• Pašas mīcīts un kopā likts māla trauks

    Māja
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    15. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Māla lipināšanas tehnika ir visvecākais trauku veidošanas paņēmiens, kad māls un uguns jau bija, bet podnieka ripu cilvēks vēl nebija atklājis. Tagad šie trauki atkal ir modē, visvairāk svēpētās keramikas stilā, un labākais, ka tādus savām rokām var iemācīties uztaisīt ikviens.

    Melnā keramika lipināšanas tehnikā

    Īsi par svarīgāko

    • Melnā jeb svēpētā keramika var būt radīta dažādās tehnikās, bet šoreiz par vienkāršāko – lipināto. Kopumā svēpētā keramika ir māla trauki, kas apdedzināti ar malku kurināmā ceplī. Dedzināšanas procesā, kad svelmaini sakurināto cepli aizmūrē, tā iekšienē pietrūkst skābekļa, veidojas melni dūmi, un rezultātā reducēšanas procesā māla trauki top melni. Ja traukus apdedzina elektriskajā krāsnī, svēpētajai keramikai raksturīgo toni iegūt nevar.
    • Process notiek šādi: vispirms ceplī savieto traukus, tad sakurina cepli un visbeidzot aizmūrē to ciet. Temperatūra ceplī pārsniedz 1000 grādus, un līdz galam nekad nevar zināt, kādi konkrētajā cepienā izskatīsies trauki.
    • Neglazētu trauku vēlams uzreiz ieeļļot ar eļļas un vaska maisījumu, lai tas iesūcas māla porās un trauku padara izturīgāku pret mitrumu.
    • Piedaloties keramikas nodarbībā vai meistardarbnīcā pie kāda keramiķa, cenā par dalību parasti ir iekļauta arī trauku apdedzināšana. Ja māla traukus izgatavo patstāvīgi, piemēram, mājās, par apdedzināšanas iespējām jādomā laikus un jāsazinās ar cepļa saimnieku jau pirms trauku veidošanas, jo gadās, ka keramiķi nevēlas likt savā ceplī svešus traukus, kas tapuši no nezināmas izcelsmes keramikas masas (jau pērkot mālu, jāzina, cik grādos gatavie trauki būs jāapdedzina) un var apdraudēt pārējo trauku drošību ceplī.
    • Keramikas darbnīcās materiāls jeb māls parasti ir iekļauts maksā par nodarbību, taču to iespējams arī iegādāties. Māls parasti ir sapakots plēves maisos pa 8–10 kg. Svarīgi atcerēties, ka saskarsmē ar gaisu māls žūst, tāpēc katru reizi, kad atver plēves iepakojumu, maiss pēc tam atkal rūpīgi jāaiztaisa.
    • Mālu var iegādāties uzņēmumā Keramserviss Ādažu novadā. Šeit iegādājami dažādi māli un citas keramikas masas (cena ir 2,90–8,20 eiro par 10–12 kg), tostarp arī Latvijas Lielauces māls dažādās krāsās. Nopērkami arī ārzemju māls, akmens masa, porcelāna masa. Tepat var iegādāties instrumentus keramikas veidošanas procesam, glazūras, virpas un krāsnis.

      Šeit ir iespēja atvest un apdedzināt savus gatavos keramikas izstrādājumus elektriskajās krāsnīs, taču tie nekļūs melni kā svēpētā keramika. Vēl dažādi māli – gan Latvijā ražotais Raunas sarkanbrūnais māls, (6,50 eiro par 8 kg iepakojumu), gan ārzemju produkcija – pieejami Radošo darbu galerijā Rīgā, Artilērijas ielā 9.

    Kā melnā keramika savalgo

    Jau septiņus gadus es, šī raksta autore, esmu melnās keramikas veidošanas valgos. Pastāstīšu savu pieredzi ar mērķi iedrošināt pamēģināt – māla trauku taisīšana ir brīnišķīgs hobijs, ko var īstenot gan meistardarbnīcās, gan savās mājās. Jā, es ik pa laikam piedalos arī radošajās darbnīcās kāda profesionāļa vadībā, bet tas ir vairāk tādēļ, lai komunicētu ar citiem amatieriem un pie reizes iemācītos atkal ko jaunu. Tomēr biežāk traukus taisu mājās pati. Vienkāršas keramikas bļodiņas ir mana iemīļotākā forma, un savus darinājumus jau krietnu laiku esmu sākusi dāvināt draugiem un radiem.

    Pirms minētajiem septiņiem gadiem, pateicoties žurnālistes darbam, iepazinos ar Ikertu ģimeni Pilsrundāles viesu namā Baltā māja. Visapkārt plauktos redzēju skaistus melnās keramikas traukus, jūsmoju un uzzināju, ka Laura Ikerte vada nodarbības keramikas plenēros. Pieteicos atbraukt pamēģināt. Un, ticat vai ne, jau pirmajā dienā uztaisīju četras bļodiņas! Mazliet ieskicēšu, kā notiek process no mīcīšanas līdz gatavam traukam.

    Mīcīšana un veidošana

    Māla mīcīšana ir pirmais solis, kas jāpaveic, gluži tāpat kā mīklas mīcīšana pirms maizes cepšanas. Mīcīt drīkst dažādi un diezgan spēcīgi – gan pret galda virsmu, gan abās rokās. Bez mīcīšanas īsti nevar, jo izmīcīts māls kļūst labāk veidojams un mīcot var arī labāk atbrīvoties no gaisa burbulīšiem, kas var atrasties mālā.

    Visvienkāršākā sākuma forma, ko izveidot no māla, lai iepazītu materiāla īpašības un savu roku veiklību, ir vienkārša bļodiņa. To var veidot no izmīcītas un saveltas māla bumbas (tik lielas, lai ērti iegulst plaukstā) vai arī no pusītes (ar stiepli pārgriež bumbu uz pusēm, vienu pusīti ietin plēvē, lai neapžūst).

    Sākums ir tāds: pusītes griezuma plaknē iespiež īkšķi un, lēnām grozot pusīti rokās, spiež pirkstu dziļāk un plašāk, līdz veidojas bļodiņas forma.

    Svarīgi, lai trauciņa dibens un sānu malas veidotos līdzīgā biezumā, kā arī tiem nevajadzētu būt pārlieku plāniem vai bieziem.

    Līdzīgs veidošanas princips ir arī no veselas apaļas māla bumbas.

    Ceplis var pagaidīt

    Pat ja nav iespējas uztaisītos traukus uzreiz apdedzināt, tas nekas – māls ir tāds materiāls, kas nav jāapdedzina noteiktā laika periodā. Tiesa, pēc izgatavošanas traukiem kārtīgi jāizžūst (vidēji nedēļu atkarībā no trauka izmēra), bet, kad izžuvuši, trauki mierīgi var stāvēt un gaidīt, kad tiks ceplī.

    Dekorēšana un pulēšana

    Kad forma gatava, trauks jāizžāvē, un, kamēr žūst, jāpamanās noķert stadiju, kad mālu vēl var izdekorēt, – tikko uztaisītu parasti nevar, jo tas vēl ir par mīkstu un ķepīgu. Trauki žūst samērā ātri – no rīta izveidotu nelielu bļodiņu jau pēcpusdienā var dekorēt. Žāvēšanas procesā traukus vēlams grozīt, lai tie žūst vienmērīgi – bļodai pietiek ar to, ka to novieto ar dibenu uz augšu, pēc laiciņa atkal otrādi. Ja gadās, ka žūšanas procesā kaut kur jādodas, trauku var pārsegt ar mitru lupatiņu vai viegli ietīt polietilēna maisiņā, lai māls neizžūst par daudz – pārāk izžuvušu trauku vairs nevar ne izdekorēt, ne nopulēt.

    Dekorēšanā noder dažādas lietas – kociņi, īlens, gliemežvāki… Mālā var veidot arī augu nospiedumus, kā arī iespiest speciālus zīmodziņus. Noder pat paša rokas – piemēram, ar saliektu rādītājpirkstu var iebungāt nelielas bedrītes.

    Ir vēl viena žūšanas stadija, kuru nedrīkst palaist garām, – pulēšana, kas nogludina nelīdzenās vietas un traukam piešķir spīdumu.

    Pavisam izkaltušu trauku nopulēt nevar, tas jādara brīdī, kad, mālu paberzējot, tas kļūst spīdīgāks.

    Pulēšanai labi noder gludi stikliņi vai oļi, metāla karotes, kā arī vilnas vai mikrošķiedras drāniņas. Ja traukus nenopulē, tie pēc apdedzināšanas būs raupji kā visparastākie māla puķupodi.

    Kur meklēt keramikas meistarklases?

    Piedāvājums ir diezgan plašs, jāskatās pēc savām vēlmēm un iespējām. Vienota keramiķu saraksta nav, tāpēc dažādās Latvijas vietās apzinājām meistarus, kuriem ar keramikas nodarbību un meistardarbnīcu pasniegšanu ir vairāku gadu pieredze.

    • Ingrīda Žagata, keramikas darbnīca Cepļi.

    Kur? Skultes pagasta Duntē.
    Nodarbībām var pieteikties individuāli vai ar ģimenēm un draugiem. Darbi no Latvijas māla tiek apdedzināti uguns ceplī (melnā keramika), savukārt darbi no baltās akmens masas – elektriskajā krāsnī. Nodarbības organizē pēc individuālas programmas, saskaņojot laiku un ilgumu.
    Cik maksā? 10 eiro stundā grupas nodarbība, 20 eiro – individuāli.
    Kontaktinformācija: www.cepli.lv

    •  Linda Priedniece, keramikas darbnīca Linda ceramic studio.

    Keramikas nodarbības lieliem un maziem ar un bez priekšzināšanām. Izmantojot lipināšanas tehniku, var uztaisīt dažādus traukus – katram pēc vēlmēm un iespējām.
    Kur? Kandavā.
    Cik maksā? Cepļa un darbnīcas apskate kopā ar nodarbību (1–3 stundas) grupai maksā 7 eiro vienai personai (minimālais cilvēku skaits – 5), individuāli – pēc vienošanās.
    Kontaktinformācija: www.linda.viss.lv vai @lindaceramicstudio (sociālajā tīklā Facebook).

    •  Laima Grigone, darbnīca Laima Ceramics.

    Piedāvā gan praktiskas nodarbības un meistarklases grupām, gan arī individuālas meistarklases u. c.
    Kur? Rundāles novada Svitenes pagastā.
    Cik maksā? Veidošanas nodarbība lipināšanas tehnikā maksā 15 eiro par stundu. Atšķirībā no radošajām nodarbībām meistarklases ir padziļinātākas, dažkārt tas ir divu dienu darbs un iekļauta arī kopīga pusdienošana. Cena 80–95 eiro. Individuālajās meistarklasēs cena pēc vienošanās, sākot no 25 eiro stundā.
    Kontaktinformācija: www.laimaceramics.com

    •  Krists Ozoliņš, podniecības darbnīca Ozolins pottery.

    Pāris reižu gadā piedāvā māla darbnīcas (konkrēti laiki jāskatās mājaslapā), kur 3 stundu grupas nodarbībās ir iespēja izveidot māla traukus lipināšanas tehnikā. Pēc darbnīcas trauki jāņem līdzi uz mājām un pašam jāpabeidz – jāizdekorē, jānopulē un jāizžāvē. Tad trauki jāiepako un jāatdod podniekam, kas tos ved uz savu cepli un apdedzina. Apdedzinātos traukus var saņemt vidēji divu nedēļu līdz mēneša laikā pēc mālu darbnīcas.
    Savstarpēji vienojoties, podnieks piedāvā arī individuālas nodarbības.
    Kur? Limbažu novadā, bet meistardarbnīcas rīko arī Rīgā un citviet.
    Cik maksā? Dalība māla darbnīcā grupā maksā 20–25 eiro no personas (3 stundas, apdedzināšana ietilpst cenā), individuāli sarunātas nodarbības cena pēc vienošanās.
    Kontaktinformācija: www.ozolinspottery.com

    •  Laura Matilde Ikerte, rīko keramikas plenērus Melnā poda stāsts.

    Reizi gadā jūnija sākumā vada keramikas plenēru nedēļas garumā, bet piedāvā arī grupu un individuālās nodarbības. Darbs notiek lipināšanas tehnikā, un traukus apdedzina ar malku kurināmā ceplī.
    Kur? Ikgadējais jūnija keramikas plenērs notiek Pilsrundālē, viesu namā Baltā māja. Ir iespēja arī noorganizēt nodarbības citur Latvijā.
    Cik maksā? Grupas nodarbība (vēlams vismaz 8 cilvēki) divu stundu garumā maksā 8 eiro no personas. Individuālās nodarbības pēc vienošanās.
    Kontaktinformācija: sazināties iespējams sociālajā tīklā Facebook.

    •  Kristīne Nicmane, keramikas darbnīca Jašas podi.

    Vasarā piedāvā keramikas meistarklases individuāli vai grupās (vismaz 5 personas) darbnīcā uz vietas, kā arī izbraukuma nodarbībās Latgales robežās (ne mazāk kā 15 personām, un lūgums noteikti iepriekš sazvanīties, lai vienotos par iespēju noorganizēt nodarbības). Aptuveni divas nedēļas pēc nodarbības ir iespēja saņemt darinājumus (šobrīd apdedzināšana notiek elektriskajās krāsnīs).
    Kur? Preiļu novada Aizkalnes pagastā.
    Cik maksā? Vidējā cena par viena trauka izgatavošanu ir 16 eiro (ietilpst 1 kg akmensmasas, veidošanas process keramiķes uzraudzībā, padomi, dekorēšana un/vai glazēšana, apdedzināšana).
    Kontaktinformācija: www.jasaspodi.com

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē