• Ko darīt, ja mājai uzradies cits pārvaldnieks?

    Māju apsaimniekošana
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    13. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Vai ēkas pārvaldnieks, nesaskaņojot ar iedzīvotājiem, drīkst pārvaldāmo objektu pārdot vai atdot citam pārvaldītājam? Atbild Uģis Rengarts, jurists, specializējies īpašumu apsaimniekošanas jautājumos.

    Nē, nevar. Pārvaldnieks var tikai atteikties no pārvaldīšanas, laikus informējot dzīvokļu īpašniekus par to, ka vairs nepildīs pārvaldīšanas pienākumus. Lai nomainītu pārvaldnieku, ir jāsasauc dzīvokļu īpašnieku sapulce atbilstoši Dzīvokļu īpašuma likumam.

    Ir iespējami divi gadījumi, kad to var izdarīt bez jaunas sapulces sasaukšanas: ja iepriekšējā sapulcē esošajam pārvaldniekam dots šāds pilnvarojums, bet šādi gadījumi varētu būt ļoti reti, vai arī tad, ja notiek reorganizācija vai uzņēmuma pārdošana.

    Piemēram: dzīvokļu mājai pārvaldīšanu veic SIA X, kurš tiek pārdots citiem īpašniekiem; vai arī tiek pārdots citam SIA, kurš to pēc tam pievieno sev, un pēc reorganizācijas SIA X vairs nepastāv, bet visu viņa darbību pārņem tā mātes SIA, un attiecīgi ir jauns pārvaldnieks; vai arī tiek sadalīts (piemēram, SIA X nodarbojās ar 10 māju pārvaldīšanu un vēl arī ar citiem biznesa veidiem; reorganizācijas ceļā SIA X tiek sadalīts, izveidojot jaunu SIA ABC, kā rezultātā SIA X turpina darbību ar citiem biznesa veidiem, bet SIA ABC turpina darbību to 10 māju pārvaldīšanā).  

    Par visām reorganizācijām būtu jāinformē dzīvokļu īpašnieki, bet, pat ja nav bijusi informācija, tad tas neko daudz nemaina.

    Ko darīt, ja iepriekšējā apsaimniekotāja vietā pēkšņi ir cits? Visupirms – pārbaudīt vai tas nav tas pats. Varbūt, piemēram, ir mainījies tikai nosaukums? Ja apsaimniekotājam ir arī cits reģistrācijas numurs, tad var noskaidrot, kāpēc tas ir tā – vai viņi vienkārši ir it kā nopirkuši un tagad sāk apsaimniekot vai varbūt tomēr ir bijusi reorganizācija vai arī dzīvokļu īpašnieku sapulce, ar kuru ir izlemts par apsaimniekotāja maiņu.

    Vēl ir iespējams gadījums, kad dzīvokļu īpašnieki ir nodibinājuši biedrību vai iecēluši pilnvarnieku, kuru tie pilnvarojuši uzdot pārvaldīšanas darbības trešajām personām un slēgt ar tām līgumus visu dzīvokļu īpašnieku vārdā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē