• Bērns — brīvs vai ierobežots?

    Mans Mazais
    22. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Anna
    Foto: Wonder Woman, flickr.com/zamerzla
    Anna
    Bērnam vajag robežas, lai viņš justos droši. Tomēr vai tai ir jābūt disciplīnai ar stingriem noteikumiem vai pieļaujama arī brīvība, ko daži sauktu par visatļautību? Konsultē Undīne Bušmeistere, mamma un psihoterapeites.

    – Kādas ir veselīgās robežas?
    – Robežas ir vajadzīgas. Bērnam, ja nav robežu, bet ir visatļautība, var pat rasties sajūta, ka viņš nav pietiekami svarīgs, ka par viņu nerūpējas, un rasties aizdomas, kāpēc citiem bērniem mammas, piemēram, neļauj vakaros ilgāk palikt ārā, bet man – ļauj? Vai mammai vienalga, kas ar mani notiek?

    Divu triju gadu vecumā bērns nepratīs izvērtēt sekas savai rīcībai, piemēram, ja to neizskaidro. Viņam pašam neienāks prātā, ka, ejot tālāk upē, kļūs dziļāks.

    Robežu nospraušanā ļoti svarīgi atcerēties, cik vecs ir bērns un cik gadu viņam, arī skaidrot, kas ir tas, ko mazais drīkst un ko – ne. Divu triju gadu vecumā bērns nepratīs izvērtēt sekas savai rīcībai, piemēram, ja to neizskaidro. Viņam pašam neienāks prātā, ka, ejot tālāk upē, kļūs dziļāks. Robeža ir konkrēti norādījumi ar īsiem un vienkāršiem pamatojumiem, piemēram, nebāz pirkstus elektrības kontaktā. Jo sāpēs. Nebāz un sāpēs ir galvenie atslēgas vārdi. Tikai divi īsi vārdiņi, ko divgadnieks sapratīs. Katrā ģimenē jāatrod piemērotākais robežu plašums: tās nevar būt pārāk plašas un elastīgas, kad atļauj visu, bet nedrīkst būt arī otra galējība – šauras un nekustināmas robežas.

    Kā mamma atļaušos uzsvērt – ja vecāki centīsies ievērot visu to, kas par robežu nospraušanu uzrakstīts grāmatās, viņiem jākļūst par supercilvēkiem. Ieteikumos teikts, cik svarīgi izvirzīt skaidrus robežu noteikumus, izskaidrot kāpēc tādas nepieciešamas, kādas būs sekas, runāt mierīgā balsī, nekliegt. Kad robežas tiek pārkāptas, runāt bez emocijām, vēsi, nosvērti un skaidrot, skaidrot, skaidrot…

    Pēc dabas valdonīgiem vecākiem, kuriem ir pārliecība, ka viņi vislabāk zina, kā vajag, droši vien neizdosies gari un plaši bērnam skaidrot, kāpēc lietas jādara tā un ne citādi.

    – Tas tāds ideāls, uz ko mums visiem tiekties…
    – Visi esam cilvēki, turklāt katrs ar savu raksturu un temperamentu. Pēc dabas valdonīgiem vecākiem, kuriem ir pārliecība, ka viņi vislabāk zina, kā vajag, droši vien neizdosies gari un plaši bērnam skaidrot, kāpēc lietas jādara tā un ne citādi. Drīzāk viņi īsi norādīs, ko drīkst darīt, ko ne. Un viss. Iespējams, šie vecāki reaģēs agresīvāk brīdī, kad bērni pārkāps norunātos noteikumus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē