• Galvenie iemesli, kāpēc neizdodas tikt pie bērniņa

    Grūtniecība
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    13. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Kāpēc bērniņš tā arī nepiesakās? Ginekoloģe Daiga Baranovska stāsta par būtiskākajiem ieteikumiem, kas jāņem vērā, plānojot mazuli, un skaidro iespējamos iemeslus, kāpēc grūtniecība tomēr neiestājas.

    Plānojot ģimenes pieaugumu

    Ideālā gadījumā pāris, kurš vēlas bērniņu, nepieņem šo lēmumu steigā, bet gan savlaicīgi plāno skaisto notikumu. Ginekoloģe Daiga Baranovska norāda, ka ir vairākas lietas, kuras ieteicams paveikt vismaz trīs mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās: «Mūsdienu ātrajā dzīves ritmā netrūkst pāru, kuri izlemj, ka vēlas bērnu, un nav gatavi kaut ko plānot. Turklāt ir daudz veiksmīgu gadījumu, kad pēc spontāni pieņemta lēmuma vai neplānotas grūtniecības mazuļi piedzimst un izaug veseli. Tomēr ginekologi iesaka ģimenes pieaugumu plānot.

    Ja pāris ir izlēmis, tad pirmām kārtām kopā ar dzīvesbiedru būtu jāaiziet vizītē pie ginekologa, kur abi varēs uzdot interesējošus jautājumus.

    Ginekologs uz tiem atbildēs un sniegs savas rekomendācijas. Plānojot grūtniecību, svarīga ir gan sievietes, gan vīrieša veselība. Ārsts noteikti uzdos jautājumus par slimībām, kas dzīves laikā piedzīvotas, sievietei veiks vispārēju ginekoloģisko apskati, tāpat būs jānodod analīzes, lai izslēgtu infekciju klātesamību organismā, arī hormonālās analīzes uz ovulāciju, kā arī jāpārbauda olvadu caurlaidība. Savukārt vīrietim būtu jānodod spermas analīze, kurā tiek noteikts spermatozoīdu kustīgums un spēja apaugļot olšūnu.»

    Rūpīga veselības pārbaude, it īpaši sievietei, pirms grūtniecības iestāšanās ir būtiska, lai, ja nepieciešams, veiktu atbilstošu ārstēšanu.

    Liela nozīme ir arī dzīvesveidam, kāds pārim bijis pirms grūtniecības iestāšanās.

    Jāapzinās, cik kaitīga ietekme uz topošā bērniņa veselību ir alkoholam, nikotīnam un narkotiskajām vielām. Pat tad, ja pāris no šiem kaitīgajiem ieradumiem ir atteikušies pirms dažiem mēnešiem, bet agrāk kādu no šīm kaitīgajām vielām ilgstoši lietojuši, ir iespējama negatīva ietekme uz grūtniecības norisi un bērna veselību. «Lai gan par šiem jautājumiem mēdz būt neērti runāt, aicinu būt atklātiem un izstāstīt ārstam par esošajiem un bijušajiem kaitīgajiem ieradumiem. Tikai tad ārsts spēs ieteikt, kā rīkoties, lai ģimenes pieaugumam būtu pozitīvs iznākums,» uzsver ginekoloģe. Domājot par veselīgu dzīvesveidu, svarīga ir arī fiziskā slodze, kas uzlabo cilvēka kopējo veselības stāvokli. It īpaši sievietēm jādomā arī par kontrolētu ķermeņa svaru, veselīgu ēdienkarti ikdienā, stresa līmeni un mērenu darba slodzi.

    Ieteikumi, plānojot grūtniecību

    • Gan vīrietim, gan sievietei jāapmeklē ārsts, lai pārbaudītu vispārējo veselības stāvokli.
    • Jāpievērš uzmanība veselīga dzīvesveida pamatprincipiem – mērena fiziskā slodze, uzturēšanās svaigā gaisā.
    • No ēdienkartes ieteicams treknu, sālītu, ģenētiski modificētu, kā arī hormoniem bagātu pārtiku. Veselīgs svars būtiski var ietekmēt grūtnieces pašsajūtu un veselību.
    • Jāizvairās no stresu izraisošiem apstākļiem.
    • Jāpārtrauc smēķēt, lietot alkoholu un citas kaitīgas vielas.
    • Ieteicams samazināt dienā uzņemtā kofeīna daudzumu.
    • Ieteicams apmeklēt zobārstu, lai pārliecinātos par mutes dobuma veselību un medicīniskās ārstēšanas nepieciešamību.

    Kāpēc tomēr neizdodas?

    Jā pāris dodas pie ārsta jau pirms grūtniecības iestāšanās, veselības pārbaužu laikā savlaicīgi var atklāt veselības problēmas, kam tiktu meklēti risinājumi. Pēc Pasaules Veselības organizācijas standartiem, tiek uzskatīts – ja pārim, kurš regulāri jeb divas trīs reizes nedēļā nodarbojas ar dzimumdzīvi bez izsargāšanās, grūtniecība neiestājas gada laikā, tad padziļināti tiek meklēti iespējamās neauglības iemesli. «Var būt vairāki iemesli, kāpēc grūtniecība neiestājas tik ātri, kā plānots. Savām pacientēm vienmēr stāstu, ka katrs pusgads un pat katrs mēnesis spēj radikāli mainīt situāciju.

    Bieži vien grūtniecība iestājas spontāni tad, kad pāris par to vairs tik ļoti necīnās.

    Protams, kad ir vēlme palikt stāvoklī, katras sagaidītās mēnešreizes var izvērsties par mazu drāmu. Īpaši to pārdzīvo sievietes, kuras pieradušas dzīvot pēc plāna. Viņas plāno, kurā mēnesī dosies dekrēta atvaļinājumā, kurā mēnesī dzims bērniņš un kad būs citi notikumi. Ja viss neizdodas, kā iecerēts, tas var radīt stresu. Turklāt ir jāatceras, ka ne visus mēnešus sievietēm ir auglīgās dienas. Ir mēneši, kad to vienkārši var arī nebūt,» skaidro ginekoloģe.

    Kā rīkoties, ja grūtniecība ilgstoši neiestājas

    • Ja pārim neizdodas tikt pie bērniņa, atbilstošas veselības pārbaudes jāveic gan sievietei, gan vīrietim.
    • Neauglība var būt sekas pārslimotām seksuāli transmisīvajām slimībām, it īpaši hlamīdijām un gonorejai (augsts olvadu bojājumu risks).
    • Grūtības tikt pie bērniņa var radīt ovulācijas, olnīcu funkciju, olvadu caurlaidības, kā arī endokrīnie traucējumi.
    • Neauglības cēlonis var būt arī dzemdes mioma.
    • Auglību un sievietes hormonālo stāvokli var ietekmēt ķermeņa svara problēmas.

    Daiga Baranovska: «Ja sievietei diagnosticēta neauglība, viens no izmantotajiem risinājumiem, lai panāktu grūtniecības iestāšanos, ir inseminācija ar partnera vai donora spermu. Metodes pamatā ir spermas mākslīga ievadīšana sievietes dzimumorgānos. Mākslīgo insemināciju lieto arī tad, ja vīrietim nenotiek ejakulācija. Lai iznākums būtu veiksmīgs, var būt nepieciešami vairāki mēģinājumi,» skaidro ginekoloģe Daiga Baranovska, uzverot, ka katra pāra situācija tiek izskatīta individuāli, pievēršot uzmanību tieši viņu veselības stāvoklim un veicamo pārbaužu rezultātiem. Attiecīgi – tiek meklēta atbilstošākā ārstēšana.

    Ja sievietei ir bijusi grūtniecība un jau piedzimis kāds bērniņš, par pilnīgu neauglību nevarētu runāt.

    Jebkura slimība kādā brīdī sākas, turklāt daudzas no tām liek par sevi manīt pēc 35 gadu vecuma.»

    Neatstājiet uz pēdējo brīdi!

    Pārim, kurš vēlas bērnus, noteikti jādomā par savu dzīvesveidu – jānodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, jālieto uzturā pilnvērtīgi produkti, jādomā par savu emocionālo labsajūtu un jāatsakās no sliktiem paradumiem. «Pat ja 20 gadu vecumā netiek plānota grūtniecība, rīcības, kas veiktas šajā laikā, var ietekmēt grūtniecības iestāšanos vēlāk.

    Lai kā gribētu veidot karjeru un apceļot pasauli, bērnu plānošanu vajadzētu sākt laikus – līdz 35 gadu vecumam.

    Aizvien vairāk sieviešu izvēlas bērnus laist pasaulē vēlāk, kad ir iegūta zināma finansiāla stabilitāte, tomēr līdz ar gadiem grūtniecības iestāšanās iespēja mazinās. Mēs nekad nevaram prognozēt, kāda būs mūsu veselība pēc dažiem gadiem, jo ikviena var saskarties ar priekšlaicīgu menopauzi vai neārstējamām slimībām. Tās ir lietas, par kurām vērts aizdomāties. Jā, protams, ikdienā dzirdam arī par veiksmīgiem stāstiem, kad sievietei 45 gadu vecumā vai pat vēlāk ir piedzimis vesels bērniņš, tomēr aiz šiem veiksmīgajiem stāstiem ir daudz vairāk tādu, kam nav pozitīva iznākuma,» skaidro Daiga Baranovska. Domājot par ģimenes pieaugumu, dažkārt ir vērts vairāk ieklausīties sevī, jo ķermenis nereti pats mēdz pateikt to, kā tam pietrūkst, un tad, kad tas visvairāk ir nepieciešams.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē