• Uztura ieteikumi. Bērniem ar lieko svaru un visiem citiem arī

    Slimības
    30. aprīlis, 2009
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Apzināties pārmērīgas un neveselīgas ēšanas radītos riskus bērnam pašam ir ļoti grūti, pat neiespējami, jo viņš vēl nespēj saprast, kāpēc jāatsakās no tā, kas sniedz baudu. Bērniem parasti nav (un līdz septiņu gadu vecumam nav arī jābūt) motivācijas mainīt ēšanas ieradumus un vairāk kustēties, tāpēc bez vecāku apņemšanās mainīt dzīvesveidu un šīs lieliskās apņemšanās konsekventas īstenošanas neiztikt.

    * Svarīgi, lai bērns ēd regulāri, vismaz trīs reizes dienā, un daudzveidīgi.

    * Ieteicams ēdienu gatavot mājās – vārīt zupas, sakņu sautējumus, sagriezt svaigus salātus.

    * Nedrīkst spiest izēst tukšu šķīvi. Tas ne tikai izstaipa bērna kuņģi (tāpēc vēlāk izsalkuma apmierināšanai viņam nepieciešams vairāk ēdiena), bet arī rada maldīgu priekšstatu, ka vienmēr viss, kas uz šķīvja, arī jāapēd.

    * Īstais brīdis pārtraukt maltīti ir tad, kad mazais vēl nedaudz jūt izsalkumu. Ja bērns būs izsalcis, viņš nākamajā ēdienreizē ēdīs to, ko dod.

    * Tūlīt pēc ēšanas nevajadzētu likt bērnu gulēt. Vislabāk stundu pusotru paspēlēties un tikai tad kāpt gultā.

    * Ja bērnam starp ēdienreizēm ir bada sajūta, jāpiedāvā dārzeņi vai augļi.

    * Ja bērns nemitīgi vēlas ēst, viņa uzmanību var pārslēgt uz citām nodarbībām. Piemēram, aicināt iet ārā, veikt kādu mājas darbu, uzzīmēt kaut ko kopā! Vecāku iesaistīšanās rotaļās bērnam vienmēr ir pozitīvs notikums, kas uz laiku palīdzēs aizmirst ēšanu.

    * Pēc fiziskas slodzes apmēram stundu nevajadzētu ēst, jo vielmaiņa ir aktīva un uzņemtais var ātrāk aiziet labumā.

    * Jāierobežo tauku saturs uzturā, vairāk dodot ēst nerafinētus ogļhidrātus, piemēram, graudaugu maizi, rīsus, ar mizu vārītus kartupeļus, dārzeņus, augļus un ogas.

    * No taukvielām labāk lietot rapšu eļļu vai olīveļļu.

    * No piena produktiem labāk izvēlēties skābpiena produktus, bet pienu, sieru un biezpienu – ar zemāku tauku saturu.

    * Padzerties vajadzētu dot ūdeni vai tēju. Dzert ieteicams starp ēdienreizēm, ēšanas laikā – tikai pa mazam malciņam.

    * Ja bērnam ir paradums naktī padzerties, labāk dot ūdeni vai tēju, nevis pienu, jogurtu, sulu.

    * Bērnam jādod arī kaut kas salds, vislabāk augļi. Augļos esošais cukurs saistīts ar šķiedrvielām un uzsūcas citādi nekā rūpnieciski gatavotajos našķos esošais cukurs.

    * Picas, pelmeņi, kartupeļi, gatavās pildītās pankūkas, saldētie produkti ar rīvmaizi neveicina veselīgu vielmaiņu. Desas ir slēpto tauku avots, tāpēc cīsiņi, sardeles, vārītās desas nav ieteicamas.

    • Krāsainas konfektes, čipsus, bulciņas, nenosakāmas piederības našķus skaistos iepakojumos, saldos dzērienus bērnam nevajadzētu dot ikdienā. Tajos ir ļoti daudz kaloriju. Piemēram, 100 gramos čipsu ir apmēram 490 kilokaloriju (kcal). Bet 100 gramos ābola ir apmēram 60 kcal Pētījumi liecina, ka svara pieaugums bieži rodas no saldajiem dzērieniem, kas satur daudz kaloriju. 100 gramos limonādes ir apmēram 190 kcal, bet tējā bez cukura – tikai 1 kcal.

    Konsultē INGRĪDA RUMBA, pediatrijas profesore, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes prodekāne, IVETA DZĪVĪTE, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu endokrinoloģijas centra vadītāja, un IRĒNA RINKUŽA, bērnu endokrinoloģe.

      Teksts:Dace Rudzīte

    1 komentārs

    Riča
    Man liekas, ka bērni jūt, kas viņiem nepieciešams, Ja vien pieaugušie nepieradina pie n`nevajadzīgajām` sajūtām un našķiem. Jā sākts ir veselīgi, tad arī paaugušies viņi vairāk prasa tieši ūdeni , nevis sulas; veselīgos našķus, nevis kaitēklļus:))

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē