• Bērnu slimnīcas ārstu 8 padomi Ziemassvētku dāvanu izvēlei

    Bērna drošība
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ziemassvētki ir priecīgs laiks bērniem, kad viņi saņem ilgi gaidītās un mūsu, pieaugušo sarūpētās dāvanas. Bērnu slimnīcas ārsti aicina katru, kurš pērk dāvanas, apzināties, ka viņu uzdevums ir ne tikai iepriecināt un izpildīt vēlmes, bet arī pārliecināties, ka dāvana ir droša un nekādā veidā neapdraud bērnu veselību vai pat dzīvību.

    Reizēm šķietami interesantas, radošumu attīstošas rotaļlietas var izrādīties dzīvībai un veselībai bīstamas, kā to pierādīja arī nesenie gadījumi, kad Bērnu slimnīcā dažu nedēļu laikā nonāca vairāki bērni, kas bija norijuši magnētus. 

    Bērnu slimnīcas ārsti piedāvā astoņas idejas, lai visiem palīdzētu izvērtēt dāvanas un padarītu tās drošākas bērniem:

    1. Izvairieties no mazāku un lielāku magnētu dāvināšanas. Gan lielāki, gan mazāki bērni, kā tīši, tā netīši ir norijuši pat vairāk nekā desmit mazus magnētus. Taču pietiek tikai ar diviem, lai gūtu kuņģa zarnu bojājumus un no tā izrietošas nopietnas, ilgtermiņa veselības problēmas. Ja palīdzība netiek sniegta laicīgi, magnētu apēšana var beigties ar bērna nāvi, jo zarnās veidojas caurumi, kas rada iekšējo asiņošanu un zarnu satura nonākšanu vēdera dobumā.  
    2. Ja dāvināt velosipēdu, skrituļslidas vai jebkuru citu braucamlīdzekli, kas attīsta ātrumu, dāviniet arī ķiveri un, ja iespējams, arī citu aizsardzības ekipējumu! Galvas traumas ir ļoti, ļoti bīstamas bērna dzīvībai.  
    3. Ja ziemassvētku dāvanu sarakstā ir kāds mājdzīvnieks, pārdomājiet, vai vienmēr būsiet kopā ar bērnu un nekad to neatstāsiet vienu ar mājdzīvnieku. Ik gadu vairāki simti bērnu gūst traumas no dzīvnieku kodumiem. Būtiski arī saprast un apzināties, ka mājdzīvnieks nozīmē nopietnas pārmaiņas visā ģimenes ikdienas dzīves ritmā un tas prasa uzņemties atbildību uz daudziem gadiem. 
    4. Ja dāvināt batutu, pārliecinieties, ka tam ir arī drošs aizsargtīkls un jums būs iespēja to novietot drošā vietā, piemēram, zālītē nevis uz cietas virsmas. Tāpat pievienojiet vienkāršu un saprotamu atgādinājumu bērniem, pieaugušajiem un visiem viesiem, ka batutā vienmēr drīkst lēkāt tikai viena persona. Padomājiet arī par to, kā liegsiet iespēju bērnam, piemēram, jaunākajam brālim vai māsai, iekļūt zem batuta, jo tā arī ir ļoti bīstama vieta, kur tiek gūtas nopietnas traumas, kamēr kāds cits bērns lēkā pa virsu batutā.
    5. Izvērtējiet, vai izvēlētā dāvana būs droša visiem ģimenes bērniem. Iespējams, var izvēlēties citas rotaļlietas, kas neapdraudētu jaunākos ģimenes locekļus. Ja ģimenē ir jaunāki bērni, pārdomājiet, kā vecākie bērni rotaļlietas, piemēram, ar sīkām detaļām, varētu uzglabāt drošā, jaunākajiem bērniem nepieejamā vietā. Pārrunājiet to ar visiem ģimenes locekļiem. 
    6. Rūpīgi izvērtējiet nepieciešamību dāvināt rotaļlietas, kas darbojas uz baterijām. Bērni var norīt arī šķietami lielas baterijas un, nokļūstot kuņģa sulā, tās kļūst nāvējoši bīstamas. Ja dāvināt rotaļlietu ar baterijām, pārliecinieties, ka tās ir droši aizslēgtas, aizskrūvētas un bērnam nebūs iespēja tās atskrūvēt. 
    7. Uzdāviniet visiem, kuri mēdz savās mājās pieskatīt jūsu bērnus, drošas, aizslēdzamas medikamentu kārbas vai sienas skapīšus. Pārrunājiet, cik bērniem pieejamās vietās, piemēram, rokassomiņās vai naktsskapīšos, atstāti medikamenti var būt bīstami bērna dzīvībai. 
    8. Vienmēr pārbaudiet rotaļlietu marķējumu un dāviniet tikai atbilstošā vecuma bērniem paredzētās rotaļlietas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē