• 6 lietas, kas jāpārbauda, pērkot sveces

    Zelta padomi
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    27. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Degoša svece ienes omulīgu sajūtu mājās, bet ir būtiski arī pārliecināties, vai svece patiesībā nekaitēs mājinieku veselībai.

    1. Noskaidro, no kā svece gatavota

    • Parafīns. Vispopulārākais un lētākais sveču izejmateriāls – naftas pārstrādes blakusprodukts. Parasti gan sveču ražošanai izmanto attīrītu parafīnu, tomēr tvaiki, kas rodas no šādām svecēm, lielās devās nav veselīgi.
    • Stearīns. Dabisks produkts, kas izgatavots no palmu eļļas.
    • Bišu vasks. Bitīšu gatavots, tātad pilnīgi dabisks produkts, ko cilvēks joprojām nav iemācījies izgatavot mākslīgi. Degšanas laikā izkusušo vasku vēlams no sveces ik pa brīdim noliet.
    • Sojas vasks. Dabisks produkts, iegūts no sojas eļļas. Deg ilgāk nekā parafīns, neizdala kaitīgas ķīmiskas vielas. Ja sojas vasks uzpil uz auduma, to var vienkārši izmazgāt ar ūdeni un ziepēm.
    • Rapšu vasks. Dabisks produkts, gatavots no rapšu eļļas, deg ilgāk nekā parafīns. Dārgāks par parafīnu un sojas vasku.
    • Želeja. Ķīmisks materiāls, neveselīgs un nevēlams. Želejveida sveces ar dažādiem rotājumiem uzskatāmas vien par suvenīru – labāk tās vispār neaizdegt.

    2. Izlasi, kāda smaržviela pievienota

    Dabiskās smaržvielas, ko pievieno svecēm, ir aromātiskās eļļas un smaržeļļas. Aromātiskās eļļas ir pilnībā dabisks produkts, bet to smarža ir gaistošāka, savukārt smaržeļļa ir dabisko vielu un ķīmisko savienojumu sajaukums, toties aromāts ir noturīgāks.

    3. Izpēti, cik ilgi degs

    Parasti tas norādīts uz sveces iesaiņojuma. Un tieši degšanas ilgums ļauj novērtēt sveces cenu – lētā svece, iespējams, arī izdegs ļoti ātri, savukārt dārgākā degs daudz ilgāk.

    4. Apskati, vai svece ir gluda

    Bez caurumiem un gaisa burbuļiem? Vai dakts ir pašā, pašā vidiņā? Ja svecē ir kaltēti augi, pievērs uzmanību, lai tie atrodas tikai sveces ārmalā, nevis dakts tuvumā. Ja augi ir pie dakts, tie var aizdegties. Sveces, kuras viscaur piepildītas ar kaltētiem augiem, čiekuriem vai ko citu, drīzāk paredzētas glabāšanai plauktā nevis dedzināšanai.

    5. Pasmaržo!

    Ja pērc parafīna sveci, pasmaržo to arī tad, ja tā nav aromatizētā svece. Ja parafīna svece ož nepatīkami, iespējams, to ražojot, izmantotas nekvalitatīvas izejvielas. Un, protams, ja izvēlies smaržīgo sveci, pasmaržo arī to. Ja aromāts tev nepatīk vai šķiet pārlieku ass vai sintētisks – nepērc. Ja svece smaržo ļoti, ļoti stipri, tad smaržas koncentrācija ir ļoti liela – degot svecei, degs arī eļļa.

    6. Patausti!

    Ja pērc parafīna sveci, noteikti patausti to ar roku. Ja svece ir eļļaina – nav labi, tas nozīmē, ka svece nav kvalitatīva.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē