• Vai mēnešzemenes jāmēslo?

    Mēnešzemenes
    Valda Laugale
    27. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mēnešzemeņu stādījums jāatjauno ik pēc 2–4 gadiem atkarībā no augu izskata… Atbild Dārzkopības institūta vadošā pētniece VALDA LAUGALE.

    Esmu iestādījusi vairākas mēnešzemeņu šķirnes. Vai tās jāmēslo tāpat kā parastās? Manas aug diezgan pliekanā melnzemē, bez mēslošanas, bet ogas ir labas. Vēl man nav skaidrs, cik ilgi viens stāds aug un kad ir jāatjauno. Lasītājs.                               

    Atbild VALDA LAUGALE:

    – Mēnešzemeņu stādījums jāatjauno ik pēc 2–4 gadiem atkarībā no augu izskata. Reizēm tās ir kļuvušas vājas jau pēc otrā gada, bet citkārt aug un ražo krietni ilgāk. Atjauno ar sēklām. Ņem pilnīgi gatavas ogas, saspiež starp mitrumu uzsūcošiem papīriem un izkaltē. Ziemā, lai sēklas pēc tam pavasarī labāk dīgtu, uz kādu laiku var ielikt ledusskapī.

    Grūti pateikt, ko katrs saprot ar apzīmējumu pliekana melnzeme. Parasti melnzeme ir barības vielām bagāta. Ja augsne pirms tam ir labi atpūtusies, mēnešzemenes var īpaši nemēslot, taču jārēķinās, ka ar laiku tām var pietrūkt barības vielu.

    Mēnešzemenēm patīk trūdvielām bagāta augsne. Ja tā ir nabadzīga, trūkst organisko vielu, iepriekšējā gadā pirms stādīšanas tajā jāiestrādā labi sadalījies komposts, nostāvējušies kūtsmēsli vai neitralizēta kūdra – vidēji 10 kg/m2. Nabadzīgā augsnē rudenī pamatmēslojumu var bagātināt arī ar komplekso mēslojumu, vēlams, bez slāpekļa un ar paaugstinātu kālija saturu, vidēji 50–70 g/m2.

    Mēnešzemenes kopj līdzīgi, kā audzējot remontantās lielogu šķirnes. Papildmēslojums jālieto vidēji reizi mēnesī. Pavasarī izmanto mēslojumu, kas satur vairāk slāpekļa, bet vēlāk – ogu veidošanās un ražošanas laikā – komplekso mēslojumu, kurā ir daudz kālija. Piemēram, var izmantot YaraMila Complex (12–11–18), deva sezonas laikā ir ap 35 g/m2, to iestrādājot augsnē vairākās reizēs. Pavasarī papildus iestrādā 13 g/m2 kalcija nitrāta un vasaras beigās vēl iedod kālija sulfātu ap 14 g/m2. No septembra mēslošanu pārtrauc, jo tā vairs ražu neietekmēs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē