarīgi no vecuma, ir noteikts, kā noris grūtniecības uzraudzīšana. Tikai tad, ja esi kādā riska grupā, ārsts var nozīmēt kādu papildu izmeklējumu. Jaunai un veselai grūtniecei vizītē pie ginekologa jādodas vidēji reizi četrās līdz sešās nedēļās, uz katru vizīti nododot urīna analīzes. Asins analīzes jāveic, uzsākot grūtniecības novērošanu, un 30. grūtniecības nedēļā. Taču, ja grūtniecības sākumā bijis zems feritīna līmenis un uzsākta terapija, tad pēc laika ārsts nozīmē papildu asins analīzes.

    Arī tad, ja grūtniecei ir negatīvs rēzus faktors, vairākas reizes grūtniecības laikā tiks kontrolētas antieritrocitārās antivielas.

    Grūtnieces reizēm sevi lieki satrauc, cenšoties pašas saviem spēkiem izprast savu analīžu rezultātus. Tas ir fizioloģiski normāli, ka grūtniecības laikā virkne rādītāju mainās, un, lai pati spētu pareizi saprast, kas ir normāli un kas ne, tev būtu jāizstudē biezā dzemdniecības grāmata. «Pat tad, ja mēs veiktu asins analīzes trīs reizes dienā, katru reizi tās uzrādītu mazliet citu rādītāju,» saka Inta Dinsberga.

    40 gados apzinīgā un rūpīgā grūtniece

    «Četrdesmitgadīgās grūtnieces vispār ir ļoti foršas,» smaidot saka ginekoloģe Inta Dinsberga. Lielākoties tās ir grūtnieces, kuras gaida nu jau trešo vai ceturto mazuli, bet, ja šī ir pirmā grūtniecība, tad parasti ļoti pārdomāta, plānota un topošās māmiņas izceļas ar savu lielo atbildības izjūtu.

    Atšķirībā no divdesmitgadnieces četrdesmit gados sievietei jau ir cits dzīves rūdījums, pieredze, mierīga un līdzsvarota attieksme pret daudziem jautājumiem, emocijas daudz retāk gūst virsroku.

    Riska grupā gadu dēļ

    Tas ir gluži normāli, ka 40 gadu vecumā sieviete, visticamāk, jau ir saskārusies ar kādu veselības problēmu, varbūt bijušas kādas traumas vai muguras problēmas. Tādēļ arī grūtniecība 40 gadu vecumā tiks uzraudzīta daudz rūpīgāk un, iespējams, uz pārbaudēm pie ārsta būs jādodas salīdzinoši biežāk.

    Nereti maldīgi tiek uzskatīts, ka tikai grūtniecēm pēc 35 gadu vecuma tiek veiktas ģenētiskās analīzes. Nē, pirmā trimestra kombinēto ģenētisko skrīningu, kura ietvaros veic augļa ultrasonogrāfiju un īpašu bioķīmisko rādītāju noteikšanu asinīs, jāveic visām grūtniecēm. Ja rezultāti uzrāda paaugstinātu risku uz kādu ģenētisko saslimšanu, grūtniecei nozīmē padziļinātu izmeklēšanu. Ginekoloģe Inta Dinsberga skaidro: «Jā, šobrīd ir tendence, ka arvien biežāk sievietes izvēlas laist pasaulē bērniņu arī pēc 40 gadu vecuma.

    Savā ziņā tā tiek uzskatīta arī par problēmu, bet ne tādēļ, ka 40 gados dzemdēt būtu slikti, bet tāpēc, ka, gadiem ejot, mūsu veselība un arī reproduktīvās spējas pazeminās.

    Cilvēka dzimumšūnas noveco, jau sākot no 30 gadu vecuma, un to novērst nepalīdz ne sports, ne botulīna injekcijas.»

    Biežāk pašas izvēlas NIPT testu

    NIPT (Non Invasive Prenatal Test) tests nozīmē ģenētiskas analīzes jeb augļa kariotipa noteikšana mātes asinīs. Analīžu paraugi tiek sūtīti uz laboratorijām ārzemēs (Latvijā NIPT testu neveic!), kur nosaka, kāds ir risks uz vairākām biežāk sastopamajām ģenētiskām saslimšanām. Šis ir maksas pakalpojums un nebūt ne lēts – analīzes izmaksā ap 500–600 eiro. Ja sieviete vēlas, testu var veikt jau no desmitās grūtniecības nedēļas, bet vislabāk to darīt starp 12. un 14. nedēļu. NIPT testu ārsts var rekomendēt, ja mātes vecums ir vairāk nekā 35 gadi vai ja kombinētajā ģenētiskajā skrīningā tiek uzrādīts vidēji augsts vai augsts risks uz kādu no ģenētiskajām saslimšanām.

    Protams, arī NIPT testa rezultāti nedos 100% garantiju, ka gaidāmais mazulis ir absolūti vesels.

    Ja runājam par Dauna sindromu, tad precizitāte ir līdz 99%, bet simtprocentīgu garantiju nesniedz neviens tests. Kopumā ir zināmi vairāk nekā 40 ģenētiski sindromi, bet lielākais, ko NIPT var piedāvāt, ir skrīnings uz septiņiem visbiežāk sastopamajiem. Ja šis tests uzrādīs paaugstinātu risku, tas būs jāapstiprina, veicot augļa ūdeņu vai horija bārkstiņu biopsijas analīzi.

    USG mazulim nekaitē

    Bieži topošās mammas vaicā, vai ultrasonogrāfijas izmeklējumi nekaitēs mazulim? Nē, nekaitē un tos drīkst veikt tik bieži, cik ārsts uzskata par nepieciešamu. Ja grūtniecei vai ārstam ir vēl kādi neskaidri jautājumi par gaidāmo bērniņu, iespējams apmeklēt arī bērnu kardiologu, lai veiktu pamatīgāku augļa sirds ultrasonogrāfisku izmeklēšanu, un ārstu-ģenētiķi vai ultrasonogrāfijas ekspertu. Taču šīs konsultācijas nepieciešamas tikai noteiktās situācijās – ja ir izmaiņas pirmā trimestra kombinētajā ģenētiskajā skrīningā.

    Vai varēšu dzemdēt pati?

    Ginekoloģe Inta Dinsberga grūtniecēm 40 gadu vecumā iesaka profilakses nolūkos ikdienā valkāt kompresijas zeķes, lai mazinātu trombembolisko komplikāciju risku, kas dzemdībās var izpausties ar pastiprinātu asiņošanu. Jārūpējas, lai ikdienā nepietrūktu fizisko aktivitāšu, jākustas, pietiekamā daudzumā jālieto šķidrums. Ja šis nav pirmais gaidāmais bērniņš, ginekologam ir svarīgi izstāstīt, kā notika iepriekšējā grūtniecība un dzemdības.

    Ja iepriekšējās grūtniecībās bijušas komplikācijas, ir liela varbūtība, ka tās var atkārtoties arī šoreiz, tāpēc grūtniecību uzraugošam ārstam tas ir jāzina.

    Sievietes, kuras pirmo mazuli gaida 40 gadu vecumā vai vēlāk, raizējas, kā noritēs dzemdības. Vai drīkstēšu dzemdēt pati vai būs ķeizars? Ginekoloģe Inta Dinsberga mierina: «Arī 40 gadu vecumā drīkst dzemdēt dabiski, ja vien veselība to atļauj. Diemžēl dzemdības ir process, ko grūti prognozēt, tāpēc ārstam rūpīgi jāizvērtē grūtnieces veselības stāvoklis.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē