• Bronhīts vai plaušu karsonis? Kā atšķirt?

    Veselība
    Ilze Staltā
    18. marts, 2010
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Slimība
    Foto: Rawpixel Ltd, flickr.com/vintage_illustration
    Slimība
    Viņi ir līdzīgi. Viens — salīdzinoši vieglāks, otrs — smaga slimība. Kā atšķirt un rīkoties pareizi? Konsultē BKUS nodaļas virsrārste IRĒNA RINKA.

    Kad bērns klepo, tad parasti vecāku lielākās bažas ir, kaut nu nepārietu bronhītā vai plaušu karsonī un kā atšķirt vienu no otra? Ir vairākas pazīmes, kā atšķirt bronhītu no daudz bīstamākā plaušu karsoņa. Šie ieteikumi gatavoti bērnu vecākiem, taču piemērojami arī pieaugušajiem.

    TEMPERATŪRA

    Bronhīts Plaušu karsonis
    Līdz pat drudža temperatūrai, taču to viegli pazemināt ar pretdrudža līdzekļiem. Kad mazulim nav augsta temperatūra, bērniņš jūtas labi. Līdz pat drudža temperatūrai (virs 38,5 grādiem), kuru grūti mazināt. Temperatūru pazeminošie medikamenti iedarbojas uz neilgu laiku – stundu, divām.

     

     

     

     

    KLEPUS

    Bronhīts. Plaušu karsonis.
    Ir klepus. Ja ir obstruktīvs bronhīts, var būt trokšņaina elpošana, izelpa var čīkstēt. Ja bronhīts ir smags, var būt bronhu spazmas, kas rada smakšanas sajūtu. Var būt klepus, taču nereti pneimonija norit arī bez klepus un trokšņiem plaušās. Var novērot likumsakarību – jo lielāks/plašāks plaušu karsonis, jo mazāks klepus.

     

    ELPOŠANA

    Bronhīts. Plaušu karsonis.
    Vienmērīga elpošana, kad temperatūra ir normāla vai nepārsniedz 38,5 grādus. Ja temperatūra ir paaugstināta, var būt ātrāka elpošana un sirdsdarbība. Elpošana nesagādā sāpes. Ātra, virspusēja elpošana arī laikā, kad temperatūra ir normāla vai nav augstāka par 38,5. Elpošana var sagādāt sāpes plaušās, krūškurvī, bērns var sūdzēties par sāpēm vēderā.

     

    PAŠSAJŪTA

    Bronhīts. Plaušu karsonis.
    Bērna pašsajūta laba. Pazeminoties temperatūrai, bērnam parādās ēstgriba. Bērns jūtas saguris, negrib ne ēst, ne dzert, daudz guļ. Zīdainītis var atteikties no mātes piena, nerimtīgi raudāt, viņu var būt grūti pamodināt uz ēdienreizēm.

    18.03.2010 12:39

    2 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē