• Modē tomātus audzēt bez augsnes. Kā tas darāms?

    Aktuāli
    Mārīte Gailīte
    22. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    2/8Ar ko sākt?

    Ar ko sākt?

    Kā jau norāda pats nosaukums, mums ir darīšana ar ūdeni, un tā kvalitāte nosaka, ko un kā varēsim izaudzēt. Galvenie izvērtējamie rādītāji ir skābuma reakcija jeb pH un kopējā sāļu koncentrācija (EC, kas saīsinājumā no angļu vārda electroconductivity apzīmē elektrovadītspēju). Šos rādītājus, kaut vai orientējoši, var noteikt arī pats.

    1. Nosaki pH! Ar to ir vienkārši, jo šo rādītāju var izvērtēt kaut vai ar indikatora papīriem, kurus pārdod dārzkopības veikalos. Augu audzēšanai ir piemērots ūdens ar pH 5,5–5,7. Skābāks Latvijā arī nemēdz būt, bet bieži ir bāziskāks – ar pH virs 6,5 un pat 7. To var uzlabot ar līdzekli Ūdens pH regulētājs, ko pārdod dārzkopības un zemnieku apgādei paredzētos veikalos.

    2. Izmēri EC! Kopējo sāļu koncentrāciju noteikt ir jau sarežģītāk, tam nepieciešams speciāls mēraparāts, ko sauc par EC mērītāju jeb konduktometru. Akvārijos izmanto tā sauktos TDS mērītājus, šie aparāti ir lētāki, bet mēra tikai nātrija hlorīda, nevis visu sāļu koncentrāciju un izsaka to ppm jeb miljondaļās. Savukārt kopējo sāļu koncentrāciju jeb EC mēra milisimensos (mS/cm), un pārrēķināt ppm uz mS/cm mēdz būt sarežģīti. Mans padoms – kamēr nav skaidrs, vai jaunā aizraušanas ir uz ilgu laiku, nebūtu prātīgi pārāk ieguldīties. Es ieteiktu uzrunāt moderno siltumnīcu agronomus – viņiem visiem ir EC mēraparāti. Cits variants – nodot ūdeni analīzei. Vislabāk to veikt Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Augu minerālās barošanās laboratorijā – šajā gadījumā jāpiesaka pilnā analīze, jo tā tik un tā nepieciešama.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē