• 5 jautājumi par bruku bērnam

    Veselība
    Zane Timpare
    Zane Timpare
    9. novembris, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mediķi biežāk lieto nosaukumu trūce, vecāki – bruka. Kāpēc bruka rodas? Konsultē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ķirurgs PAULIS LAIZĀNS.

    Nabas bruka jeb trūce ir vēdera ārējās sienas attīstības traucējums. Tā rodas, ja bērniņam pēc piedzimšanas naba saaug tikai daļēji – no ārpuses, bet vēdera iekšpusē paliek neliela sprauga. Caur to uz āru izvirzītajā nabas daļā jeb trūces maisā var ieslīdēt kāds vēdera dobuma orgāns (biežāk – lielā taukplēve) – tad arī rodas trūce jeb bruka.

    Nabas trūce ir apmēram 15 procentiem zīdaiņu. Cirkšņa trūces aizsākumi meklējami grūtniecības laikā, kad zēniem, vēl esot mammas vēderā, sēklinieki sāk ieslīdēt maisiņos un novelk līdzi arī vēderplēves izaugumu. Daba iecerējusi, ka vēderplēves izaugumam līdz bērniņa dzimšanai vajadzētu saaugt līdzīgi kā nabai. Trūce rodas, ja cirkšņa rajonā iestieptā vēderplēve nav pilnīgi aizaugusi, bet palikusi kā tilts starp sēklinieku maisiņiem un vēdera dobumu, radot vietu, kur iekļūt taukplēvei vai kādam iekšējam orgānam, visbiežāk – zarnas posmam.

    Trūce netiek pārmantota no paaudzes paaudzē. Grūti izskaidrot, kāpēc vienam bērnam trūce rodas, bet citam – ne.

    Ja cirkšņa trūci konstatē divus trīs gadus vecam bērnam, vecāki nereti domā, ka to ir izraisījusi smagu rotaļlietu, divriteņa vai citu mantu cilāšana. Tāpat vecāki nereti uzskata, ka bruku var izraisīt raudāšana, zīdaiņa kliegšana vai pārlieku centīga spiešana vēdera iztukšošanās laikā. Tā gluži nav. Visticamāk – šie apstākļi provocējuši trūces rašanos vai pastiprināšanos, bet vēderplēves izaugums cirkšņa rajonā bērnam nav slēdzies jau kopš dzimšanas.

    Kā bruku var atpazīt?

    Apskatot nabiņu, dažkārt pat nevar pateikt, ka zīdainim ir neliela bruka. To konstatē tikai mediķis, izmeklējot mazuli. Taču visbiežāk naba ir izspiedusies uz āru un var līdzināties nelielam bumbulim.

    Zēniem cirkšņa trūce rodas astoņas, pat desmit reizes biežāk nekā meitenēm.

    Cirkšņa bruka var izpausties kā cirkšņa kroku asimetrija (viena cirkšņa puse ir biezāka, izskatās pietūkusi), var būt arī izvirzījums cirkšņa rajonā. Cirkšņa trūce jeb bruka biežāk veidojas ķermeņa labajā pusē. Zēniem cirkšņa trūce rodas astoņas, pat desmit reizes biežāk nekā meitenēm. Tas ir saistīts ar sēklinieku pārvietošanos no vēdera dobuma uz sēklinieku maisiņiem septītajā astotajā grūtniecības mēnesī.

    Kad bruka ir bīstama?

    Jebkura trūce jeb bruka visbīstamākā ir tad, ja trūces maiss (vieta, kur uzkrāties taukplēvei vai kādam iekšējam orgānam) – liels, bet trūces vārti (sprauga, pa kuru tajā iekļūst iekšējais orgāns) – šauri. Tad zarnas posms vai taukplēve trūces maisā var iesprūst un vairs netiek atpakaļ īstajā vietā. Audi var atmirt, iesprūdusī zarna plīst, un notikumi izvērsties pat dzīvībai bīstami.

    Cirkšņa trūce ir bīstamāka par nabas trūci.

    Cirkšņa trūce ir bīstamāka par nabas trūci, jo mēdz iesprūst daudz biežāk. Tā kā cirkšņa trūci ārstē tikai ķirurģiski, ar operāciju parasti nekavējas. Operāciju izdara arī jaundzimušajiem, ja vien viņu vispārējais veselības stāvoklis to atļauj. Tieši pirmajā dzīves gadā pastāv visaugstākais cirkšņa trūces iesprūšanas risks (ja neizoperē laikus, trūce iesprūst apmēram 70 procentiem zīdaiņu).

    Nabas trūce parasti nerada draudus veselībai. Cik spontāni nabas trūce rodas, tikpat spontāni lielai daļai bērnu tā pirmajā dzīves gadā pazūd – nabiņa pamazām izlīdzinās un veidojas uz iekšu. Ja nabas trūce nav izzudusi, īpaši satraukties nevajadzētu. Nabas trūci līdz divu gadu vecumam operē reti – tikai tad, ja trūces vārti ir šauri, bet trūces maiss – plats. Visbiežāk nabas trūci uzskata par kosmētisku defektu un operē tāpēc, lai bērnam, augot lielākam, nerastos nepatīkami pārdzīvojumi atšķirīgās nabas dēļ.

    Meitenēm nabas trūci iesaka operēt arī, domājot par grūtniecību nākotnē, jo nabas bruka tad var palielināties un iesprūst. Par nabas trūces operāciju var sākt domāt, tuvojoties skolas vecumam.

    Meitenēm nabas trūci iesaka operēt arī, domājot par grūtniecību nākotnē, jo nabas bruka tad var palielināties un iesprūst. Par nabas trūces operāciju var sākt domāt, tuvojoties skolas vecumam.

    Kas jāzina par brukas operāciju?

    Brukas jeb trūces operācija nepieder riskantām ķirurģiskajām manipulācijām. Bērniem operāciju veic vispārējā narkozē. Ja nerodas komplikācijas, pacients mājās nereti var doties jau tās pašas dienas vakarā vai nākamajā dienā. Pirmajā mēnesī pēc operācijas vēlams ierobežot fiziskās aktivitātes, jāuzmana arī, lai bērns neceltu smagas rotaļlietas, krēslus un citus priekšmetus.

    Vai bruku var samazināt, līmējot uz nabas plāksterus?

    Tā kā zīdaiņa āda ir maiga un jutīga, plāksteri bieži izraisa kontaktdermatītu. Trūkst arī drošu datu, ka līmēšana patiešām samazina trūces izmērus. Nabas brukas profilaksei pirmajā dzīves gadā noderēs masāžas, zīdaiņu vingrošana, kustīgs dzīvesveids – lai bērnam būtu iespēja spārdīties, velties, rāpot, jo nabas trūces izzušana saistīta arī ar vēdera priekšējās sienas muskulatūras attīstību.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē